Annonce
Debat

Nu slipper vi af med et misfoster

Annonce

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen samt børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil vil skrotte den nuværende karakterskala. Det kan man kun hilse velkommen. Ingen vil savne systemet, der har været et misfoster i hele sin 14-årige levetid.

Allerede i sin substans er bedømmelsesgrundlaget for elevers og studerendes præstationer grotesk. I teorien starter eksamensdeltagerne deres prøve med topkarakteren 12. Herefter bliver der trukket fra hver gang, der bliver opdaget fejl og mangler. Det må mildest tal virke lammende på ofrene for dette system. Af ren og skær frygt for fejltagelser risikerer de at yde meget mindre end deres potentiale.


Kombinationen af mangel på belønninger for den enestående præstation er sammen med fokus på fejl med til at fremme middelmådigheden.


Samtidig er den tidligere skalas 13-tal stærkt savnet. Karakteren kunne gives for den sublime præstation langt uden for det foreskrevne pensums grænser og var derfor tilsvarende sjælden. Nu er ingen længere enestående. Til gengæld er der kommet mange 12-tals elever, hvis fornemste dyd– ifølge karakterskalaen forstås – er, at de har lært pensum i fuldt omfang og ellers i øvrigt ikke begår dumheder.

Kombinationen af mangel på belønninger for den enestående præstation er sammen med fokus på fejl med til at fremme middelmådigheden. Den kan skalaen til gengæld ikke måle ret godt. Den gamle karakterskala bedømte den gennemsnitlige præstation til et ottetal. Nu bliver der enten stanget fire eller syv ud.

Dette store spring er uheldigt, fordi der mangler plads til nuancer. Samtidig bliver en censors subjektive skøn alt for afgørende i forbindelse med for eksempel en students fremtidsmuligheder i et system, hvor karaktergennemsnittet bestemmer, hvilkenuddannelse man kan komme ind på.

Karakterskalaen blev i sin tid gennemført for at danske studerende kunne få bedømmelser, der var internationalt sammenlignelige. Den intention er absolut fornuftig, efterhånden som mange også gerne vil prøve kræfter med studier i udlandet. Men det mål må det være muligtat nå på en mere begavet måde.

Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Corona-mistanke: Faster/Hanning har fået en spiller testet for corona, og da svaret ikke var kommet, blev deres kamp i serie 3 udsat

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Ny aftale om genåbningen på plads: Forsamlingsforbud opretholdes, og baråbningstider udvides i fase 4  

Annonce