Annonce
Skjern

Ny fjernvarmeledning i Skjern betyder mindre varmetab og mere grøn energi

Skjern Fjernvarme skal i gang med at udskifte en 40 år gammel fjernvarmeledning. Foto: Christian Baadsgaard
En udtjent fjernvarmeledning på Amagervej i Skjern bliver udskiftet med en ny og bedre model. Det betyder, at Skjern Fjernvarme fremover kan udnytte varmen bedre, tilbyde brugerne mere grøn energi og samtidig fastholde de lave priser.

Skjern: En næsten 40 år gammel fjernvarmeledning i Skjern har aftjent sin værnepligt og er klar til at blive udskiftet med en yngre model med bedre isoleringsevnen. Skjern Fjernvarme er netop gået i gang med ledningsarbejde på Amagervej i Skjern, som skal opgradere og renovere ledningsnettet.

Lige nu er der en flaskehals i ende-ledningen, der betyder, at en del af varmen går tabt, men det undgår man med den nye, forbedrede ledning.

- Den varme, vi undgår at tabe, svarer til, hvad der kan opvarme tre-fire parcelhuse. Så det er meget, vi vinder på det. Samtidig betyder det, at vi kan aftage mere varme fra Skjern Papirfabrik og øge kapaciteten på strækningen. Vi slår altså to fluer med ét smæk, siger formand hos Skjern Fjernvarme, Peter Jensen, i en pressemeddelelse.

Annonce

468 meter

Det er de 468 meter fra vejen ind til Oldagerparken til syd for Amagerskolen, der bliver berørt. Skjern Fjernvarme vil udføre arbejdet, så det forstyrrer beboerne i området så lidt som muligt. Men de lover, at beboernes tålmodighed vil lønne sig, når arbejdet er afsluttet i slutningen af året.

- Idet vi fremover taber mindre varme og kan udnytte overskudsvarmen bedre, kan vi beholde de lave varmepriser til forbrugeren i fremtiden, hvor andre varmeværker er nødt til at sætte prisen op. Så i sidste ende er det fjernvarmebrugeren, der får glæde af arbejdet, siger Peter Jensen.

CO2-neutral

Ringkøbing-Skjern Kommune arbejder på at gøre kommunen 100 procent selvforsynende med vedvarende og CO2-neutral energi i 2020. Med den lokale varme fra Skjern Papirfabrik, der ellers ville gå tabt, er Skjern Fjernvarme medspiller på at opnå det mål.

- Jo mere varme vi kan aftage fra papirfabrikken, og jo bedre vi kan udnytte den, jo mere CO2-neutral bliver vi. Det har især betydning i vinterperioden, hvor vi fyrer meget og har brug for en stor mængde energi. På den måde arbejder vi i samme grønne retning som kommunen, pointerer Peter Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samarbejde kan være en kur mod butiksdød

De findes allerede mange steder - samarbejdsaftaler. Det gælder i hvert fald i foreningslivet. Her har mange klubber og foreninger på den ene eller anden måde slået pjalterne sammen for at sikre, at der er deltagere nok på de forskellige hold, og det kan være både badminton, fodbold, gymnastik eller noget helt fjerde. Alternativet har i mange tilfælde været at lukke ned, og det med at lukke ned fører sjældent noget positivt med sig. I en helt anden boldgade kan det meget vel være, at netop et samarbejde kan give god mening - nemlig når det drejer sig om at holde liv i de lokale butikker. Butiksdøden har i årevis hærget i mange af kommunens talrige landsbyer. Som regel har de lokale kæmpet til det sidste for at holde liv i dagligvareforretningen, men alt for mange gange har de måttet kaste håndklædet i ringen, og landsbyen står uden butik. Sidste år var det Stauning, der var igennem denne proces, da Brugsen lukkede. Her endte historien heldigvis lykkeligt sidst i 2019, idet Brian Pedersen overtog forrretningen, der fortsætter som en Min Købmand. Forhåbentlig bakker de lokale op om den! Nu er det andelsbutikken i Velling, der er i klemme. For nylig sagde købmanden op, men forretningen drives dog videre af behjertede frivillige. Men det går ikke for godt med økonomien, og findes der ikke en løsning, risikerer Velling at stå uden dagligvarebutik med de konsekvenser, det får for lokalsamfundet. Det bliver alt andet lige mindre attraktivt at bo i byen, når der ikke er en butik. I tirsdags var der ekstraordinær generalforsamling om butikkens fremtid. Der var blandt de fremmødte borgere opbakning til at forsøge at drive butikken videre. Og så var der en gæst, der slog de optimistiske strenge an - købmanden fra Stauning. Efter hans mening er der bestemt baggrund for en dagligvarebutik i Velling - og han kunne godt se sig selv i et samarbejde mellem de to købmandsbutiker. Det er endnu ikke bestemt, hvad et samarbejde helt konkret skal bestå af, men det lyder fornuftigt. Skal dagligvarebutikkerne i landsbyerne overleve, må de i mange tilfælde finde utraditionelle løsninger. Det kræver dog, at kunderne bakker helhjertet op. Ellers kan det være lige meget med de gode intentioner og flotte ord på en generalforsamling.

Annonce