Annonce
Ringkøbing-Skjern

Nu spræller Von Å af liv: Naturgenopretning har givet bonus

Von Å, der er en del af Skjern Å systemet, er nu et fiskevand af høj kvalitet. Arkivfoto.
Undersøgelse viser, at naturgenopretningsprojekt i den østlige del af kommunen har haft en meget positiv indvirkning på smådyr og fiskesamfund.
Annonce

TROLDHEDE: Naturgenopretningen af Von Å, der er en del af Skjern Å-systemet, har bragt nyt liv til et vandløb, der ellers ikke havde det for godt. Det står at læse i en artikel i fagbladet Vand & Jord.

I 2011, lige inden man startede naturgenopretningsprojektet, viste en undersøgelse, at fiskebestanden var i dårlig økologisk tilstand på seks forskellige målestationer.

Der blev fundet ganske få ørredyngel på fire stationer, og på de sidste to stationer blev der slet ikke registreret ørredyngel. Der blev kun fundet ganske få udsatte laks.

Fra 2012 til 2013 gennemførte Ringkøbing-Skjern og Herning Kommuner i fællesskab et vådområdeprojekt ved Von Å i et samarbejde mellem myndigheder, lodsejere, dambrug og interesseorganisationer.

- Projektet omfattede genslyngning af 9,7 kilometer udrettede vandløbsstrækninger, hævning af vandløbsbunden, etablering af fire okkerrensningssøer ved de mest okkerbelastede tilløb, udlægning af store mængder groft materialer som grus og sten samt fjernelse af næringsstoffer ved naturlige oversvømmelser og afbrydelse af dræn ved terræn- og skræntfod, fortæller ingeniør ved Ringkøbing-Skjern Kommune, Per Søby Jensen.

Annonce

Det virkede!

Men har investeringen på 2,8 millioner kroner så haft effekt? Det har Rasmus Ejbye-Ernst, Kim Iversen, Klaus Kevin Kristensen og Per Søby Jensen nu undersøgt.

Og Per Søby Jensen er begejstret for resultatet:

- Undersøgelsen viser en kolossal udvikling i fiskebestanden fra før og til efter projektets gennemførelse - fra elbefiskningerne i 2011 med ringe fisketætheder og til befiskningerne i 2018, hvor der nu fandtes meget høje og finde ørred- og laksetætheder på hovedparten af målestationerne i Von Å, siger han.

Ikke nok med at fiskebestanden har fået det meget bedre. Også smådyrsfaunaen har haft glæde af naturgenopretningen. Der er sket en markant fremgang af rentvandsfaunaen, målt som antal arter af døgnfluer, slørvinger og vårfluer. Faktisk er der i perioden 2014-2018 nærmest sket en eksplosiv udvikling.

Per Søby Jensen er ikke i tvivl om, at det er naturgenopretningsprojektet, der på bare få år har haft så stor effekt:

- Det er meget sandsynligt, at den langt større fysiske variation, der er skabt med genslyngningen af åen og udlægning af grus- og stenmaterialer og den forbedrede vandkvalitet med mindre okkerbelastning har kunnet løfte vandløbet naturmæssigt til det, det er i dag, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tarm

Ung mand sendt i alkoholbehandling

Danmark For abonnenter

18-årig døde efter en voldsom anholdelse: Hvorfor stilles ingen til ansvar?

Annonce