Annonce
Kultur

Ny udstilling og nye bøger: Kunsten sætter tanker i værk

Mere end 200 mødte op hos Videbæk Kunstpavillion, da der var bogudgivelse og præsentation af en ny Arne Haugen Sørensen-udstilling lørdag. På talerlisten var blandt andet biskop Elof Vestergaard fra Ribe og kunstneren selv. Foto: Lars Egelund
Tanker før og efter kunsten var temaet ved ny ophængning på Videbæk Kunstmuseum.

VIDEBÆK: Selvom der var en ny ophængning af Arne Haugen Sørensens kunst på Videbæk Kunstmuseum og Arne Haugen Sørensen Museum lørdag, så var det tankerne om kunsten, der fyldte mest. Ved samme stund blev to bøger om hans kunst nemlig udgivet.

Arne Haugen Sørensens maleri ”Den Store Fortælling”, der hænger i Aarhus Valgmenighedskirke i Åbyhøj, er omdrejningspunktet for en bog af samme navn, hvor ni biskopper og en emeritus har skrevet deres tanker om elementerne i det religiøst inspirerede maleri.

Bogen blev præsteret lørdag, hvor også bogen ”Korset og Himmelstigen”, der ligeledes handler om et maleri af Arne Haugen Sørensen, blev præsenteret.

Annonce
Mere end 200 mødte op hos Videbæk Kunstpavillion, da der var bogudgivelse og præsentation af en ny Arne Haugen Sørensen-udstilling lørdag. På talerlisten var blandt andet biskop Elof Vestergaard fra Ribe og kunstneren selv. Foto: Lars Egelund

Enighed om uenighed

- Bogen handler om den uenighed som Arne Haugen og Leo Tandrup, der sidder i menighedsrådet i den kirke i Horsens, der bestilte maleriet, havde. De havde en lang mailkorrespondance om billedet, fortæller Erling Damgaard, der er bestyrelsesformand i museet.

De blev ikke enige om maleriet, men de blev enige om at offentliggøre deres uenighed i en bog, hvor læserne kan få et indblik i de to mænds syn på kunst og på maleriet, som i dag hænger i Videbæk.

Både kunstneren selv, Leo Tandrup, biskop Elof Westergaard og mindst 225 andre tog deltog i arrangementet lørdag eftermiddag, hvor der udover taler også blev budt på musikalske indslag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En succes giver problemer

Set med biologøjne må det betegnes som en ubetinget succes... I 1999 satte Naturstyrelsen 18 bævere ud ved Flynder Å-systemet i Klosterheden lige syd for Lemvig. De 18 er i de mellemliggende år blevet til et sted mellem 240 og 270 bævere, anslår forskere. Kritikere mener, at det er endnu flere. For lige præcis det mål, Naturstyrelsen havde med bæverudsætningen, er også det, der kalder på kritik fra dem, der bliver udsat for den flittige gnaver med ingeniørfærdighederne. Bævernes dæmninger skaber oversvømmelser og får områder omkring deres konstruktioner til at forsumpe. Det giver en mere interessant og alsidig natur - mere "biodiversitet", som det hedder - men prisen er altså, at nogle lodsejere får dårligere muligheder for at udnytte deres jordarealer. Bæveren har bredt sig fra Klosterheden til en pæn portion af Jylland. Også til Ringkøbing-Skjern Kommune er gnaveren ankommet, selv om der kun med nogenlunde sikkerhed kan siges et være et par familier i Husby Sø og Nørresø. Henning Fjord Aaser, der er biolog ved Naturstyrelsen i Vestjylland, er dog ikke i tvivl om, at bæveren vil blive mere udbredt i vores kommune. "Der er flere egnede levesteder for dem. De vil gerne leve steder, hvor der er adgang til ferskvand, og hvor der er noget løvtræ tæt ved. Det kan være småsøer, vandløb og grøfter", siger han i en artikel i Dagbladet. Det er væsentligt at slå fast, at bæveren ikke er en invasiv art. Skønt den har været fraværende fra dansk natur i 1000 år, er den naturligt hjemmehørende her; det er vel netop derfor, den så hurtigt har kunnet slå rod. Men lige som eksempelvis skarven og ikke mindst ulven kommer også dyr, der historisk hører til i vores natur nemt til at støde sammen med menneskers interesser. I gamle dages mangelsamfund var der ingen plads til sentimentalitet; konkurrerende dyr blev skånselsløst fortrængt eller udryddet. Det er fint, at vi i dag har samfundsmæssigt overskud til atter at give dem plads. Men vi må trods alt ikke glemme, at der fortsat er mennesker, for hvem denne konkurrence er benhård hverdag. Deres interesser er vi også nødt til at tage hensyn til. Vi skulle jo gerne alle kunne være her...

Annonce