Annonce
Kultur

Ny bog: Fortællinger, sagn og skrøner fra Nr. Vosborg

Denne nye bog sætter fokus på Vestjyllands flottese gamle herregård. Illustration fra bogomslaget.
Tidligere ringkøbingenser skriver fortællinger, sagn og skrøner fra den gamle herregård og nærmeste omegn.

RINGKØBING: Vi har ikke så mange slotte og herregårde i Vestjylland, derfor fylder Nørre Vosborg meget i den folkelige fantasi.

Det fremgår tydeligt af en ny, rigt illustreret bog, der netop er udkommet på forlaget Aras i Ringkøbing, "Fortællinger, sagn og skrøner fra Nørre Vosborg og omegn”.

Forfatteren til bogen er Anna-Marie Helfer, der indtil 2014 havde boet i 30 år i Ringkøbing, og som derfor kender egnen og herregården ud og ind.

Borgen fortæller - på en lettilgængelig og underholdende måde - dramatiske og finurlige historier om udviklingen blandt driftige vestjyder - med herregården som udgangspunkt. Den rummer fortællinger om studeprangere, berygtede rakkere, vesterhavsstorme, ulovligt hjemmebrænderi, folkemøder og festivaler, om heldige kartofler, fæstebønder, teglværksbisser, tjenestepiger, og om dem med hele den nypudsede ’sildesalat’ og kontakt til magtens elite.

Bogen præsenteres på den årlige fortællefestival på Nørre Vosborg den 14.-15. september, og netop her vil det være muligt både at møde, og høre forfatter Anna-Marie Helfer læse op fra bogen.

Bogen der er på 100 sider, og hardback indbundet, koster 149,- og kan købes på Nørre Vosborg i fortællerweekenden, og hos landets boghandlere, eller direkte på forlagets webshop.

Annonce
Forfatter er Anna-Marie Helfer, der præsenterer bogen på den kommende fortællerfestival på Nr. Vosborg. Foto Forlaget Aras.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Mellemstort kvægbrug er gået konkurs

Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Navne

Tjener fra Kommandobroen vinder legat

Annonce