Hvide Sande

Nu skal Tyskerhavnen sikres

Tyskerhavnen er et malerisk miljø, som både lokale og turister elsker. Nu skal dets bevarelse sikres.

Bevaringsværdige bygninger i den maleriske skurby skal "skrives ind" i kommuneplanen, så kulturarven bevares for eftertiden.

HVIDE SANDE: Det mest maleriske område i Hvide Sande skal nu sikres for eftertiden.

Tyskerhavnens kulturmiljø er det bedst bevarede fjordfiskermiljø ved Ringkøbing Fjord, og skurbebyggelsens bevaringsværdier skal nu skrives ind i kommuneplanen, så kulturarven bliver bevaret for eftertiden.

Tyskerhavnens skurbebyggelse er blevet registreret som bevaringsværdig ad flere omgange, først i 1988, derefter i 2008 og sidst i 2011.

Administrationen har dog konstateret, at bevaringsværdierne ikke er blevet indarbejdet i kommuneplanen - og det er nødvendigt, for at de juridisk er gældende.

Derfor er skurenes bevaringsværdi blevet registreret i Kulturstyrelsens database over fredede og bevaringsværdige bygninger.

De vil så blive tilføjet kommuneplanens liste over fredede og bevaringsværdige bygninger, når den revideres næste gang.

Indtil det sker, er alt dog ikke det rene Vilde Vesten i skurbyen. Lokalplanen for området indeholde nemlig bevarende bestemmelser for området. Blandt andet er planens formål "at bevare de karakteristiske og egnstypiske miljøer i havneområdet".

En lille enklave

Men der er ikke tale om en bevarende lokalplan, og derfor er registreringen ikke bindende for borgerne. Administrationen anvender den dog som en vejledning til at opfylde lokalplanens formål om bevaring af områdets karakter.

Men ved at indskrive bevaringsværdierne i kommuneplanen sikrer man altså, at de også bliver juridisk holdbar.

Tyskerhavnens særegne kulturmiljø, der ligger som en lille enklave af små redskabsskure ud til Ringkøbing Fjord mellem Langsand og Nørresande, blev oprindeligt opført i tilknytning til fiskerierhvervet fra 1950'erne og frem.

Nogle af skurene er blevet omdannet eller er genopført som små kunstner- og ferieboliger.

Stedet har stor betydning for Hvide Sandes borgere, er et yndet turistmål, og repræsenterer altså det mest velbevarede fjordfiskermiljø ved Ringkøbing Fjord.

0/0
Ringkøbing

Ingen vil kendes ved larmende højttaler

Hvide Sande

Tyv besøgte to Lyngveje

Tophistorier

Hvide Sande

Værft hjælper Vestas med at holde styr på vingerne

Hvide Sande

Hvide Sande går fremtiden i møde og anlægger ny kaj

Kultur

Søndervig Byfest har succes med tidligt billetsalget

Hvide Sande

Åbent skib: Marinehjemmeværnet viser frem