Annonce
Ringkøbing

Nu rives en af Ringkøbings historiske tøjbutikker ned: Hvad har du af minder om Ludvig Hertz eller BK Hertz?

Tage Elkjær var elev hos Ludvig Hertz fra 1956 til 1961, og nedrivningen af den gamle Hertz-bygning vækker masser af minder. Hvordan husker du livet hos Ludvig Hertz eller BK Hertz?

Ringkøbing: Da Tage Elkjær var elev hos Ludvig Hertz fra 1956 til 1961, var der 40 ansatte i den store forretning. Det er derfor ikke uden grund, at Tage Elkjær kalder Ludvig Hertz for datidens Mads Skjern.

Tage Elkjær var elev hos Ludvig Hertz fra 1956 til 1961. Han husker tydeligt den legendariske trappe, der nu også snart er fortid. Foto: Kaj Poulsgaard

I dag er det Ringkjøbing Landbobank, der - hvis vi bliver i Matador-analogien - er Omegnsbanken, der konstant er på jagt efter nye forretningsområder.

Derfor er det måske meget passende, at det er Landbobanken, der er ved at rykke, den gamle bygning ned for at gøre plads til flere medarbejdere i de øverste etager, mens der stadig vil være butik i stueplan.

Annonce
Ludvig Hertz med model. Arkivfoto

Nedrivningen er en god anledning til at mindes en svunden tid. Således også for tidligere højskoleforstander Tage Elkjær, der begyndte sin karriere i byens førende manufakturforretning, der på det tidspunkt allerede havde 23 år på bagen, for butikken åbnede den 1. januar 1933 under navnet "Ringkjøbing og Omegns ny kontante Manufakturforretning". Siden blev navnet forkortet til det mere mundrette Hertz, og senere igen til BK Hertz efter af Bent Kærgaard havde overtaget butikken i 1984.

Bent Kærgaard i BK Hertz, som han overtog i 1984. Der vil således også være mange ansatte og kunder, der har minder om hans tid som ejer. Arkivfoto: Jørgen Kirk

- Jeg var faktisk elev sammen med Bent Kærgaard, der begyndte et par år efter mig, siger Tage Elkjær.

- Der var mange, der gerne ville være elev i den gode butik. Jeg tror, at jeg fik stillingen, fordi min søster, Ruth Jakobsen, havde været i huset hos fru Hertz, siger Tage Elkjær.

Der var mange, der gerne ville være elev i den gode butik. Jeg tror, at jeg fik stillingen, fordi min søster, Ruth Jakobsen, havde været i huset hos fru Hertz.

Tage Elkjær

Mens Tage Elkjær var elev, var der dyner i kælderen, metervarer, gardiner og kjoler i stueetagen, gulvtæpper på 1. sal og møbler på 2. sal, som ikke mindst en stor systue. Tage Elkjær solgte blandt andet gardiner.

- Sammen med Knud Midtgaard satte jeg scenetæppet op i Vesterhavshallen. Det er der endnu, så det var god kvalitet, siger Tage Elkjær med et smil.

Hertz ringede med klokken

- En dag, hvor der ikke var så meget at lave, og Ludvig Hertz som altid sad ved sit skrivebord ved døren, ringede han pludselig med klokken og råbte "Der gik en kunde ind til fru Vinter!". Fru Vinter var konkurrenten. Det var sjovt, for det var normalt hos os, at de fleste kunder var, og når der var udsalg, var det lige før, der skulle politi til at holde styr på gæsterne. Det var vildt, siger Tage Elkjær.

Udsalget hos BK Hertz var en tradition, der gik tilbage fra Ludvig Hertz tid. Arkivfoto

Tage Elkjær stoppede selv efter sin elevuddannelse for at komme ud at rejse, gå på gymnasiet og universitetet i Odense. Men han kom flere gange hjem for at hjælpe til, når der var udsalg.

Siden blev Tage Elkjær højskoleforstander i Brønderslev. Men han vendte hjem, da Sundhedshøjskolen i Hover blev etableret, og i dag bor han på Godthåbsvej, tæt på Nygade og Landbobanken.

I dag er det Landbobanken, der ejer bygningen, hvor Hertz lå. I fremtiden skal der være plads til bankansatte på første salen, mens der i stueetagen skal etableres butikslokaler. Nedrivning er i fuld gang. Foto: Kaj Poulsgaard

- Hertz-bygningen var jo ikke ligefrem en Plesner-bygning, så på den måde er det ikke en katastrofe, at den bliver revnet ned. Jeg er også sikker på, at banken bygger en ny flot bygning. Men der vil ikke længere være en fysisk bygning at hænge minderne op på, siger Tage Elkjær, der - i parantes bemærket - selv er ved at skrive alle sine livshistorier ned for kommende generationer.

Hvad lærte du ved Hertz?

- Jeg var stor fan af Ludvig Hertz. Det var ikke alle, der var det. Han stillede store krav til os, men han var "redelig", som han skrev i sin første annonce i Dagbladet. Man kunne stole på ham, og jeg lærte både noget om at lede og at blive ledet. Det var meget værdifuldt.

- Da jeg stoppede, sagde han, at han overvejede at købe Hotel Vestjyden, og at han ville indrette en sportsforretning der, som jeg så kunne leje. Jeg sagde pænt nej, og købet blev ikke til noget, men som missionsmand synes Ludvig Hertz sikkert, at der var lidt for meget fest og larm på Hotel Vestjyden, siger Tage Elkjær.

Annonce

Hvordan husker du Hertz?

Hvis du har en god eller sød historie fra BK Hertz-bygningen, om Ludvig og Esther Hertz eller Bent Kærgaard, som du gerne vil dele med Dagbladets læsere, så mail den venligst til kaj@dbrs.dk eller skriv den under denne historie på Dagbladets facebook-side.

Praktisk joke ved Hertz' 25 års jubilæum i 1958. Hvor en af de ansatte havde lavet små annoncer om Ester og Ludvig Hertz samt de ansatte. Tage Elkjær har gemt siden, men den om ham, har han klippet ud, og så er den desværre blevet væk. Der stod "Hvid du er i tvivl politisk, så gå til Elkjær". - Det stod der, fordi jeg var tidligere VU-formand, mens mange af de andre ansatte var HK-medlemmer og ofte mere røde, siger Tage Elkjær.


Annonce
Ringkøbing For abonnenter

48-årige Peter havde gjort alt klar. Nu er han død - og dybt savnet i byen, som han hjalp og som hjalp ham

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing IF For abonnenter

Ringkøbing IFs nye angriber Arman Taranis: Jeg er god nok til superligaen

Skjern For abonnenter

Bent blev overrasket, da han nærstuderede sin elregning: Bor i vindmølleland men får strøm fra atomkraftværker

Ringkøbing-Skjern

Karaktererne er helt i top: Ringkøbing-Skjern er de små og mellemstore virksomheders paradis

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Ringkøbing-Skjern: Fra 395.000 til 3,6 millioner

Ringkøbing IF

Minut for minut: Genlæs Ringkøbing IFs fortjente sejr på 2-0 over VRI - uden at spille prangende

Sport For abonnenter

Ingen straffekast og syv udvisninger: Rækker Mølle Håndbold mødte stor modgang mod VRI

Ringkøbing

Politiet gav en løftet pegefinger: Knægte gav den gas på elløbehjul i Algade

Hvide Sande For abonnenter

Da manden døde, blev Grethe fast inventar ved sidelinjen: Nu elsker hun fodbold, så det kan høres over hele banen

Rejser For abonnenter

Rejsekunde ville ikke betale et restbeløb for 'corona-dødsdømt' krydstogt: Det endte med at blive en dyr beslutning

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

IPL i Lem, Mil-tek i Tim og Søndervig Supermarked kæmpede om "Erhvervsprisen 1996”, en tilskuer på Tim Stadion blev ramt i nakken af en fodbold og besvimede - og andre glimt fra gamle dage

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Vinteren bliver en dyr omgang: Vestjyske energidirektører ønsker at bruge lokalt produceret strøm i nærområdet

Ringkøbing-Skjern

Se billederne: Sådan tog vi hul på efterårsferien

Annonce