Kultur

Ny attraktion ved Vonå: Søndag indvies madpakkehuset ved Hee Engbro

Her ses det nye madpakkehus fra spangen over Vonå. Foto: Jørgen Kirk
På søndag klokken 14.00 får kommunen officielt en ny attraktion - et værested for lystfiskere, sejlere, cyklister og folk, der bare gerne vil nyde naturen ved Vonå.

HEE/HOLMSLAND: Skyerne ligger lavt over Holmsland, og truer med regn. Meteorologerne har truet med skybrud …

Ved Hee Engbro er der dog både tørvejr og læ, uanset, hvordan vejrguderne har tænkt at te sig.

Et par tyske lystfiskere har da også taget broen foran det splinternye madpakkehus, der ligger lige for foden af spangen over Vonå i brug.

De har regntøj på, men skulle det for alvor taget fat med styrtregn og rusk, kan de bare træde op ad trappen, så er de i både ly og læ for elementerne under madpakkehusets tag.

- Folk er allerede begyndt at benytte sig af huset, siger Asger Krogsgaard, tovholder for det projekt, der nu har givet kommunen en ny attraktion:

Man fornærmer næppe nogen ved at konstatere, at større og flottere beliggende madpakkehus skal man lede længe efter - inden og uden for kommunens grænser.

Ud over ly og læ samt anløbs- og fiske- og badebro, byder madpakkehuset også på toilet og grill; alt sammen placeret, så man har front mod Vonå, den flotte spang og det flade land med de tårnhøje vindmøller på Holsmlandsiden af åen.

Asger Krogsgaard er godt tilfreds med det færdige resultat. Solidt er det i alt fald!

Godt tilfreds

Asger Krogsgaard er godt tilfreds med det færdige resultat.

- Jeg er glad for, at vi fik begyndt sidste sommer, da grunden, som huset hviler på, var tørret godt igennem, for der er fugtigt nu, siger han med et smil.

Madpakkehuset har været flere år undervejs.

Midt i 2015 søsatte Dorthe og Asger Krogsgaard ideen om at udvikle et fristed for sejlende, cyklende, lystfiskere, fuglekiggere og andre, der gerne vi nyde naturen i område ved spangen over Vonå, som forbinder Holmsland og "fastlandet".

Ideen var blandt andet - ud over madpakkehuset - at etablere nogle shelters, et fugleobservationstårn og en stiforbindelse fra Hee Engbro til Ringkøbing.

- Desværre havde vi ikke midlerne til det hele, så vi satsede på madpakkehuset, siger Asger Krogsgaard.

Der er til gengæld blevet flot, og søndag den 16. juni klokken 14.00 er der officiel indvielse.

- Vi indvier grillen ved samme lejlighed, så vi håber at mange møder op, siger Asger Krogsgaard.

Fem foreninger

Asger Krogsgaard håber, at madpakkehuset og de skønne omgivelser omkring Hee Engbro vil tiltrække en masse mennesker.

- Og så selvfølgelig, at folk vil behandle stedet ordentligt, siger han.

En ting er at få bygget sådan et madpakkehus, noget andet at vedligeholde det, så det også ser flot ud i fremtiden.

- Fem foreninger er involveret i projektet - Holmsland Gymnastik og Ungdomsforening, Holmsland Jagtforening, Sommerlyst, Ringkøbing Sportsfiskerforening og Holmsland Sogneforening - og de har indgået aftale om at være med til at passe og vedligeholde madpakkehuset, siger Asger Krogsgaard.

Der er selvfølgelig tænkt på at gøre det hele så vedligeholdelsesfrit som muligt, for eksempel ved brug af hårdt tropetræ.

Gulvet i toilettet er også lidt anderledes, end det man ser andre tilsvarende steder.

- Vi har lagt nogle riste fra mine svinestalde; de er af plastic og nemme at vedligeholde med en højtryksrenser, siger Asger Krogsgaard med et bredt smil.

Lystfiskere har allerede taget madpakkehuset i brug.
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Pas på den 300. bilist

Det er en af den slags førstepladser, vi helst vil være foruden. Men vi kommer ikke uden om det: Vestjyske bilister er landets mest drikfældige. I alt fald hvis man måler på antallet af spritbilister, som bliver fanget i politiets kontroller. Tallene er temmelig skræmmende: Politiet har i løbet af et år stoppet 13.259 tilfældige biler, og i dem sad 44 spritbilister; det vil sige, at der i gennemsnit sad en spritbilist en ud af trehundrede biler. Prøv lige at tænke lidt over det … Hvor mange biler passerer du, når du eksempelvis kører på vejen mellem Ringkøbing og Herning eller Skjern og Holstebro? Rigtig mange! Og for hver gang, du passerer nummer 299, møder du en spritbilist. Ikke nogen rar tanke! Især ikke når man tager i betragtning, at skræmmende mange ulykker involverer sprit. De seneste tal viser, at der, i perioden 2013-2017, blev dræbt 140 mennesker i trafikken i Danmark og 829 personer kom alvorligt til skade i ulykker med spirituspåvirket fører af et motoriseret køretøj. Hvorfor kører vestjyderne markant mere spritkørsel end andre danskere? Måske handler det i virkeligheden om noget så banalt, at vestjyske spritbilister tror, de kan slippe af sted med det, fordi vi bor i et tyndt befolket hjørne af landet med langt mellem politipatruljerne. Men rent faktisk ved vi det ikke. Derfor er det også godt, at politiet nu vil bruge den store mængde data, man har indsamlet, til at kortlægge spritbilisternes adfærd - ikke mindst, hvem de er, hvor gamle de er, og hvor og hvornår, de begiver sig ud på vejene. På den måde vil politiet kunne sætte ind med både forebyggende kampagner og spritkontroller. Men vi andre - det store flertal, der ikke kører spritkørsel, og ikke kunne drømme om at gøre det - kan også gøre noget. Vi kan først og fremmest gøre det socialt uacceptabelt at sætte sig bag rattet i påvirket tilstand, hvad enten det er til hverdag eller fest. Ser vi en person slingre ud mod bilen, kan vi stoppe vedkommende, bede ham eller hende aflevere nøglen, og sørge for, at de kommer godt hjem på anden vis. Vi har et ansvar for, at der ikke er nogen derude, der møder den 300. bilist.

Annonce