Annonce
Ringkøbing-Skjern

Nu må nordjyske minkavlere med raskmeldte besætninger sælge skindene - vestjyske kolleger må stadig ikke

Henning Sandager Sørensen, No, måtte aflive sine raske mink. Lokale avlere håber nu på, at de kan få lov at pelse dyr inden for 7,8 kilometer-zonen. Foto Poul Osmundsen.
Med en fritest kan nogle minkavlere nu sælge skindet fra mink, der tidligere var syge, men nu er blevet raske. Reglerne gælder dog kun nordenfjords; minkavlere i Vestjylland medsyge dyr og raske besætninger inden for 7,8 kilometer-zonen skal stadig have deres dyr aflivet.
Annonce

RINGKØBING-SKJERN: De nordjyske minkavlere, der strittede imod, da de fik besked på at aflive deres corona-syge mink, ser ud til at have trukket det længste strå i forhold til de kolleger, der har aflivet både syge og raske dyr.

Fødevareministeret har netop udsendt en pressemeddelelse om nye regler, der gælder for mink, der "fritestes" - det vil sige mink, der tidligere har været konstateret smittede, men nu har dannet antistoffer og ikke længere er bærere af virus.

Dermed kan minkavlerne sælge skindene fra de fritestede mink, når sæsonen for pelsning starter.

Fritestning kan dog kun komme til at ske i besætninger, som er smittet mellem den 15. august og den 15. september, og vil under ingen omstændigheder kunne omfatte besætninger syd for Limfjorden.

Med andre ord: De minkavlere her i området, der enten har aflivet smittede besætninger eller skal aflive dem, fordi de ligger inden for 7,8 kilometer-zonen slipper ikke; de skal fortsat aflive deres dyr.

Annonce

Håber på pelsning

I midten af juni blev de første minkfarme i Nordjylland konstateret smittet med Covid-19, og virusset har siden bredt sig til 175 farme fordelt over hele Jylland, optalt pr. den 29. oktober.

Den 1. oktober 2020 besluttede regeringen med henvisning til folkesundheden at aflive alle mink på smittede besætninger, samt mink på besætninger inden for en radius af 7,8 kilometer herfra; minkejerne får økonomisk kompensation for tabet.

Minkavlerne i Ringkøbing-Skjern Kommune er blevet meget hårdt ramt. Af de 109 besætninger, Det Centrale Husdyrregister har registreret her i kommunen, er otte indtil nu fundet smittet, og besætningerne er aflivet eller på vej til at blive det. Men det store flertal af de øvrige 109 besætninger ligger inden for 7,8-kilometer-zonen, og skal derfor aflives.

Udover tiltaget om fritestning har minkbranchen et stort ønske om at få lov til at pelse raske mink på minkfarme, der ligger inden for zonerne på 7,8 kilometer.

Det vil sundheds- og veterinærmyndighederne nu undersøge om kan lade sig gøre på en måde, så det ikke sænker tempoet og kapaciteten i aflivningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Gør dig klar til store test-weekend: Regionen reserverer tusindvis af testtider til Ringkøbing-Skjern

Annonce