Annonce
Navne

Ny professor vil undersøge, om robotter kan hjælpe patienter i genoptræning

Anders Holsgaard Larsen har fokus på at hjælpe patienter med at genvinde deres bevægelighed efter sygdom og operation. Foto: Syddansk Universitet
Anders Holsgaard Larsen vil som nyslået professor se på, om robotter kan hjælpe med at træne patienter med nedsat muskel- og gangfunktion.
Annonce

Udnævnelse: Cand.scient., ph.d. Anders Holsgaard Larsen er blevet udnævnt til professor i klinisk biomekanik ved Klinisk Institut på Syddansk Universitet (SDU) og Ortopædkirurgisk Afdeling, Odense Universitetshospital (OUH).

Han vil i sit professorat arbejde med at undersøge, hvilken rolle operation og træning kan spille i behandlingen af patienter med nedsat muskel- og gangfunktion.

Derudover vil han have fokus på, hvorledes træningsrobotter kan understøtte en selvstændig gangfunktion eller assistere med en mere effektiv rehabilitering eksempelvis efter hofteoperation, skriver SDU i en pressemeddelelse.

Den nye professor har som mål, at ortopædkirurgiske patienter genvinder en tilfredsstillende hverdag og mobilitet efter deres skader og operationer.

Annonce

Rigtig træning kan erstatte operation

Anders Holsgaard Larsen har gennem de seneste 15 år forsket i lidelser i bevægeapparatet.

Han har særligt fokus på at evaluere forskellige ortopædkirurgiske og fysioterapeutiske behandlinger for patienter med smerter og funktionsnedsættelse lige fra børn med cerebral parese (spasticitet) til ældre patienter med slidgigt.

På de felter har han publiceret flere videnskabelige artikler, om hvordan fysisk træning kan virke som et supplement og i visse tilfælde som et alternativ til kirurgisk behandling.

Anders Holsgaard Larsens forskning medvirker dermed til at skabe viden om den optimale behandling af bevægeapparatet på det rigtige tidspunkt.

Annonce

Filmer patienternes gang

Det meste af hans forskning udgår fra Den Ortopædkirurgiske Forskningsenhed og Ortopædkirurgisk Afdeling på henholdsvis SDU og OUH. Derudover er han også tilknyttet som gæsteforsker ved Karolinska Instituttet i Stockholm, Sverige.

Anders Holsgaard Larsen har en speciel interesse i muskelstyrke og gangfunktion. Han er leder af Gang- og Bevægelseslaboratoriet på OUH, hvor man bruger højteknologisk kamera- og computerteknologi  til at undersøge kroppens bevægelser og belastninger under diverse fysiske aktiviteter.

Denne teknologi anvendes blandt andet til at undersøge gangfunktionen hos børn med cerebral parese med det formål at finde den helt rigtige behandling og evaluere behandlingseffekten.

Specielt i forbindelse med kirurgisk behandling af børn med cerebral parese er det vigtigt at identificere, hvilke specifikke udfordringer det enkelte barn har med bevægeapparatet for at kunne forbedre barnets evne til at gå selv.

Annonce

Cykler mountainbike i fritiden

Anders Holsgaard Larsen er uddannet cand.scient. i idræt og sundhed fra SDU, hvor han forsvarede sin ph.d.-afhandling i 2007.

I 2009 blev han ansat som adjunkt ved den Ortopædkirurgiske Forskningsenhed og blev i 2010 udnævnt til lektor.

Den nye professor er 47 år og er vokset op i Aalborg, hvor han blev student fra Hasseris Gymnasium og efterfølgende reserveofficer ved Jydske Dragonregiment, inden han begyndte på idrætsstudiet ved SDU.

I fritiden er Anders Holsgaard Larsen blandt andet aktiv på moutainbike, og han dyrker også landevejscykling samt rulle- og langrendsski. Han bor i Odense, er gift med Camilla og har tvillingerne Olivia og Sebastian på 10 år samt Sofia på 15.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Pfizer skruer ned for leverancer: Heunicke ser med stor alvor på situationen

Annonce