x
Annonce
Danmark

Genlæs livebloggen fra uddelingen af michelinstjerner: Sådan gik det for provinsens restauranter

Foto: Flemming Krogh

Meget er på spil for landets bedste restauranter, når de nordiske Michelin-stjerner i aften bliver uddelt i norske Trondheim. Vi har især fokus på provinsens restauranter, og du kan følge med live i både video og tekst lige her.

Er der stjerneregn på vej til de danske restauranter? Eller burde vejrudsigten i stedet melde om skuffede indehavere og køkkenchefer?

Det får vi svar på i aften, når det offentliggøres, hvem der bliver en del af den nordiske Michelin-guide 2020.

Siden 2015 har også restauranter udenfor Københavnområdet været i spil til stjerner, og sidste år kunne 28 restauranter fra Danmark og Færøerne tilsammen mønstre 35 stjerner i guiden.

Blandt restauranterne i provinsen kunne Memu i Vejle, Ti Trin Ned i Fredericia og Frederikshøj, Substans, Gastronomé og Domestic i Aarhus glæde sig over hver deres genvundne stjerne, mens Henne Kirkeby Kro nordvest for Varde igen modtog to stjerner.

Dette års uddeling finder sted i Trondheim i Norge. Du kan følge med i uddelingen her via livesignalet øverst eller i livebloggen herunder, hvor vi især vil have fokus på provinsens restauranter.

Det betyder stjernerne

De prestigefulde stjerner bliver uddelt efter helt særlige kriterier, og det er udelukkende de såkaldte michelininspektører, der beslutter, hvilke restauranter der fortjener en eller flere stjerner.

Michelinstjernerne uddeles kun på baggrund af den mad, der serveres, og inspektørerne vurderer hverken indretningen eller betjeningen. Ifølge Michelin selv bedømmes maden ud fra disse fem kriterier:

  1. Kvaliteten på råvarerne
  2. "Håndværket" - det vil sige smagen og tilberedningen
  3. "Personligheden" - det vil sige, hvor godt det er lykkedes for kokken at finde sit eget udtryk
  4. Noget for pengene
  5. Kvalitet over tid - det vil sige, at oplevelsen ikke må afhænge af, hvornår man besøger restauranten.

Inspektørerne uddeler mellem en og tre stjerner. Det betyder stjernerne:

  • En stjerne betyder, at det er en "rigtig god restaurant i sin kategori".
  • To stjerner betyder, at restauranten er "en omvej værd".
  • Tre stjerner betyder, at en restaurant er "værd at rejse efter".
Hvem kan juble? Og hvem bliver skuffede? Følg med i årets uddeling af de nordiske Michelin-stjerner. Arkivfoto: Flemming Krogh

Sådan blev stjernerne fordelt i 2019

  • Jylland
    • Henne Kirkeby Kro, Henne Kirkeby: To stjerner
    • Domestic, Aarhus: En stjerne
    • Gastromé, Aarhus: En stjerne
    • Frederikshøj, Aarhus: En stjerne
    • Substans, Aarhus: En stjerne
    • Ti Trin Ned, Fredericia: En stjerne
    • MeMu, Vejle: En stjerne


    Sjælland
    • Slotskøkkenet på Dragsholm Slot, Hørve: En stjerne
    • Frederiksminde, Præstø: En stjerne


    Københavnsområdet
    • Geranium, København: Tre stjerner
    • Noma, København (NY): To stjerner
    • A|O|C, København: To stjerner
    • Kadeau København, København: To stjerner
    • Alouette, København (NY): En stjerne
    • Era Ora, København: En stjerne
    • Formel B, København: En stjerne
    • Jordnær, Gentofte: En stjerne
    • Kiin Kiin, København: En stjerne
    • Kokkeriet, København: En stjerne
    • Kong Hans Kælder, København: En stjerne
    • Marchal, København: En stjerne
    • 108, København: En stjerne
    • Relæ, København: En stjerne
    • Søllerød Kro, Holte: En stjerne
    • Studio at the Standard, København: En stjerne
    • Clou, København: En stjerne


    Bornholm og Færøerne
    • Koks, Leynavatn på Færøerne: To stjerner
    • Kadeau, Aakirkeby på Bornholm: En stjerne

Michelin-guiden

  • Michelinguiden er udgivet af den franske dækproducent Michelin.

  • Guiden, som første gang kom for 114 år siden, havde til formål at guide de franske bilister om, hvordan man skiftede dæk, glødelamper og gav tips til, hvor man med fordel kunne spise og overnatte.

  • Guide Michelin, som den hedder på fransk, er en af de ældste restaurantguider og regnes som den største autoritet inden for gastronomi.

  • I 2019 fik hele 28 danske restauranter én eller flere Michelinstjerner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hold nu fast i den sunde fornuft

For mange af de, der har bevæget sig i sportsverdenen, erhvervslivet eller et helt tredje sted, er der noget, der aldrig bliver træls. Det er at komme ind i en god stime og være en del af et vinderhold. Succes avler som bekendt succes og giver samtidig en helt god fornemmelse i maven. Derfor er succes altid godt at have med, når der skal arbejdes videre mod nye mål. Forhåbentlig er det blandt andet succes og en god mavefornemmelse, vi alle sidder med, efter at statsministeren mandag klokken 17.30 igen tonede frem på tv-skærmen for at give en status på landets tilstand. Selv om ingen i disse tider kan sidde med armene langt oppe over hovedet, med årets skæveste smil og være en humørbombe, er der dog noget positivt, vi kan tage med i takt med, at påskedagene nærmer sig med hastige skridt. Danmark kan nemlig være på vej mod at blive åbnet stille og roligt op igen, når vi kommer om på den anden side af påskeferien, lød det forsigtigt fra Mette Frederiksen. Når det er sagt, er det ikke mærkeligt, at statsministeren samtidig slår fast, at en genåbning vil kræve, at vi på alle måder holder fast i den fornuftige opførsel, som langt de flest på flotteste vis har leveret de seneste uger. Så der er vel bare at gentage følgende, selv om det i virkeligheden bør sidde lige så fast i alles bevidsthed som resultatet af regnestykket 2x3: Stå sammen ved at holde afstand. Tænk, hvis de seks små ord kan være med til at overbevise Mette Frederiksen om, at vi danskere faktisk er et folkefærd, der med fornuft og omtanke kan snuppe en af de store sejre sammen. Og lige nøjagtig i april 2020 vil det være en af de sejre, der for mange vil stå skarpest i erindringerne, hvis vi ved at være snusfornuftige kan få lov til at gå på arbejde og sende børnene i skole igen efter påske. Det vil nemlig være et stort skridt på vej mod det Danmark, vi kender bedst. Så lad os stå sammen ved at holde afstand - og lad os holde fast i den sunde fornuft. Så kan du og jeg være med i den gode stime og en del af et hold, der kan hjælpe med at gøre hele Danmark til en vinder.

Annonce