Annonce
Erhverv

Ny teknik kan forlænge avocadoers liv i danske butikker

Formålet er at mindske madspild. Fotos: Gitte Kjærbøl/Henning Bagger
Udvalgte supermarkeder skal teste en særlig metode, som kan øge holdbarheden på frugt og grønt.

Der bliver i fremtiden længere mellem de bløde, brune og plettede avocadoer, hvis et nyt projekt hos Føtex og Bilka bliver en succes.

Koncernen bag butikkerne - Salling Group - tester i den kommende tid en særlig teknologi, der skal forlænge frugt og grøntsagers holdbarhed.

Og avocadoerne er de første varer, der skal lægge skræl til behandlingen.

Det oplyser Salling Group i en pressemeddelelse.

Konkret er der tale om en spiselig plantebelægning, der er bygget på skræller, frø og frugtkød, og som tilføres madvarernes overflade, så de holder deres naturlige væskeindhold - og dermed friskhed - i længere tid.

Formålet er at mindske madspild.

I første omgang er det Føtex- og Bilka-forretninger i Jylland og på Fyn, der skal sælge varer, der er behandlet med det beskyttende middel.

Men hvis det går godt, skal teknologien udbredes til resten af landet - og eventuelt til Netto, som også hører under Salling Group.

Teknologien kan ifølge koncernen forlænge holdbarheden på frugt og grønt op til halvanden gang.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samarbejde kan være en kur mod butiksdød

De findes allerede mange steder - samarbejdsaftaler. Det gælder i hvert fald i foreningslivet. Her har mange klubber og foreninger på den ene eller anden måde slået pjalterne sammen for at sikre, at der er deltagere nok på de forskellige hold, og det kan være både badminton, fodbold, gymnastik eller noget helt fjerde. Alternativet har i mange tilfælde været at lukke ned, og det med at lukke ned fører sjældent noget positivt med sig. I en helt anden boldgade kan det meget vel være, at netop et samarbejde kan give god mening - nemlig når det drejer sig om at holde liv i de lokale butikker. Butiksdøden har i årevis hærget i mange af kommunens talrige landsbyer. Som regel har de lokale kæmpet til det sidste for at holde liv i dagligvareforretningen, men alt for mange gange har de måttet kaste håndklædet i ringen, og landsbyen står uden butik. Sidste år var det Stauning, der var igennem denne proces, da Brugsen lukkede. Her endte historien heldigvis lykkeligt sidst i 2019, idet Brian Pedersen overtog forrretningen, der fortsætter som en Min Købmand. Forhåbentlig bakker de lokale op om den! Nu er det andelsbutikken i Velling, der er i klemme. For nylig sagde købmanden op, men forretningen drives dog videre af behjertede frivillige. Men det går ikke for godt med økonomien, og findes der ikke en løsning, risikerer Velling at stå uden dagligvarebutik med de konsekvenser, det får for lokalsamfundet. Det bliver alt andet lige mindre attraktivt at bo i byen, når der ikke er en butik. I tirsdags var der ekstraordinær generalforsamling om butikkens fremtid. Der var blandt de fremmødte borgere opbakning til at forsøge at drive butikken videre. Og så var der en gæst, der slog de optimistiske strenge an - købmanden fra Stauning. Efter hans mening er der bestemt baggrund for en dagligvarebutik i Velling - og han kunne godt se sig selv i et samarbejde mellem de to købmandsbutiker. Det er endnu ikke bestemt, hvad et samarbejde helt konkret skal bestå af, men det lyder fornuftigt. Skal dagligvarebutikkerne i landsbyerne overleve, må de i mange tilfælde finde utraditionelle løsninger. Det kræver dog, at kunderne bakker helhjertet op. Ellers kan det være lige meget med de gode intentioner og flotte ord på en generalforsamling.

Annonce