Videbæk

Nu kan du gå i kirke på YouTube: Lokal kirke sender gudstjenester direkte

Troldhede Kirke begynder skærstorsdag at sende gudstjenester direkte på YouTube. Idéen opstod i efteråret, og nu føres den ud i livet. Arkivfoto: Leif Baun
Folkekirken i Troldhede bliver den sandsynligvis første i kommunen, som videosender gudstjenester direkte.

TROLDHEDE: Skærtorsdag er en kirkelig mærkedag, og i Troldhede bliver den faktisk endnu mere speciel i år.

Her har man nemlig valgt at gå lidt andre veje for at udbrede kendskabet til det kristne budskab. For når sognepræst Orla Villekjær skærtorsdag fortæller, hvordan Jesus vaskede sin disciples fødder, fortæller om den sidste nadver og om Judas’ forræderi, der sendte Jesus på korset, ja så behøver man faktisk ikke møde op i kirken for at opleve præstens præstation.

Troldhede Kirke har nemlig - sandsynligvis som de eneste i kommunen – varslet, at man fra skærtorsdag videosender gudstjenester direkte på YouTube.

Forsøget med at sende fra Troldhede Kirke skal i første omgang løbe i omtrent et halvt år, inden man evaluerer projektet. Kirkens håb er, at nogle de mennesker, som normalt ikke besøger kirken om søndagen eller til helligdage, vil følge med bag skærmen.

- Vi synes da, at der skal ske en udvikling på nogle fronter, og det kan også ske sådan her. Vores opgave er at skabe ny vækst for kirken, og tiltaget her kunne være med til det, siger formanden for menighedsrådet i Troldhede sogn, Hans Andreas Christensen.

Oplevelsen bliver ikke den samme som at være en del af gudstjenesten. Man kan godt følge med, men det bliver lidt anderledes, for man er ikke en del af dem, der er i kirken.

Hans Andreas Christensen, menighedsrådsformand

Formand ser med på YouTube

Idéen er at sende flere dage i påsken og på udvalgte søndage. Videosendingen bliver dog ikke et tilbud til alle gudstjenester.

- Vi skulle gerne ikke tømme kirken, der skulle gerne komme nogen i kirke også jo, siger Hans Andreas Christensen med et smil.

Selv regner menighedsrådsformanden med at gå på YouTube i påsken på nogle af de dage, hvor han er i campingvogn. Han forventer, det ikke bliver helt den samme oplevelse som rent faktisk at være i kirken. For man er ikke sammen med lige så mange mennesker, og auraen i et kirkerum er svær at genskabe bag en skærm.

- Oplevelsen bliver ikke den samme som at være en del af gudstjenesten. Man kan godt følge med, men det bliver lidt anderledes, for man er ikke en del af dem, der er i kirken, siger Hans Andreas Christensen.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Redningsaktion på fjorden: Lys fra mobiltelefon reddede ung sejler

Skjern

Mand omkom i solouheld i morges: Blev erklæret død på stedet

112 For abonnenter

Sejler du en lille smule, når du sejler? Sådan er reglerne for berusede sejlere

Ringkøbing

Vandringsmænd slog deres egen rekord: Fynboer indsamlede 85.553 kroner til kritisk syge børn

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Den indre varulv hyler, og det lyder ikke kønt

Da den sidste danske ulv i 1813 blev skudt ved Estvadgård lidt sydvest for Skive, var der næppe én, der fældede en tåre i den anledning. Da slet ikke de bønder på egnen, hvis får nu kunne være i fred. I et mangelsamfund som det danske for 200 år siden var der ganske enkelt ikke plads til ulven. I de mellemliggende par århundreder har næppe nogen skænket ulven en tanke - endsige savnet den. Den var ikke længere en del af den danske fauna. At den skulle vende tilbage, var der meget få, der havde fantasi til at forestille sig. Ikke desto mindre var det, hvad der skete omkring 2009, og lige siden har ulven forårsaget en slags kulturel borgerkrig i Danmark, der er helt ude af proportioner i forhold til dyrets indvirkning på den danske natur og dens formodede trussel eller mangel på samme mod mennesker. Skal man være lidt grov, kan man sige, at ulven har fået den indre varulv bragt frem i mange danskere. Det er ikke kønt. Som Anette Lund Andersens store reportage i Dagbladet i dag dokumenterer, er det rent ud forbløffende, i hvilket omfang og med hvilken lidenskab, mennesker engagerer sig i striden om ulven. Man tager sig til hovedet i vantro over en "ulvehader", der skyder en ulv med riffel ud af vinduet på sin bil. Og man flår sig i håret af frustration over en "ulveelsker", der truer folk på livet, og begår hærværk mod en lokal kirke for at understrege sit synspunkt. Mellem disse yderligheder er der alle mulige holdninger, der dog generelt tenderer mod det stadigt mere polariserede - hovedsageligt på grund af de forbistrede asociale medier, der nærmest pr. automatik synes at forstærke alle holdninger i ekstremistiske retninger. Det billede, Anette Lund Andersen tegner i sin reportage, er dybt forstemmende. Det fortæller om en debat og dens deltagende aktører, der synes at have mistet al proportionssans, evne og vilje til at lytte til andre menneskers synspunkter. Lederskribenten her føler sig fristet til at citere sin gamle, afdøde fars tilbagevendende kommentar, når medmennesker af den ene eller den anden grund bevægede sig ud ad en tangent: "Har de ikke andet at gå op i?!?" Det er måske dér, problemets rod ligger.

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Testmøllesag i nye problemer: Skal finde 20 millioner til lovet lufthavnsudstyr

112 For abonnenter

Der gælder ingen promilleregler for små både

112

Ung sejler blev reddet i land - nu mangler båden

Sommerland

’Lille Louisiana’ ligger i Videbæk: Jeg blev helt imponeret, da jeg så bygningen

Annonce