Annonce
Skjern

Ny købmand i Stauning er fyldt med optimisme

- Det skal nok blive rigtig godt. Nu skal vi lige i gang, og folk skal vænne sig til, at de ikke skal til andre byer for at handle ind, men som jeg siger, så er det ikke kun købmanden, de støtter, men også dem selv, siger Brian Pedersen. Foto: Christian Baadsgaard
Brian Pedersen er klar til at slå dørene op til den nye købmandsbutik i Stauning lørdag 23. november. I butikken bliver der skarpe priser, lange åbningstider og ikke mindst masser af nærvær.

STAUNING: Egentlig var Brian Pedersen ikke meget for, at der skulle tages billeder af ham til denne artikel lige nu.

Årsag: Gennem den seneste måned har han haft så travlt med at få købmandsbutikken i Stauning gjort klar til åbningen lørdag 23. november, at han ikke har haft tid til at være ved frisøren. Men han lod sig overtale - og faktisk fornemmer man, at det siger meget om den nye købmand i sognet: Alt skal være i orden, og man skal yde det allerbedste for at nå dertil.

Det er lige det, Stauning har brug for efter at have været uden dagligvarebutik i et års tid. Og man skal ikke have været mange minutter i den nyrenoverede butik, før man er klar over, at her VIL byen sin nye butik. Frivillige spørger jævnligt Brian Pedersen, om der er mere, de kan gøre - og hvis ikke, hvornår det er bedst, at de kommer i morgen.

- Vi er så langt, at vi når at blive færdige til åbningen, og når vi gør det, så er det, fordi vi har masser af frivillige fra byen, som er kommet for at hjælpe og så de ansatte. Det er jo fantastisk, for det viser bare, at byen vil butikken, og at de har manglet en dagligvareforretning, siger Brian Pedersen, der har arbejdet fra klokken 6 til 22 de fleste dage.

Han stoppede som købmand i Ådum 1. oktober efter at have været der i fem et halvt år. Headhuntet af Dagrofa til at løse opgaven i Stauning, og med 25 års erfaring i dagligvarebranchen har han nok at trække på.

- Det skal nok blive rigtig godt. Nu skal vi lige i gang, og folk skal vænne sig til, at de ikke skal til andre byer for at handle ind, men som jeg siger, så er det ikke kun købmanden, de støtter, men også dem selv, forklarer Brian Pedersen.

Annonce
Alt skal være klar til åbningen lørdag den 23. november. Det bliver en festdag for Stauning. Foto: Christian Baadsgaard

Plads til nærvær

Butikken bliver en del af kæden Min Købmand, og Brian Pedersen forklarer om konceptet, at der er mulighed for at lave skarpere priser, end da der var en brugs i Stauning.

Men prissedler er ikke alt. Købmanden skal være et samlingspunkt i Stauning, og derfor tager man også det bedste fra tidligere tiders købmandsforretninger og putter det ind i nye rammer. For mange år siden var bagbutikken et yndet samlingssted hos de små landsbykøbmænd rundt i landet. Her mødtes folk til en snak om stort og småt, og således udgjorde butikken en social funktion. Den er opdateret til nutiden i Stauning med en café, hvor man kan købe sig en kop kaffe og tage en bog ned fra reolen. For butikken skal være et sted, hvor alle føler sig hjertelig velkomne, og det skal være en oplevelse at komme til butikken.

- Og købmanden er heller ikke bleg for at tage en snak med kunderne, smiler Brian Pedersen.

Butikken skal også have noget for børn. Hvad det bliver, kan Brian Pedersen ikke afsløre endnu. Blot kan han sige, at det bliver en kæmpe overraskelse, og at der ham bekendt ikke findes et lignende tiltag i andre butikker i Danmark.

Åbningstiderne bliver fra klokken 7 til 19 om vinteren, og om sommeren bliver det fra klokken 7 til 21. Der er nemlig mange turister i Stauning, og det giver nogle udviklingsmuligheder.

- Til sommer udvider vi med gammeldaws isvafler, så kunderne kan komme og få en is, fortæller Brian Pedersen.

Øllet er på plads. Mens butikken indrettes, kommer der mange salgskonsulenter forbi for at stlle varer op. Her er det Jørgen Frølund, som er konsulent hos Unibrew, der er i gang med at gøre klar. Foto: Christian Baadsgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Cirklen-byggeriet i Skjern: Byrådsmedlems tålmodighed er brugt op - stemmer nej til halv etage mere

Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Annonce