Annonce
forside

Ny mødregruppe: Rart at finde ud af, at man ikke er alene

Liv Kolding Juul (t.v.), Lone Vestergaard Madsen, Katrine Thomsen og Mette Bigum Nørgaard sætter stor pris på, at Malene Lauge Stormshøj (t.h) har taget initiativ til at danne en alternativ mødregruppe. Foto: Johan Gadegaard

Som modsvar til, at Ringkøbing-Skjern Kommune har droppet at etablere egentlige mødregrupper, har Malene Lauge Stormshøj skabt et alternativ - med stor succes. Vi slog os ned ved spisebordet sammen med fem kvinder og deres babyer.

Ringkøbing: Helt uventet hviler der en særlig ro over rødstensvillaen på Klokkeblomsten, hvor 30-årige Malene Lauge Stormshøj har inviteret til mødregruppe. Hendes 41 dage gamle Milla sover trygt i sin barnevogn, og det samme gør Celine, Lærke Silje og Esther.

Som den eneste af de voksne har Liv Kolding Juul en baby at se til lige nu og her. Nynne kom til verden i midten af marts, og for hendes 21-årige førstegangsmor er det en stor tilfredsstillelse at være med i gruppen:

- Bare det, at møde nogle andre mennesker, er dejligt, siger Liv Kolding Juul.

Det at være med i sådan en mødregruppe er ikke en selvfølge, da det i sommeren 2015 blev besluttet, at sundhedsplejerskerne i Ringkøbing-Skjern Kommune ikke længere har til opgave at etablere og koordinere mødregrupper.

I stedet opererer kommunen nu med "Barndommens Land", der er et forældrekursus for både mor og far.

- Det er ærgerligt, at de har valgt at spare mødregrupperne væk, siger 30-årige Lone Vestergaard Madsen, der er mor til tre - senest blev familien i starten af februar beriget med Lærke Silje.

Annonce

Det er ærgerligt, at de har valgt at spare mødregrupperne væk

Lone Vestergaard Madsen, mor til Lærke Silje

Nyfødte i kommunen

Så mange børn er der født de seneste fem år i Ringkøbing-Skjern Kommune:2012: 498

2013: 498

2014: 519

2015: 503

2016: 576

Med sine 21 år er Liv Kolding Juul den yngste kvinde i gruppen af nybagte mødre - her med Nynne i sin favn. Foto: Johan Gadegaard

Bio og bodystocking

Det gav hurtig respons, da Malene Lauge Stormshøj to dage inde i 2017 skrev et opslag i Facebook-gruppen "Os i Ringkøbing", hvor hun barslede med en tanke om at skabe et netværk af nybagte mødre. Initiativet affødte stribevis af positive kommentarer, og i løbet af kort tid talte flokken omkring 20 kvinder:

- Jeg valgte at dele os op i tre grupper. Der var blandt andre nogle fra No, Lem og Spjald, som jeg satte i samme gruppe, da de alligevel skulle ud at køre for at kunne mødes, siger Malene Lauge Stormshøj.

Hun har ikke noget overblik over, hvordan det går i de to andre grupper, men her ved bordet går det godt. Der bliver snakket om størrelser på bodystockings, amning, nattesøvn - og om muligheden for på et tidspunkt at tage i babybio eller svømmehal sammen.

Malene Lauge Stormshøj finder det "hyggeligt at mødes med andre, der er samme sted i livet" - holdningen deles til fulde af Mette Bigum Nørgaard:

- Vi kan jo alle have små problemer, og så er det rart at finde ud af, at man ikke er alene. Man ved ikke så meget som førstegangsfødende. Og så giver det et afbræk i ugen, siger den 29-årige mor til Esther.

Tre timer hver tirsdag

Lone Vestergaard Madsen slår også til lyd for, at "det er hyggeligt at komme lidt ud - at mødes med nogle andre":

- Så man ikke bare hele tiden går rundt i sin egen barsels-boble, siger hun.

De er seks kvinder i gruppen, men i dag har en enkelt været nødt til at melde afbud på grund af sygdom. De har en grundregel om at mødes hver tirsdag klokken ti og rundt regnet tre timer frem - med god tid til at snakke og nyde en eller anden form for brunchservering.

Katrine Thomsen rækker ud efter sin sorte babyalarm, der i dette forum synes lige så uundværlig som mobiltelefonen. Der er dog ingen alarm, Celine sover angiveligt videre i sin barnevogn ude på terrassen.

Gruppens medlemmer har som sådan ikke aftalt hvor længe, de har tænkt sig at holde fast i traditionen med at mødes:

- Vi ser, hvordan det går. Men det bliver jo sværere, når vi begynder at arbejde, siger Malene Lauge Stormshøj, der er kontorassistent hos Skat i Ringkøbing - og også mor til Thor, der fylder fire til august.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Bøjer de i vinden? Vesterhav Syd og vores lokale erhverv

Læserbrev: Er Energistyrelsen og Vattenfall ligeglade med vore lokale erhverv? Og hvad agter byrådet nu at gøre? De spørgsmål stiller vi os uvilkårligt, efter at aktindsigt har vist, hvad VVM-tillægget for Vesterhav Syd-møllerne skal indeholde. Som du kan læse nedenfor, udelades nemlig to helt fundamentale undersøgelser for turismen og fiskeriet. Bevares, der kommes vidt omkring med “kollisionsrisiko for trækfugle og flagermus” samt “sejladsforhold og lystfiskeri i undersøgelsesområdet”, og meget andet mere eller mindre (u)nyttigt. Men som med mange af den slags rapporter er det værd at bemærke sig, hvad der ikke skal afdækkes i VVM-tillægget. Og her springer særligt to forhold i øjnene. Både at (s. 11) “Der skal ikke redegøres for økonomiske eller konkurrencemæssige forhold i relation til turismeerhvervet”. Det skriger jo til himlen med turismen som vort største erhverv og i betragtning af, at det nationale Center for Kystturisme er placeret i netop Hvide Sande. Og at der godt nok (s. 22) skal undersøges, hvad indvirkningerne er på fiskeriet, men IKKE hvorvidt det kan gøres muligt at fiske mellem møllerne. Eventuelt blot for mindre fartøjer under for eksempel 20, 15 eller 12 meter. Dette til trods for, at der i flere høringssvar er opfordret til at få netop dette klarlagt. Derimod skal der (s. 26) redegøres for kumulative effekter for andre planlagte projekter, i både Danmark, Holland og Tyskland. Og betydningen for de klimapolitiske mål og CO2-reduktionen skal beskrives. Alt sammen noget meget overordnet og fjernt for os, der bor her. Men noget, der kan bruges i den luftige argumentation for den grønne omstilling på Christiansborg. Det virker nu, som om projektet skal klemmes igennem! Og Energistyrelsen helt bevidst vælger at undlade krav om inddragelse af netop de to argumenter, der kan være med til at flytte Vesterhav Syd langt til havs. Nemlig at turismens indvendinger skal tages alvorligt, og fiskernes tabte fiskevand - ved at flytte møllerne længere til havs - kan kompenseres ved at åbne for fiskeri mellem møllerne. To forhold, der kan tale for at flytte møllerne, belyses nu helt bevidst ikke! Og Vattenfall erkendte jo på et møde d. 1. marts 2018 i Søndervig, at det drejer sig om småpenge, for at flytte møllerne … så hvorfor ikke? Nu hvor der også er god tid til at ændre i projektet … Hvad gør byrådet, formanden for erhvervsudvalget Søren Elbæk eller borgmesteren? Overlader de det endnu engang til brancheorganisationerne og de små erhvervsdrivende? Eller mander de sig op og går i brechen for to store erhverv i kommunen? Eller bøjer de i vinden? Jens Bollerup, cand. merc., Geflevej 221, Hvide Sande Dan Broesch Jensen, cand. merc. aud., Lyngvejen 100, Klegod Tonny Lemqvist, maskinmester, Præstegårdsmarken 35, Velling Karsten Fyhn, sommerhusudlejer, Sønder Klitvej 20, Hvide Sande Birgitte Vinding, journalist, Stauning Finn Ebbe Jakobsen, advokat, Beddingen 7, Ringkøbing Jens Møller, forretningsdrivende, Bakkevej 22, Hvide Sande

Annonce