Annonce
Ringkøbing-Skjern

Ny bog: Biskoppen fandt de gamle klagesange frem i corona-tiden

Hver eneste dag under coronaen læste Elof Westergaard et stykke fra Sørgesangene i Det Gamle Testamente. Hvert et stykke reflekterede han over og satte ord på. Det er nu blevet til bogen Sørgesange fra Ribe. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Mens alt lukkede ned i corona-tiden, fandt biskop Elof Westergaard styrke i Det Gamle Testamente. Hans refleksioner er nu udkommet i bogform.
Annonce

VESTJYLLAND: Han var tæt på nogle beslutninger, der skulle få vidtrækkende konsekvenser, og tæt på nogle beslutninger, der kom til at skrive kirkehistorie. Da Danmark i marts lukkede ned, måtte nøglerne i kirkedørene også drejes. For første gang i kirkens historie, måtte kirkerne lukkes.

Lige der havde biskop Elof Westergaard, Ribe Stift, behov for et holdepunkt, der satte nogenlunde struktur på en meget omskiftende hverdag. Biblen 2020, der er oversat til hverdagsdansk, var netop udkommet, og den tog han fat i.

- Jeg havde rigtig mange møder, og havde brug for at reflektere over noget. Så valgte jeg at læse Jeremias Klagesange, eller Sørgesangene, som de hedder nu. Det var 30 år siden, jeg sidst havde været i gang med dem, og jeg havde da også arbejdet med dem i min studietid, fortæller Elof Westergaard.

Det er den gammeltestamentlige fortælling om Jerusalem, der forsvinder, men også en fortælling om den menneskelige afmagt, når alt smuldrer og intet går, som man havde håbet på. Og sørgesangene viste sig at have noget i sig, der på sin egen lille måde fortalte om alt det, der forsvandt, da landet lukkede ned. Derfor udkommer Elof Westergaards refleksioner i bogform den 1. oktober under titlen "Sørgesange fra Ribe".

Annonce

Skal hjælpe med at huske

Bogen er lille og letlæst, men alligevel dokumenterer den en verden, der fra den ene dag til den anden bliver sat i stå. Den fortæller om hvordan mennesket pludselig skal finde sig til rette i en verden, der er meget anderledes end det kendte.

- Det er en hjælp til at huske på det, der skete dengang. Vi glemmer jo hurtigt, at der var ligvogne, som kørte ud af Bergamo og hvordan ængstelsen bredte sig i befolkningen, forklarer Elof Westergaard.

Sørgesangene er i 60 dele, og hver dag har Elof Westergaard reflekteret over den enkelte del og sat ord på det. Han konstaterer, at trods begrebet sørgesange, så er der noget håbefuldt i dem, og det er det, der var brug for, mens landet var lukket ned.

- Læserne vil nok have en anden oplevelse af coronaen fordi de stod et andet sted, men alligevel så stod vi jo på samme sted, konstaterer Elof Westergaard.

Annonce

Trangen til fællesskab

Selv oplevede Elof Westergaard, at i situationen søgte mennesket ind i det nære.

- Langsomt blev vores små celler mindre. Vi oplever restriktioner og krav, og der er noget i det, som er os fremmed, siger Elof Westergaard, der også oplevede coronaen som et spejl af sine egne behov.

- Jeg er dybt afhængig af andre og jeg er afhængig af fællesskabet. Coronaen har ramt os på vores trang til fællesskabet, konkluderer Elof Westergaard.

Bag udgivelsen står Bibelselskabet, og bogen er en del af udgivelseslinien "Kultur, tro og eksistens", som inspireret af kristendommen skal bidrage til debat og refleksion.


- Det er en hjælp til at huske på det, der skete dengang. Vi glemmer jo hurtigt, at der var ligvogne, som kørte ud af Bergamo og hvordan ængstelsen bredte sig i befolkningen.

Elof Westergaard, biskop
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Overgreb og forskelsbehandling

Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Annonce