Annonce
Ringkøbing-Skjern

Nu rulles de nye skraldespande ud til vestjyderne: Sådan skal de bruges

De, der allerede får de nye skraldespande nu, må vente flere måneder med at sortere. Foto: Christian Agerskov Munk
Tirsdag blev kommunens teknik- og miljøudvalg præsenteret for de nye todelte affaldsbeholdere, som alle borgere skal benytte fra 1. november.
Annonce

Ringkøbing-Skjern: Det bliver en tosidet affære at gå ud med skraldet senere på året. Helt bogstaveligt. Fra 1. november skal borgerne i Ringkøbing-Skjern til at sortere dagrenovationen i nye affaldsbeholdere.

Mandag begyndte virksomheden Joca, der står for de nye todelte skraldespande, at køre dem ud til kommunens borgere. De første af de nye skraldespande skulle til Tim, og over de næste to en halv måned vil Joca køre rundt med affaldsbeholdere til resten af kommunen.

I alt 33.000 nye skraldespande skal fordeles i Ringkøbing-Skjern.

Tirsdag blev kommunens teknik- og miljøudvalg præsenteret for de nye affaldsbeholdere.


Nu er der mulighed for at komme af med kødrester, sovs og kartofler, som man ikke vil have på komposten, men som godt kan genanvendes til biogas.

Carl Josephsen, Udviklingsspecialist


Selvom affaldsbeholderne allerede rulles ud nu, så må sorteringslystne borgere vente til 1. november med at tage dem i brug. Først skal de nemlig ud til alle kommunens borgere, og desuden kræver de nye beholdere en ny type skraldebiler. Beholdernes skillerum i midten betyder, at renovationsbilerne skal have to kamre, så affaldet ikke blandes sammen igen.

Annonce

Madaffald bliver til biogas

Den nye skraldesortering betyder, at madaffald skal skilles fra restaffaldet og puttes i grønne poser, som skal i et rum for sig. Regeringen besluttede i 2015, at mere affald skal genanvendes, og derfor skal madaffaldet ikke som hidtil brændes, men i stedet forarbejdes til biogas.

De nye skraldespande er desuden udstyret med en chip, som bliver registret til den adresse, de hører til. Disse chips bliver automatisk scannet, når beholderen bliver tømt.

Sådan sorterer du korrekt fra 1. november

De nye affaldsspande har to kamre - et til restaffald og et til madaffald. På låget af beholderen vil der være en vejledning til, hvordan man sorterer korrekt.

Restaffald

I rummet med restaffald skal man smide: Bleer, flamingo, kattegrus, plastikposer, gavepapir, pizzabakker, mælke- og juicekartoner, chips- og kaffeposer og snavset emballage.

Der må ikke komme batterier, elsparepærer, olie eller kemikalier i dette rum. Batterier skal lægges i en klar pose på låget, mens de øvrige typer affald skal afleveres på genbrugspladsen.

Restaffaldet skal i en plastikpose, inden det smides i affaldsbeholderen, og der skal være knude på posen.

Madaffald

I rummet med madaffald skal man smide: Brød og kage, kød, fisk og fiskeben, frugt og grønt, madaffald - tilberedt eller råt, æggeskaller, grød, gryn og pasta, kaffefiltre og teposer, brugt optørringspapir, buketter.

Der må ikke smides bleer, haveaffald, kattegrus eller sølvpapir i dette rum.

Mad affaldet skal i en af de grønne plastikposer, som kan sorteres fra i affaldssorteringen og genanvendes. Der skal knude på posen.

Mere information kan findes på madaffald.rksk.dk

Hvis en affaldsspand bliver sorteret forkert eller holder forkert, for eksempel med håndtagene ind mod en væg, vil den ikke blive tømt. Så vil renovationsmedarbejderne hænge en seddel på beholderen, som fortæller, hvorfor den ikke blev tømt. Desuden vil den blive registreret med chip og billede, og hvis ejeren er tilmeldt sms-service, vil man få en besked om, hvorfor skraldespanden ikke er blevet tømt.

Annonce

Første led i større skraldeplan

Selvom man skal til at sortere madaffaldet fra restaffaldet, betyder det ikke, at de borgere, som komposterer grønt affald, skal stoppe med det, siger Carl Josephsen, der er udviklingsspecialist ved kommunens afdeling for genbrug.

- Det skal de endelige blive ved med, men nu er der mulighed for at komme af med kødrester, sovs og kartofler, som man ikke vil have på komposten, men som godt kan genanvendes til biogas.

De todelte affaldsbeholdere er dog kun den første sorteringsøvelse, som Ringkøbing-Skjerns borgere skal lære at kende.

Udviklingsspecialist ved kommunens afdeling for genbrug Carl Josephsen fortalte om de nye affaldsbeholdere, hen med ejer af Joca Søren Jensen i gul vest. Foto: Christian Agerskov Munk

Fra 2023 skal der, på grund af den nye aftale om affaldssortering fra Folketinget, sorteres 10 forskellige typer affald allerede ude i de enkelte husstande.

- Der bliver en ny måde at sortere på, så der er vi heldige, at vi ikke allerede har spand nummer to og tre ude ved borgerne endnu, siger Carl Josephsen.

Hvordan sorteringen skal foregå til den tid, er ikke endeligt vedtaget endnu, men Carl Josephsen håber, man kan nøjes med én ekstra spand med forskellige kamre.

Hvad den gamle spand angår, når den nye tages i brug 1. november, så tilhører den borgerne selv.

Første led i den nye sortering er to rum i en beholder. Fra 2023 vil der skulle sorteres 10 forskellige slags affald. Foto: Christian Agerskov Munk
Teknik- og miljøudvalget var til præsentation af de nye affaldsbeholdere, her Ole Nyholm Knudsen (V) og formand John G. Christensen (S). Foto: Christian Agerskov Munk
Med de nye beholdere følger 200 grønne plastikposer til madaffald, som burde række til et års forbrug. Foto: Christian Agerskov Munk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Ny strategi: Ansatte i hjemmeplejen og på ældrecentre bliver tilbudt corona-test

Annonce