Annonce
Skjern

Nu kommer tyskerne også til traktortræk

Påsketrækket er også blevet kendt i Tyskland, så i år er der fire deltagere fra det sydlige naboland på banen. Arkivfoto
Med sol og tyve grader og flere traktorer i vente ser det ud til at årets påsketræk har de bedste vilkår.

BORRIS: Hvis du skal til traktortræk i Borris i påsken, kan du godt begynde at hamstre ørepropper allerede nu. For der bliver rift om dem. Udover at vejrudsigten lover fantastisk forårsvejr, så er antallet af deltagere på banen er vokset, så der er mere at se på for tilskuerne.

- Ikke færre end fire tyske traktortrækkere har meldt deres ankomst, og i år er der hele otte norske deltagere og en enkelt fra Sverige, fortæller Inger Bech, der sidder med i bestyrelsen for Påsketræk i Borris, som holdes søndag i påsken.

Det er lidt vildt, mener Inger Bech, fordi det skal ses i lyset af, at påsketrækket intet har gjort for at få tyske deltagere på banen. De har selv bedt om at komme med.

- Vores mål er at lave et rigtig godt stævne og så udvikle os hvert år. Det må være rygtedes helt til Tyskland, siger hun.

Annonce

Flere VIP-pladser

Nordmændene og svenskerne kom for nogle år siden for at være deltagere. Men de er også på tilskuerpladserne.

- Sidste år havde vi også mange hollændere blandt tilskuerne, så måske kommer de også på banen til næste år, siger Inger Bech.

I øvrigt er der også nyt om tilskuerpladserne. Der er kommet 98 ekstra VIP-pladser med ekstra god udsigt til banen, ligesom flere pladser i det hele taget er kommet under tag.

Trækket, der altid holdes søndag i påsken, trak omkring 5000 tilskuere sidste år. Det er drevet af frivillig arbejdskraft, og trods den voksende interesse ligger der ingen masterplan om, at det skal være et stort internationalt stævne.

- Det er vigtigt for os at vi holder os til en dag, for vi skal passe på de frivillige, understreger Inger Bech.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Et skrøbeligt eksporteventyr

Den enes død, den andens brød, hedder en gammel talemåde … Danske slagterier og landmænd står netop nu lige midt i et eksporteventyr i Asien - især Kina - af historisk omfang. Her har voldsomme udbrud af afrikansk svinepest kostet 200 millioner grise livet, og har efterladt et enormt hul i markedet, som danske svineproducenter arbejder nat og dag på at hjælpe til med at fylde ud. Sådan her beskriver svineavler Torben Poulsen situationen i Dagbladet: "Den er munter. Vi går og griner. Det er sjovt lige nu. Det går op og ned i vores branche, men lige nu går det opad, så det er en god branche. Det er priserne, der arter sig". Helt så sjov har situationen i lange perioder ikke været for danske svineproducenter. Det er 20 år siden, prisniveauet har været så højt som nu, og ind imellem har det været meget lavere. Det har i perioder presset branchen hårdt. Så sent som sidste år så det anderledes mørkt ud for branchen. Men lige nu er der altså gang i den, og Torben Poulsen og hans makker Thomas Søby Carstensen gør - lige som andre danske svineavlere - hvad de kan for at udnytte de gode tider. De er i gang med en kæmpe udvidelse af deres fælles bedrift i Ølstrup. Til næste år har de planlagt yderligere udvidelser. Investeringerne er på samlet 88 millioner kroner, så det er noget, der er med til at sætte gang i lokalsamfundets økonomiske aktiviteter, mens deres produktion pynter nydeligt på den danske betalingsbalance. Svinekødseksporten plejer at ligge omkring de 30 milliarder kroner om året, så den er ikke at kimse ad. Men det er også en potentielt truet succeshistorie. Det er svært at foretage et generationsskifte i det gældstunge erhverv; der skal lånes mange millioner, hvis en landmand vil etablere sig i en branche, der historisk er præget af stærkt svingende afregningspriser. I baggrunden lurer frygten også for, at Kinas problemer med svinepesten også bliver vores. For et par dage siden kom det frem, at svinepesten uden varsel pludselig er sprunget 300 kilometer mod vest i Polen og nu er tæt på grænsen til Tyskland. Passerer den først grænsen til Danmark, er det skrøbelige eksporteventyr slut for denne gang.

Videbæk

Ejeren af den genfundne 12 uger gamle hundehvalp Nala: Jeg er så taknemlig og glad for at være i live

Annonce