Annonce
Kultur

Ny museumsdirektør vil gentænke de lokale museer: Ingen flig går fri

Museumsdirektør Mette Bjerrum Jensen tør godt love, de lokale museer ændrer sig de kommende år. Om der kommer flere eller færre museumssteder, er endnu uvist. Foto Jørgen Kirk
Efter omtrent 43 år med den samme direktør fik Ringkøbing-Skjern Museum i november ny direktør. Nu skal alt inden for museet op til revision.
Annonce

RINGKØBING-SKJERN: Når højsæsonen slutter i oktober, begynder halvandet års arbejde med at udvikle Ringkøbing-Skjern Museum for alvor.

1. november 2018 overtog museumsdirektør Mette Bjerrum Jensen direktørposten, efter Kim Clausen sad på posten fra 1975 til 2018.

- Der vil ikke være en flig af museets virke, som ikke bliver gentænkt i løbet af de næste par år. Når man har haft den samme direktør i omtrent 43 år og får en ny, ligger det helt naturligt. Vi vil rigtig gerne have et museum, som giver mening - også om 40 år, siger Mette Bjerrum Jensen.

Når man ser på lokalhistoriske museer, er vi samlet set et af de bedste i landet.

Mette Bjerrum Jensen, direktør, Ringkøbing-Skjern Museum

Annonce

Besøgssteder og navn kan blive ændret

Direktøren nævner flere eksempler på noget, som hun og medarbejderne i fællesskab skal se på; navn og identitet er bare nogle af de ord, som bliver nævnt.

Lige nu har museet 14 besøgssteder og omtrent 70 bygninger, hvis man tæller redskabsskure og andet med.

- Det er selvfølgelig også så mange, at det ligger i min opgave at se på, om det er for mange. Derfor er vi nødt til at gentænke nogle af steder. Der vurderer vi stedets værdi som besøgssted for lokale og turister og betydningen som lokal bygning, siger museumsdirektøren.

De to mindst besøgte museer i Ringkøbing-Skjern Museum, Hattemagerhuset i Tarm og Gåsemandens Gård, skal ændres eller lukkes. Nyt skal der også ske hos Dejbjerg Jernalder. For det levende jernaldermuseum har ikke haft levendegørelse i år. Bygningerne er udtjente. 3108 besøgte stedet sidste år, og det er ikke nok til at kalde stedet en decideret publikumssucces. Derfor bygger man ikke bare lige en ny jernalderby, der skal holde i 25-30 år.

- Når husene ikke er blevet fornyet i 30 år, skyldes det jo, at besøgstallet aldrig har været som håbet. Derfor skal man selvfølgelig også tænke nogle andre tanker end de oprindelige, siger Mette Bjerrum Jensen.

Annonce

Unik perle skal trække folk til

Andre steder ser hun muligheder for at løfte besøgstallene uden nødvendigvis at skulle bygge en helt ny by. For den tidligere strandfogedgård Abelines Gård kalder hun for en ”unik perle.” 11.533 turister og lokale besøgte sidste år 1800-talsgården.

- Jeg tror, vi vil kunne trække omtrent 20.000 gæster, og vi kan lave en oplevelse, som helt klart er værd at køre efter. Det skal vi gøre, synes jeg, siger Mette Bjerrum Jensen.

For billetsalget betyder bare noget for et museum som Ringkøbing-Skjern. Lige så vittigt er det dog, at man lever op til navnet ”Levende Historie.” Derfor lagde museet kræfter i at være med til 1700-talsfestivalen i Ringkøbing, derfor laver man tidsrejser på flere af de lokale besøgssteder, og derfor skal museet i endnu højere grad være en del af arrangementer uden for museumsbygningerne, mener Mette Bjerrum Jensen.

Hun understreger, udviklingsarbejdet ikke skal ses som et udtryk for, at museet samlet set klarer sig dårligt i dag.

- Når man ser på lokalhistoriske museer, er vi samlet set et af de bedste i landet, siger Mette Bjerrum Jensen.

Hattemagerhuset i Tarm holder lukket i år, og stedet skal enten lukkes permanent som museum eller udvikles, varsler museumsdirektør Mette Bjerrum Jensen. Foto: Christian Baadsgaard

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Landsbyer arbejder videre med friskoleplaner: - Vi kommer til at stå dårligt uden skole

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Her har strukturudvalg søgt inspiration: Aalborg har helt ned til 60 elever pr. skole - og det fungerer

Annonce