Annonce
Ringkøbing

Ny kovending i Lem Kær-sag: Kristendemokraterne kommer med højst overraskende melding

- Det er en svær beslutning, hvor vi alle har måttet bøjes os i mod hinanden, siger Hans Pedersen om det kompromis, de syv kristendemokraterne nu har givet hinanden håndslag på. Foto: Søren Palmelund
Der er fortsat ikke flertal for otte testmøller i Lem Kær. Hans Pedersen (KD) har skiftet mening og støtter nu et kompromis, som alle syv KD'ere er med på.

Lem Kær: Kristendemokraterne bliver alligevel ikke tungen på vægtskålen i den omdiskuterede sag om energitestcentret i Lem Kær.

På teknik- og miljøudvalgets møde valgte Hans Pedersen (KD) nemlig at give sine politiske kolleger lidt af en overraskelse.

Nu vil han ikke længere bakke op om otte testmøller, som han ellers var klar til for under en uge siden. Og det er der heller ikke andre fra KD-gruppen, der vil.

Annonce

På en dingel

I stedet står de syv kristendemokrater i byrådet nu sammen om et kompromisforslag med seks testmøller på mellem 230 og 270 meters højde. De siger samtidig ja til solceller og Power-to-X-anlæg i området.

- Det er en svær beslutning, og det har hele tiden hængt på en dingel for mig. I KD's gruppe har vi valgt at bøje os mod hinanden, og det er der kommet et kompromis ud af, som forhåbentlig kan være med til at samle et solidt flertal og samtidig sikre en løsning, som Vestas også kan bruge, siger han.

På borgermødet i Velling i sidste uge sagde du selv, at Vestas har afvist et projekt med færre end otte møller. Hvad har ændret sig?

- Man kan ikke altid få dét, man ønsker sig. Hvis der kan skabes flertal for seks møller i byrådet, så er det langt bedre end ingenting. Det håber jeg på, at Vestas er enig med mig i, siger Hans Pedersen.

Det er en svær beslutning, og det har hele tiden hængt på en dingel for mig. I KD's gruppe har vi valgt at bøje os mod hinanden, og det er der kommet et kompromis ud af, som forhåbentlig kan være med til at samle et solidt flertal og samtidig sikre en løsning, som Vestas også kan bruge.

Hans Pedersen, byrådsmedlem for Kristendemokraterne

Tror du de kritiske naboer bliver tilfredse?

- Der er ingen, som bliver 100 procent glade. Men seks møller må være bedre end otte møller, som er bedre end de 11, der oprindelig var søgt om. Nu håber jeg, vi kan skabe et bredt flertal om de seks møller, siger kristendemokraten.

Annonce

Frem og tilbage

Forud for dagens teknik- og miljøudvalg manglede der ellers kun en enkelt byrådsstemme for at få flertal for otte testmøller, Power-to-X og solcelleanlæg i Lem Kær. Fra morgenstunden meddelte Dansk Folkepartis Kristian Bøgsted sig nemlig som tilhænger af projektet. Han har tidligere været imod.

Men med Hans Pedersens kovending, var der igen kun 13 stemmer for det ansøgte projekt.

På mødet fik de otte møller dog opbakning fra en ny kant. Løsgængeren Svend Boye Thomsen har hidtil være uafklaret i sagen. Men han erklærer sig nu parat til at stemme for de otte møller i Lem Kær. Dermed er der fortsat 14 tilhængere af det ansøgte projekt.

- Det er ingen selvfølge at have to store Vestas-fabrikker med tusindvis af arbejdspladser. Jeg tror på, at det her vil bidrage til at fastholde Vestas-arbejdspladser, og det mener jeg, at vi skal strække os langt for, siger Svend Boye Thomsen.

Annonce

Mangler én stemme igen

Stemmefordelingen betyder, at borgmester Hans Østergaard (V) og viceborgmester Søren Elbæk (S) igen mangler én stemme til at sikre den løsning, de hele tiden har ønsket et flertal for i byrådet.

I teknik- og miljøudvalget var der dog flertal for at anbefale til byrådet, at der arbejdes videre med projektet med otte møller. Formand John G. Christensen (S), Irene Pedersen (S), Ole Nyholm Knudsen (V) og Svend Boye Thomsen (løsgænger) var for. Mens Niels Rasmussen (SF), Jørgen Byskov (DF) og Hans Pedersen altså var imod.

Sagen om Lem Kær skal politisk behandles af byrådet den 14. september.

Annonce
Ringkøbing-Skjern

Tag kandidattesten her

Ringkøbing Håndbold For abonnenter

Karakterer og videoanalyse: To spillere fik et 10-tal - men overmagten endte med at blive for stor

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Skjern

700 læsere har talt: Her er en skole bedst placeret i Skjern

Hvide Sande For abonnenter

Læser er bekymret for udrykningskøretøjer ved ny smal vejstrækning: Ambulance sad fast

Vestjylland

Hans trailer hoppede af krogen

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Ringkøbing-Skjern

Din mad bliver voldsomt dyrere: Landmændenes udgifter stryger gennem loftet - og det rammer indkøbskurven

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Ringkøbing

Se video: Motocross-akrobaterne Alex og Pat flyver over Nygade

Ringkøbing

Venstre-kandidater siger nej til Vestas: Der skal ikke være tung trafik på V. Strandsbjerg

Danmark

Forsvaret har i flere år kendt til massive forureninger uden at bremse dem - eksperter kritiserer manglende indgriben

Navne

Manden bag genopretningen af Skjern Å er død: Fik hjertestop, mens han sov

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Når man er ligeglad med kørekortet, koster det bilen

Ringkøbing

Flere års uenighed er blevet til enighed: I år kommer der julelys i Nygade Nord

Annonce