Annonce
Læserbrev

Ny politik: En rigtig god finanslov

Annonce

Læserbrev: Det har været et begivenhedsrigt år i Danmark. Ikke mindst politisk set. Folketingsvalget gav os en ny regering. Som SF’er er det afgørende for mig, at en ny regering også skulle betyde en ny politik. Den nye finanslovsaftale tager flere vigtige skridt i den rigtige retning.

På velfærdsområdet er finansloven gode nyheder til de mindste i vores samfund. Der indføres minimumsnormeringer. Minimumsnormeringer bryder med årtiers nedskæringer. Det kan blive et vendepunkt. Så bliver der mere opmærksomhed til de børn, der trænger. Flere hænder til at tage fra. Flere øjne til at se, hvem der har brug for omsorg. Mere tid til at danne og udvikle de mindste. Det arbejde afsluttes ikke med denne finanslov. Men det starter nu.

Jeg synes også, det er vigtigt at fremhæve, at finansloven afskaffer uddannelsesloftet og investerer i uddannelse. Nu forsvinder den tidligere regerings håbløse loft, der forhindrede unge i at skifte uddannelse. Loftet har bidraget med unødigt pres på unge. Man skal have lov at blive klogere. Unge skal have mulighed for at melde om. Det var for mig en skuffelse, at Venstre stemte imod afskaffelsen. Selvom de sagde det modsatte i valgkampen. Men det må de selv forklare deres unge vælgere.

Det er også vigtigt at nævne, at psykiatrien styrkes. Alt for længe har de med psykiske lidelser måtte se på, at andre områder blev prioriteret højere. Der afsættes 600 mio. til psykiatrien i finansloven. Det er et historisk løft. Det er desværre nødvendigt i en tid, hvor alt for mange slås med psykiske problemer som angst og depression. Det skal vi selvsagt søge at forebygge. Men samfundet skal også være der for dem, der oplever at psyken knækker.

På det sociale område giver finansloven et løft til dem, der har været anbragt uden for hjemmet, har det ofte svært ved overgangen til 'voksenlivet', når de bliver 18. Derfor har SF i mange år arbejdet for det, der hedder efterværn. Det er støtte, der skal hjælpe i den svære overgang. Finansloven afsætter en pulje på 25 mio. kr. i 2020 til at styrke efterværn. Det er en god start. På sigt vil SF gerne gøre det til en rettighed for de unge.

Finansloven giver også en række gode grønne initiativer. Et af dem er en grøn fremtidsfond. Nogle af de investeringer, der skal sikre en grønnere og levedygtig fremtid, kan ikke betale sig - på kort sigt. Der skal offentlige investeringer til for at få projekterne på vingerne. Så kan vi i fremtiden få glæde af både et grønnere samfund og nye grønne arbejdspladser. Det kan fremtidsfonden bidrage til. Faktisk oprettes der også en anden fond på det grønne område. En skovfond. Her afsættes penge til at plante nye træer. Det er godt for både klima og miljø. Der indføres også afgifter på engangsservice og på plasticposer. Det skulle gerne hjælpe os alle med at huske på, at vi kan gøre mere for at begrænse det vi bare bruger en gang og så smider væk.

Det betyder ikke, at vi nåede i mål med alt. Jeg er eksempelvis ærgerlig over, at der ikke blev afsat penge til at oprense forureningen ved Høfde 42 ved Thyborøn. Men arbejdet herfor det, og for forbedringer på andre vigtige områder, er allerede i gang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Videbæk

World Cleanup Day i Troldhede

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ny ejer skulle bruge mindre end et år på at gøre konkursbo til en god forretning: IPL Group har udsigt til overskud

Ringkøbing-Skjern

Ansat smittet med corona: Skole og børnehave opfordrer forældre til at hente børnene

Annonce