Annonce
Ringkøbing

Ny roman: Gennem stormen i Ringkøbing

Lasse Løager er ude med endnu en roman - og endnu engang er Ringkøbing kuliissen. Arkivfoto.

Lasse Løager er ude med "Evig Nat", roman nummer to efter den roste debutroman, "Skyggefald", der udkom for to år siden.

RINGKØBING: Han flyttede fra Ringkøbing i 2005 og bor i dag i sjællandske Frederiksværk.

Alligevel er Ringkøbing fortællingens kulisse, også i Lasse Løagers anden roman efter debuten "Skyggefald", der udkom i 2016.

En vigtig kulisse ...

Byens geografi og dens særlige stemninger er med til at give "Evig Nat" sin særlige karakter og rodfæste fortællingen med dens drømmeagtige og fantastiske elementer i en virkelighed, som Lasse Løager kender ud og ind.

Ligesom hovedpersonen i "Evig Nat" vandrede han i sin barndom og ungdom utallige ture gennem Ringkøbings gader, og fik i den grad byen ind under huden. Og skønt han havde en vanskelig opvækst præget af tab og svigt, nærer han en stor kærlighed til Ringkøbing.

- Når jeg bruger Ringkøbing som kulisse, er det fordi, jeg er så fortrolig med byen, siger han.

- Det var egentlig først, da jeg kom tilbage hertil, efter at være rejst derfra, at det gik op for mig, hvor meget jeg holder af Ringkøbing; gaderne, husene, lyset over byen, lydene og lugtene.

Lasse Løager

Lasse Løager, 42 år, er opvokset i Ringkøbing, hvor også handlingen i både "Skyggefald" og "Evig Nat" foregår.Han havde en vanskelig opvækst, der satte et dybt præg på ham.

I 2005 flyttede han til Sjælland, og fik arbejde på Esrumgård, hvor han efter bare tre måneder kom ud for en alvorlig arbejdsulykke med blandt andet brud på rygsøjlen.

Han har stadig mén af arbejdsulykken i form af smerter og hovedpine.

Han opsøgte en kiropraktor, der ud over at behandle ham, læste nogle af de digte, han havde skrevet til skrivebordsskuffen, og som opfordrede ham til at gøre noget ved forfatterskabet.

Resultatet blev "Skyggefald", en roman med selvbiografiske træk, der udkom i 2016. For nylig udkom som romanen "Evig Nat" på forlaget DreamLitt.

Annonce

Særlige evner

I "Skyggefald" fortalte Lasse Løager om Tommy, en ensom og fremmedgjort mand, og hans opvækst i en dysfunktionel familie. Romanen havde en række selvbiografiske træk.

"Evig Nat" fortæller også historien om en outsider. Elias er en ung mand med særlige evner; men er evnerne en gave eller en byrde? Hans forældre - især hans mor - mener, at han er syg, lytter ikke til ham, og har svært ved at godtage ham, som han er.

Men netop som Elias er ved at opgive det hele, har han en mystisk drøm om en skildpadde og en kvinde, der beder ham om hjælp.

Herfra vikles hans historie sammen med historien om Zacharias, en manipulerende psykoterapeut med en frygtelig hemmelighed og nogle rædselsvækkende tilbøjeligheder.

Handlingen er på samme tid socialrealistisk og præget af fantastiske elementer, sådan som det kendes hos to af Lasse Løagers litterære forbilleder, Stephen King og Haruki Murakami.

Annonce

Udenfor

- Inspirationen til historien fik jeg, da jeg læste en kronik i Information, der hed, "Hvordan ville I have det, hvis I så en hånd dukke op af gulvet", hvori en mor fortalte om at have en 12-årig søn, der lider af paranoid skizofreni, fortæller Lasse Løager.

- Jeg tænkte over, hvad der ville ske, hvis jeg placerede en hovedperson, der også så noget, som andre ikke ser, i nogle rammer, som jeg kendte godt.

Derfra udviklede historien sig efterhånden til historien om Elias, og hvordan han gradvis finder sig selv og kærligheden i mødet med drømmekvinden Nat.

For netop det at finde sig selv er et afgørende tema for Lasse Løager; både i "Skyggefald" og i den nye roman.

- Jeg tror, at de fleste unge mennesker kender til at føle sig udenfor, at føle sig anderledes. Det er ikke blevet nemmere, siden jeg selv gik rundt midt om natten på Fjordstien og på Ringkøbings brosten; jeg priser mig lykkelig for, at jeg ikke er ung i dag.

Både Tommy og Elias må gå så grueligt meget igennem, før de til sidst kommer overens med sig selv og deres fortid, og finder et ståsted her i livet.

- Som Mark Twain sagde: "Der er to vigtige dage i dit liv; den dag, du blev født, og den dag, du fandt ud af, hvorfor", siger Lasse Løager.

Annonce

Gennem stormen

Før Tommy og Elias når dertil, må de gennem stormen.

- Jeg holder meget af et citat fra Murakamis "Kafka på stranden", hvor han taler om, at nogle gange er skæbnen som en sandstorm, der hele tiden skifter retning. Stormen er inde i dig selv, og du er nødt til at komme igennem den.

- Og når du så kommer ud af stormen, så er du ikke den samme person, som du engang var, siger Lasse Løager.

Selv har han været gennem den metafysiske og eksistentielle storm. Han har oplevet, at folk der kendte ham, da han var ung, og som har mødt ham siden hen, har set ham som et helt andet menneske.

Det har taget ham år at nå dertil. Men i dag har han lært at acceptere sig selv, som han er - og vende det til en styrke.

Og næste roman er på vej, fortæller han.

Han vil ikke afsløre nærmere detaljer - bortset fra, at kulissen atter er Ringkøbing og Vestjylland.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Store corona-vaccinationsdag: 940 borgere får i dag første skud Pfizer i Ringkøbing

Navne

90 år

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Da sygehuset i Ringkøbing med 260 ansatte blev renoveret for 19 millioner, SodaStream indgik sponsoraftale med fodboldstjernen Preben Elkjær og andre glimt fra Gamle Dage

Sport

Stor donation til Waterz

Annonce