Annonce
Vestjylland

Ny bog på vej om Limfjordsfiskere

Foreningen Levende Hav lukker og slukker sommerens kampagne med en tur til Jegindø. Her holder forfatteren Jens Østergaard tale over den nyligt afdøde fisker og miljøforkæmper, Johannes Noer, på kirkegården på Jegindø. Det sker i overværelse af familien. Foto: Benny Gade
Forfatter og fjordfisker Jens Østergaard samarbejde med kemiker og biolog Flemming Madsen om ny udgivelse
Annonce

Limfjorden: - Den er næsten skrevet, siger Jens Østergaard, når han fortæller om en ny bog om Limfjorden, han er på vej med.

Han har tidligere skrevet flere bøger om limfjordsfiskeriet og har gennem årene sat stadig større fokus på fjordens miljøproblemer.  I 2017 udgav han bogen om Rav-Åges kamp mod Cheminova "Fisk kan ikke tale" i samarbejde med biolog og kemiker Flemming H. Madsen.

Samarbejdet fører nu til en ny bog, som egentligt skulle være klar den 14. august i år, men corona-pandemien har forsinket færdiggørelsen. Nu skal den være klar til præsentation næste år, når miljøorganisationen Levende Hav lægger til i Nibe med skibet Anton for at sætte fokus på vandmiljøet.

- Så nu har vi god tid til at lave den færdig, siger Jens Østergaard.

Annonce

Natur- og kulturhistorie

Da de skrev bogen om Rav-Åge, var det Jens Østergaard, der tog sig af levnedsbeskrivelsen, mens Flemming Madsen klarede den kemiske side af beskrivelsen.

Parret har samme fordeling i den kommende bog, der får navnet "Limfjorden i med- og modgang". Den skal både rumme natur- og kulturhistorier fra fiskeriet, som Jens Østergaard skriver om, men også om fjordens nuværende og store forureningsproblemer, som Flemming Madsen skal tage sig af.

Om Jens Østergaard

Født 03. august 1944. Opvokset på Lundø – en halvø i Limfjorden.
Har været beskæftiget ved landbrug og fiskeri. Lærer ved Nibe Skole 1969 - 2010. Herefter pensioneret.

Kulturhistoriske og pædagogiske aktiviteter: Indsamlet og bearbejdet stof om jæger- og fiskerbonde-kulturen ved og omkring Limfjorden i en 60-årig periode. Skrevet bøger, artikler og holdt et utal af foredrag om jæger- og fiskerbonde-kulturen ved Limfjorden.

Film: ”Bette Jens og Alma – fjordliv før og nu”
”Ålkrogfiskere på Mariager Fjord” ”Danske Fritidsfiskere” (2016)
DVD-film af Albert Steen Hansen:” Silden i Fokus 1” og Silden i Fokus 2”, 2019

Bøger: ”Vodbinderi og fiskeri i Limfjorden – vod og fiskerihistoriske skildringer 1867 – 1982” (1984)
Sildekaagen – engang Limfjordens vigtigste fiskerfartøj” (1990).

Jægere og fiskere ved Limfjorden i 100 år” (2001)
”ØRNEFLUGT, SILDETID OG SØRØVERE” – Middelalderdrama om sildene i historiens lys ” ( 2012)
Fisk kan ikke tale – En fiskers kamp mod Cheminovas forurening. Medforfatter Flemming H. Madsen (2017) Medforfatter til bogen ”Valsted – byen der spejler sig i fjorden”, 2019
Medforfatter til bogen ”Virksund – Med Limfjorden som bagtæppe”, 2019

Jens Østergaard har derfor igen været rundt ved en række gamle fiskelejer for at tale med de lokale fiskere og få deres historier. Derfor kommer bogen blandt andet til at rumme historien om Struerkompagniet, der foretog fiskeri i den vestlige del af Limfjorden, om landets første, kvindelige auktionsmester på Jegindø samt et portræt af Jegindø-fiskeren Johannes Noer, der døde i efteråret efter langt liv, hvor han løbende gjorde opmærksom på fjordens miljøproblemer.

- Derfor bliver bogen både historisk, men der vil også være holdningshistorie og hygge. Flemming tegner sig for beskrivelsen af dyre- og plantelivet, siger Jens Østergaard.

Annonce

250 sider

Tirsdag deltog han i Miljøorganisationen Levende Havs besøg på Jegindø, hvor han var med til at arrangere en lille mindesammenkomst ved Johannes Noers grav. Han nåede selv at møde og interviewe Johannes Noer, inden han døde, og derfor bliver han et kapitel for sig selv i bogen, der ventes at blive på 250 sider.

- Det meste er skrevet. Jeg skal blot lige have skrevet et sidste kapitel, siger Jens Østergaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Arbejde længe, men i eget tempo

Annonce