Annonce
Ringkøbing

Ny kulturfestival på vej i Ringkøbing: FN's 17 verdensmål bliver præsenteret i børnehøjde

I forbindelse med den regionale 'Genopdag'-festival, der strækker sig over de to første uger i juni, er Teatret OM - med hjemsted i Ringkøbing - på plakaten med i alt syv opførelser af forestillingen 'Lighthouses.' Arkivfoto: Morten Stricker
Alle 19 kommuner i Region Midtjylland er med i viften af tilbud, når kulturfestivalen 'Genopdag' bliver afviklet i dagene fra 1. til 16. juni. På programmet i Ringkøbing er blandt andet et stort arrangement for børn lørdag 15. juni.

Ringkøbing-Skjern: - Med 'Genopdag' skal vi dykke ned i vores region på nye, anderledes og tankevækkende måder. Vi prioriterer kulturen højt i Region Midtjylland, og festivalen er en måde at vise, at også i kulturen er vi stærkest, når vi arbejder sammen.

Sådan siger formanden for Region Midtjylland, Anders Kühnau (S), og tilføjer:

- Jeg er meget stolt af det program, vi kan præsentere, og jeg glæder mig til at komme ud og genopdage Midtjylland i juni.

Den to uger lange 'Genopdag'-festival står på skuldrene af de erfaringer, der blev gjort under Aarhus 2017-kulturåret, og samtlige regionens 19 kommuner deltager i samarbejdet.

'Genopdag' bliver fredag 31. maj åbnet på kunstmuseet Aros i Aarhus, og derfra breder begivenhederne sig som ringe i vandet frem til søndag 16. juni.

Annonce

Vi prioriterer kulturen højt i Region Midtjylland, og festivalen er en måde at vise, at også i kulturen er vi stærkest, når vi arbejder sammen.

Anders Kühnau (S), formand, Region Midtjylland

Lokalt teater lyser op

I Ringkøbing bliver borgerne i almindelighed og de yngste i særdeleshed forkælet med byens helt egen børnekulturfestival, der lørdag 15. juni bliver afviklet på havnen.

FN's 17 verdensmål for bæredygtig udvikling er et centralt tema i 'Genopdag'-festivalen, og disse mål om blandt andet at afskaffe fattigdom, at stoppe sult og at sikre alle lige adgang til kvalitetsuddannelse vil også skinne igennem på børnekulturfestivalen i Ringkøbing.

Den vestjyske festival byder fra midt på formiddagen og til midt på eftermiddagen også på masser af live-musik. Fra de forskellige scener vil det være muligt at opleve blandt andre Marimba Allstars, Sunsation Steelband, Aarhus Jazz Orchestra, Skjern Salonorkester og Ringkøbing Big Band.

Teatret OM kommer også til at lyse op under 'Genopdag'-festivalen, der har et samlet budget på godt 16 millioner kroner.

Det lokale egnsteater præsenterer således forestillingen 'Lighthouses', der i løbet af de første par uger i juni opføres i alt syv gange ved henholdsvis Vesborg Fyr på Samsø og ved Lyngvig Fyr på Holmsland Klit nord for Hvide Sande.

Muntert og eftertænksomt bliver det sikkert fredag 7. juni, når 'Kunstbulancen' ruller ind i centrum af Ringkøbing - med et budskab om, at kunst kan have en positiv indvirkning på vores sundhed.

Europæisk Kulturregion

Europæisk Kulturregion er et samarbejde mellem Region Midtjylland og alle 19 kommuner i regionen, som sammen skabte Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.

Europæisk Kulturregion bygger på erfaringerne fra Aarhus 2017 og fokuserer på borgerrettede arrangementer og projekter, der dyrker samarbejdet, sikrer geografisk spredning og har internationalt perspektiv.

Projektet varer foreløbig i to år indtil 1. januar 2020.

Samarbejdet finansieres på den måde, at hver kommune bidrager med én krone per borger per år, og Region Midtjylland bidrager med samme beløb.

Dette giver i alt projektet et budget på 5,2 millioner kroner i 2018-2019. Herudover stiller Region Midtjylland to årsværk til rådighed og varetager således sekretariatsfunktionen og administrationen af samarbejdet.

Kulturfestivalen 'Genopdag' har et samlet budget på 16.511.000 kroner - heraf en bevilling på 3.433.000 kroner fra Europæisk Kulturregion.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Bøjer de i vinden? Vesterhav Syd og vores lokale erhverv

Læserbrev: Er Energistyrelsen og Vattenfall ligeglade med vore lokale erhverv? Og hvad agter byrådet nu at gøre? De spørgsmål stiller vi os uvilkårligt, efter at aktindsigt har vist, hvad VVM-tillægget for Vesterhav Syd-møllerne skal indeholde. Som du kan læse nedenfor, udelades nemlig to helt fundamentale undersøgelser for turismen og fiskeriet. Bevares, der kommes vidt omkring med “kollisionsrisiko for trækfugle og flagermus” samt “sejladsforhold og lystfiskeri i undersøgelsesområdet”, og meget andet mere eller mindre (u)nyttigt. Men som med mange af den slags rapporter er det værd at bemærke sig, hvad der ikke skal afdækkes i VVM-tillægget. Og her springer særligt to forhold i øjnene. Både at (s. 11) “Der skal ikke redegøres for økonomiske eller konkurrencemæssige forhold i relation til turismeerhvervet”. Det skriger jo til himlen med turismen som vort største erhverv og i betragtning af, at det nationale Center for Kystturisme er placeret i netop Hvide Sande. Og at der godt nok (s. 22) skal undersøges, hvad indvirkningerne er på fiskeriet, men IKKE hvorvidt det kan gøres muligt at fiske mellem møllerne. Eventuelt blot for mindre fartøjer under for eksempel 20, 15 eller 12 meter. Dette til trods for, at der i flere høringssvar er opfordret til at få netop dette klarlagt. Derimod skal der (s. 26) redegøres for kumulative effekter for andre planlagte projekter, i både Danmark, Holland og Tyskland. Og betydningen for de klimapolitiske mål og CO2-reduktionen skal beskrives. Alt sammen noget meget overordnet og fjernt for os, der bor her. Men noget, der kan bruges i den luftige argumentation for den grønne omstilling på Christiansborg. Det virker nu, som om projektet skal klemmes igennem! Og Energistyrelsen helt bevidst vælger at undlade krav om inddragelse af netop de to argumenter, der kan være med til at flytte Vesterhav Syd langt til havs. Nemlig at turismens indvendinger skal tages alvorligt, og fiskernes tabte fiskevand - ved at flytte møllerne længere til havs - kan kompenseres ved at åbne for fiskeri mellem møllerne. To forhold, der kan tale for at flytte møllerne, belyses nu helt bevidst ikke! Og Vattenfall erkendte jo på et møde d. 1. marts 2018 i Søndervig, at det drejer sig om småpenge, for at flytte møllerne … så hvorfor ikke? Nu hvor der også er god tid til at ændre i projektet … Hvad gør byrådet, formanden for erhvervsudvalget Søren Elbæk eller borgmesteren? Overlader de det endnu engang til brancheorganisationerne og de små erhvervsdrivende? Eller mander de sig op og går i brechen for to store erhverv i kommunen? Eller bøjer de i vinden? Jens Bollerup, cand. merc., Geflevej 221, Hvide Sande Dan Broesch Jensen, cand. merc. aud., Lyngvejen 100, Klegod Tonny Lemqvist, maskinmester, Præstegårdsmarken 35, Velling Karsten Fyhn, sommerhusudlejer, Sønder Klitvej 20, Hvide Sande Birgitte Vinding, journalist, Stauning Finn Ebbe Jakobsen, advokat, Beddingen 7, Ringkøbing Jens Møller, forretningsdrivende, Bakkevej 22, Hvide Sande

Annonce