Annonce
Tarm

VGT's nye rektor: En rastløs sjæl med et hurtigt hoved

Catarina Kastrup med datteren Carla på hesteryg. Hvis Catarina ud af det blå vandt 50.000 kroner til en drømmerejse, ville hun rejse til Island og krydse øen på hesteryg. Privatfoto
VGTs nye rektor, Catarina Kastrup, glæder sig til sit første år i Tarm. Hun er sjældent i dårligt humør ret lang tid ad gangen, og så er hun god til at få nye ideer.
Annonce

Hvis jeg får en udenbys gæst på besøg, så vil jeg helt klart vise vedkommende ”Mejeriet” her i Tarm. Jeg har først selv lige fået en rundvisning i huset, som for mig allerede står som et fantastisk eksempel på den helt særlige vestjyske ånd, hvor ting kan lykkes, hvis man sætter sig noget for. At kunne opbygge et så omfattende kulturhus, kun baseret på frivillige kræfter og med 1000 idéer, der stadig summer for at blive realiseret, er faktisk ret imponerende for en lille by, som Tarm jo er. Jeg ser det lidt som humlebien, der ikke har fået at vide, at den ikke kan flyve. Det betyder også, at for mig at se er der noget at lade sig inspirere af for enhver - hvis ikke man er interesseret i kunsten, der skabes i huset, så kan man lade sig inspirere, af foretagsomheden, initiativet, idéerne og fællesskabet, som huset også rummer.

Mit seneste besøg i en kirke var den 20. juni, da min datter blev konfirmeret i Herning Kirke. Det har været et langt og frustrerende forår for alle mennesker, men særligt for konfirmander og studenter og andre, der skulle have en "once in a lifetime"-oplevelse. Humøret har været meget op og ned i det lille hjem i forlængelse af regeringens udmeldinger om nedlukning. Derfor var glæden også så meget desto større, da det viste sig, at både kirke og restauration meldte ud, at konfirmationen kunne gennemføres. Mange fra min datters klasse valgte at vente til september, så de var en lille intim kreds på ni piger, der blev konfirmeret den lørdag i juni. Det var en helt fantastisk dag og egentlig lidt held i uheld, for på den oprindelige konfirmationsdato i starten af maj, var der haglbyger og flere af vores gæster havde oprindeligt meldt afbud… Så vi var bare så glade for, at dagen gik godt, og at konfirmanden fik det lige som hun havde ønsket sig.

Hvis jeg bliver bedt om at vælge en sang på en karaokebar, så skal det være - Årh, den er svær! Må man kun vælge en? Det skulle helt sikkert være et eller andet af ABBA, som jeg (til min mands store fortrydelse) synes, har givet os nogle af det 20. århundredes største musikoplevelser. Måske ”Fernando”, ”Andante andante” eller ”Slipping through my fingers”. Hvis jeg kunne narre min mand, som faktisk kan synge, til at synge med mig, kunne det være Sebastians duet ”Vårvise”. Den er også smuk, synes jeg.

Hvis jeg ud af det blå vinder 50.000 kroner til en drømmerejse: Hvis jeg skal tage hensyn til den nuværende situation med Corona og nedlukninger, ville jeg tage til Island og krydse øen på hesteryg. Derefter ville jeg slutte af med nogle dage i de varme kilder. Det ville dog blive en temmelig ensom tur, for det er ikke noget stort ønske for min familie.

Hvis jeg derimod må drømme frit, så ville jeg invitere min mand og min datter til New York og bruge 14 dage på at se musicals og opleve byen. Vi har i flere år talt om en sådan tur, hvor vi ville dyrke vores fælles interesse for teater og musicals og se alle de store opsætninger på Broadway.

Hvis jeg kunne få en middagsaftale med en kunstner, så skulle det være med Maren Uthaug, helt klart. Jeg synes hun er spændende som forfatter og så har hun en evne til at tage fat i nogle svære og ubehagelige emner og behandle dem med både humor og seriøsitet. Hun forstiller sig heller aldrig og er ikke bange for at poste billeder af sig selv f.eks. på instagram, som ikke har været udsat for diverse filtre. Den autenticitet giver hun også videre til sine døtre, der ikke er opdraget til at passe ind i de traditionelle kønsrollemønstre. Selvom jeg ikke altid er enig med Maren Uthaug, synes jeg, at hun er et virkelig spændende menneske, som jeg gerne ville vende verdenssituationen med.

Dertil kommer, at jeg knus-elsker hendes daglige stribe i Politikken: ”Ting, jeg gjorde” - Hun rammer så præcist situationer fra dagligdagen (som måske eller måske ikke er hendes egne oplevelser) og skildrer dem enkelt og med masser af humor. Jeg har flere af hendes striber hængende i plakat-format, og en enkelt er signeret.

Det irriterer mig helt vildt, når der er noget, jeg ikke kan finde ud af. Jeg er heldigvis så stædigt indrettet, at jeg, hvis jeg har sat mig noget for, øver mig, indtil jeg kan. Der er dog nogle ting, hvor jeg må konstatere, at det rækker mine evner bare ikke til! For eksempel havde jeg som skolepige for en meget kort bemærkning et job i en kiosk, hvor man solgte softice. Det fik jeg aldrig lært at lave, så jeg indså, at jeg måtte finde på noget andet. Og så er der det med parallelparkeringer! Jeg er irriteret over at måtte indrømme, at jeg hellere går en kilometer, hvis det betyder, at jeg slipper for at parallelparkere. Derfor er jeg også stor fan af parkeringshusene i de store byer. Ellers ville jeg være på den.

Min stærke side, når jeg selv skal sige det, er, at jeg sjældent er i dårligt humør ret længe ad gangen. Jeg kan sagtens blive vred og fare op, men det varer aldrig ret længe, og jeg bærer aldrig nag.

Jeg tænker også hurtigt og er god til at komme på idéer. De kan ikke altid bruges, men det gør ikke noget, for så kommer jeg bare på nogle nye.

Og min svage side er, at jeg kan have tendens til at blive rastløs. Der skal ske noget. For eksempel har jeg svært ved at sidde stille i længere tid ad gangen (særligt, hvis det ikke er mig, der har valgt filmen). Derfor har jeg udviklet en forkærlighed for at strikke og hækle, så har jeg noget at sætte hænderne til imens jeg ser film. Det er fantastisk meditativt.

Af samme grund er jeg også blevet rigtig glad for at dyrke yoga, hvilket jeg både gør i Skjern (når sæsonen starter) og i Herning, hvor jeg bor. Det er en fantastisk måde at få rørt sig, samtidig med at man finder en dyb ro.

I næste uge ser jeg frem til, at vores elever starter! De fleste lærere vil kunne nikke genkendende til, at året først rigtig starter når vi får vores elever ”hjem” igen. Jeg bruger f.eks. heller ikke sådan noget med nytårsforsætter - for mit år starter først rigtig efter sommerferien.


I næste uge ser jeg frem til at vores elever starter! De fleste lærere vil kunne nikke genkendende til, at året først rigtig starter når vi får vores elever ”hjem” igen

Catarina Kastrup


I år bliver det særligt spændende for mig at eleverne starter, for jeg er jo startet i en ny stilling, så for en gangs skyld tror jeg, at eleverne på 2. og 3. årgang er næsten lige så spændte på at møde mig, som jeg er på at møde dem.

Catarina Kastrup

Alder: 39 år

Profession: Ny Rektor på Vestjysk Gymnasium i Tarm

Privat: Bor i Herning og danner par med Kim Harris, som er Viceleder på Dansk Talentakademi (DTA) i Holstebro og så er han freelance-instruktør på forestillinger rundt om i landet. Mor til Carla på 14, som går i 8. klasse på Midtjyllands Kristne Friskole i Herning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Problemulve har helt frit spil blandt husdyr

Annonce