Annonce
Sport

Ny kampsports-forening fik fantomstart: Siden har corona i lange perioder gjort træningen umulig

Her er det Morten Wiberg som sidder yderst til venstre ved bordet og flankeret af formand Jan Fomsgaard. På gulvet er det Casper Bernhard, som bliver kastet af Jacob Larsen. Privatfoto
Skjern Judo Klub blev startet i sommeren 2019. Siden har klubben været aktiv i under halvdelen af tiden på grund af corona-restriktioner. Det er hårdt for en ny klub.

Skjern: Et godt greb i modstanderen - et teknisk veludført kast sender modstanderen ned på måtten - kampen bølger videre.

Der var godt gang i den i den nystartede Skjern Judo Klub efter sommeren 2019. Ret hurtigt nåede medlemstallet op på 22 fordelt med et børnehold på 13 i alderen 6-11 år og så ni på det andet hold, hvor ældste judokæmper var 46 år.

- Ja det gik rigtig godt, fortæller klubbens cheftræner Morten Wiberg fra Skjern.

Altså i godt et halvt år. Lige frem til corona-nedlukningen for omkring et år siden.

- Siden har vi stort set ikke kunnet træne optimalt. For judo er lig med nærkontakt. Vores restriktioner er skrappere end i så mange andre idrætsgrene. Vi er særligt udfordrede af at skulle holde afstand, for det kan vi jo ikke, når vi kæmper nede på måtten og puster og sveder sammen. Der er nærkontakt i alt for lang tid, forklarer Morten Wiberg.

Medlemmerne i Skjern Judo Klub har - som mange andre idrætsudøvere - haft svært ved at passe træningen på traditionel vis under coronanedlukningen. Privatfoto
Annonce

Ikke optimal måde at træne på

Da nogle restriktioner blev lempet sidste år, forsøgte Skjern Judo Klub at træne videre.

- Vi delte kæmperne ind i helt små grupper, som ikke måtte blande sig med de andre grupper. Trænerne havde deres egen makker, som de skulle vise øvelserne sammen med, og trænerne rørte ikke ved de andre judokæmpere. Vi brugte tiden på at lave en række stående kast, hvor kontakten mellem kæmperne var kortvarig. Men det bliver bare ikke det samme. Det er en vanskelig måde at instruere på. Vi brugte meget tid, for vi skulle stadig gøre ekstra rent og spritte af og inddele holdene i zoner og alt sådan noget. Det var krævende af os alle, men alle har taget det med et stort smil og gensidigforståelse, fortæller Morten Wiberg.


Vi har valgt at sige nej til at begynde træningen udendørs. Vi venter, og så håber vi, at vi måske efter påske kan komme i gang, så vi trods alt når lidt af sæsonen.

Morten Wiberg, cheftræner i Skjern Judo Klub


Så siden før jul har judoklubben ligget stillet.

- Vi har valgt at sige nej til at begynde træningen udendørs. Vi venter, og så håber vi, at vi måske efter påske kan komme i gang, så vi trods alt når lidt af sæsonen. Realistisk set tvivler jeg dog på, det sker. Det er da trist for os som ny klub ikke en gang at have været i gang det halve af tiden, fortæller Morten Wiberg.

Morten Wiberg er cheftræner i Skjern Judo Klub. Privatfoto

Som ny klub har man ikke nået at skabe en økonomisk reserve.

- Heldigvis har vi fået penge fra corona-puljen, for der er stadig udgifter, selv om vi ikke har udgifter til betaling af lokaleleje på Amagerskolden. Derfor har vi også valgt ikke at kræve kontingent ind. Det vil vi ikke være bekendt, siger Morten Wiberg.

Artikelserie: Idrætsforeningernes tilstand

Dagbladet har sendt et spørgeskema ud til 120 foreninger, og omkring 50 af dem har svaret på følgende spørgsmål: Hvordan har idrætslivet det i Ringkøbing-Skjern Kommune efter et år med corona?

Det er der kommet en række artikler ud, og de bliver bragt løbende i Dagbladet Ringkøbing-Skjern og på hjemmesiden www.dbrs.dk.

Publiceret 14. marts: Corona sætter dybe spor - 9 ud af 10 melder om drastisk fald i aktivitetsniveauet.

Publiceret 14. marts: Judoklub fik en kanonstart: Siden har corona i lange perioder gjort træningen umulig.

Publiceret 15.  marts: Foreningerne skrumper under corona - hver anden har fået færre medlemmer.

Publiceres 16. marts: Corona har snablen langt nede i pengekassen - foreninger taber op til 300.000 kroner.

Publiceres 16. marts: Fornem opbakning fra sponsorer i corona-uvejret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

HB skifter ud på trænerbænken

Annonce