Annonce
Vestjylland

Ny undersøgelse: Lægerne i regionen har plads til 72.000 ekstra patienter

Der er forskellige opfattelser af, hvor mange ekstra patienter, de praktiserende læger samlet har mulighed for at tage i Region Midtjylland. Tallet svinger mellem 72.000 og 37.000 patienter. Arkivfoto: Mikkel Møller Jørgensen/Scanpix
Den ledige kapacitet er dog ujævnt fordelt mellem de forskellige egne, og spørger man de praktiserende læger selv, har de ikke plads til flere end 37.000 flere patienter.

Regionen: Der er ingen problemer for borgere i Region Midtjylland med at finde og vælge sig en lokal praktiserende læge. For faktisk har lægerne i regionen samlet set plads til ikke færre end 72.096 flere patienter, end de har i dag.

Det viser en dugfrisk undersøgelse af regionens lægedækning, og det er en undersøgelse, som får smilet frem hos formanden for regionens udvalg for de nære sundhedstilbud, Annette Roed (S).

- Vi hører ofte, at det er svært at sikre alle borgere en lokal praktiserende læge, og så bliver man da glad for at konstatere, at lægerne faktisk har plads til flere patienter end dem, de i dag har tilmeldt, siger Annette Roed, som dog understreger, at der også er udfordringer, som man hele tiden skal tage stilling til og finde løsninger på.

Den ledige lægekapacitet er nemlig ikke ligeligt fordelt over hele regionen. Således har eksempelvis lægerne i Lemvig, Struer og Syddjurs kommuner plads til flest ekstra patienter, mens lægerne i Samsø, Skanderborg og Odder kommuner har mindst plads til flere patienter. Men alle steder har de altså plads til flere, i hvert fald på papiret.

For i Randers, Odder, Skanderborg og på Samsø føler lægerne faktisk, at de har for mange patienter.

Annonce

Lægedækningen i Region Midtjylland

Lægerne ønsker selv at have 37.379 flere patienter. Det er 2,8 % flere, end de har nu.

Lægernes overenskomst med Danske Regioner åbner op for at tilknytte i alt 72.096 flere patienter end de nuværende til egnens praktiserende læger. Det er 5,5 % flere, end de har nu.

Lægerne i Lemvig, Struer og Syddjurs kommuner har plads til flest ekstra patienter, hvorimod lægerne i Samsø, Skanderborg og Odder kommuner har mindst plads til flere patienter.

Samlet set ønsker lægerne i Skanderborg, Odder, Randers og Samsø kommuner sig færre patienter, end de har i dag.

For at sikre læger nok til alle tilflyttere, blev der 1. september 2019 åbnet en regionsklinik i Lemvig, og der er blevet skabt plads til en ekstra læge i Skanderborg fra 1. december 2019.

Kilde: Region Midtjylland

Pressede læger

I det hele taget viser der sig en pænt stor forskel på tallene, når man spørger lægerne, hvor mange flere patienter de har plads til, og sammenligner dem med regionens tal. I så fald er der nemlig kun lidt flere end halvt så mange ledige pladser hos lægerne. Helt præcist 37.379.

Spørger man formanden for de Praktiserende Lægers Organisation (PLO) i Midtjylland, Lise Høyer, er de 37.379 mere realistisk.

- Mange læger føler sig pressede i dagligdagen og føler, det er svært at rumme de 1600 patienter, man som praktiserende læge ifølge overenskomsten har pligt til mindst at tage, siger Lise Høyer og fortsætter:

- Dertil kommer, at i de beregninger, hvor man når frem til, at der er plads til godt 72.000, er der ikke taget højde for, at en del læger af forskellige årsager har fået lov til at tage færre patienter. Og heller ikke den kendsgerning, at flere ydernumre (lægestillinger) rundt om i regionen faktisk ikke er besat. Især i de vestlige egne er det svært at skaffe det nødvendige antal læger.

Lise Høyer glæder sig dog over, at man i Region Midtjylland modsat i flere andre regioner holder stand, og at udfordringerne ikke har vokset sig større siden sidste års undersøgelse af lægedækningen.

- Og jeg oplever samarbejdet med regionen som tæt og godt. Sammen søger vi hele tiden at imødegå nye udfordringer, som eksempelvis kan opstå, når befolkningstilvæksten er stor i et område, mens andre områder oplever fraflytning, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Pårørende til trafikdræbt er fundet

Læserbrev

Læserbrev: Lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen

Læserbrev: Indlægget “Lad der ikke gå sognepolitik i sagen” om Innovests husning af de kommunale arbejdspladser havde nogle gode pointer, der førte til den rigtige konklusion i et dilemma. Der savnes nogle tal på økonomien, og jeg kan betvivle, kommunalbestyrelsen har det vigtigste; det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede omsætning i detailhandelen. Butikkerne vil miste omsætning. Ikke blot til nabobyerne, men også til storcentrene i de større byer og til netbutikkerne udenfor kommunen. Det vil koste arbejdspladser, give tomme butikslejemål og tomhed i bymidten. Så på den måde et paradoks, når et erhvervscenter er omdrejningspunktet for at trække kunderne væk fra de små lokale erhvervsdrivende. Vi har jo lige fulgt kampen for købmanden i Stauning, og her er det så i større målestok. Du kan blot se til Esbjerg, hvad det har betydet i Kongensgade, at kontorer er flyttet på havnen. Og omvendt, hvad de gør i Billund for at trække folk til midtbyen. Så byrådet bør have det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede detailomsætning i kommunen med i ligningen. Det er ikke nok med en kort tilbagebetalingstid på investeringen i Excel-arket. Så jeg er enig med Jacob Agerbo i, at der ikke skal gå sognepolitik i sagen. For det handler ikke kun om finansiering og besparelser, men også om tabt detailhandel. Ikke “bare” i Skjern midtby. Men i kommunen. For der ingen garanti for, at omsætningen affødt af butiksdøden bliver i Skjern/Tarm, eller for den sags skyld i kommunen. Så derfor vedkommer det også borgerne udenfor Skjern ... Så herfra skal opfordringen lyde; lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen.

Skjern

Innovest II droppet: Byråd vil hellere renovere Skjerns gamle rådhus

Annonce