Hvide Sande

Nu går de i gang: Vattenfall undersøger havbund ved mølleområde

Hvis der dukker miner op i forbindelse med havbundsundersøgelserne, vil de blive sprængt, som det skete i forbindelse med etableringen af Horns Rev 3, som billedet stammer fra. Foto: Boskalis.

De kommende to-tre uger vil energiselskabet Vattenfall og eksperter undersøge havbunden for miner og skibsvrag, hvor Vesterhav Syd og Nord-møllerne skal stå.

Vestkysten: Skibet er ladet med specialister, da fartøjet Olympia Delta onsdag stævner ud fra Esbjerg Havn med kurs mod vindmølleområderne Vesterhav Syd og Nord.

De næste uger vil arkæologer, mineryddere, Vattenfall-medarbejdere og eksperter i undervandsundersøgelser gennemgå havbunden minutiøst for ueksploderede søminer og mulige skibsvrag. Det oplyser Vattenfall.

Delta Olympia får selskab af et mindre skib, som skal tage sig af undersøgelserne tæt på land.

Det er ikke første gang, at havbunden er blevet undersøgt i forbindelse med de to store mølleprojekter.

Sidste år blev der foretaget geofysiske undersøgelser, hvor der blev fundet 22 punkter på hver af de kommende mølleparker, som Vattenfall kalder "interessante", og som eksperterne nu skal kigge nærmere på.

Der kan være tale om alt fra gamle ankre til skibsvrag, fortæller Vattenfalls senior geophysicist, Dorthe Reng Erbs-Hansen, som har det overordnede ansvar for arbejdet.

Ved Vesterhav Nord er der med sikkerhed fundet et skibsvrag, som arkæologer skal undersøge.

- Vi har et fint billede af det, men vi ved ikke, hvad det er for et fartøj, og hvornår det sank. Derfor skal arkæologerne fra Strandingsmuseet med om bord og ved hjælp af vores fjernstyrede undervandsfartøj vurdere, om det er over 100 år gammelt og derfor beskyttet i henhold til Museumsloven, fortæller Dorthe Reng Erbs-Hansen.

De grundige undersøgelser sker for at sikre, at det kommende arbejde med at støbe fundamenter til møllerne, den senere opstilling og kabelføringen mellem møllerne og ind til land kan foregå så sikkert som muligt.

De kystnære Vesterhav Syd og Nord-møller skal efter planen snurre i 2020.

0/0
Ringkøbing

- Hvis man står stille og roligt nede i bageriet, kan du høre, at de skriger inde over køl og frost

Kultur

Vores Smag: Bondegårdsæg med smag af vestkysten

Hvide Sande

Nyt spisested: Så er der tapas på tallerkenen

Tarm

Nyt biogasanlæg kan være på vej i Sdr. Vium

112

Vidner søges: Tre nødblus sendte helikopter i luften

Hvide Sande

Æggesafari, ravsafari og havnerundfart

112

Tørt græs og lyng brød i brand nær hus

112

Tagrender smeltede og vinduer sprang: Tre sommerhuse reddet i sidste sekund