Annonce
Vestjylland

Nu får pårørende til psykisk syge i hele regionen hjælp

Mikkel Rasmussen er både glad og tilfreds med forretningsudvalgets godkendelse af aftalen med Sind Pårørenderådgivning. Arkivfoto
Region Midtjyllands forretningsudvalg har netop godkendt en aftale, der sikrer en kvart million kroner årligt til uddannelsesforløb for pårørende til psykisk syge. Aftalen er indgået med Sind Pårørenderådgivning, som skal stå for i alt 10 årlige forløb fordelt over hele regionen.

Regionen: Det var et glad og tilfreds medlem af Region Midtjyllands forretningsudvalg, Mikkel Rasmussen (Psykiatri-Listen), som tirsdag kunne konstatere, at det er lykkedes at vinde gehør for en af sine mærkesager. Udvalget godkendte nemlig en aftale om at styrke uddannelse af pårørende til psykisk syge i hele regionen.

Det er Sind Pårørenderådgivning, som skal stå for uddannelsesforløbene, og ifølge aftalen skal der hvert år holdes to uddannelsesforløb i hver af regionens fem klynger, Aarhus, Midt, Randers, Vest og Horsens. Der er afsat i alt en kvart million kroner årligt til formålet.

- Det er en stor sejr og et meget vigtigt signal. Sind Pårørenderådgivning har tidligere været fysisk placeret på det tidligere psykiatriske hospital i Risskov, og med denne aftale forpligter Region Midtjylland sig til at stille lokaler til rådighed til konkrete psykoedukationsforløb - og ikke kun i Aarhus, men i hele regionen. En god dag i regionspolitik, konstaterer Mikkel Rasmussen.

Han og Psykiatri-Listen gik sidste år ind i forhandlingerne om budgettet for 2019 med et specifikt krav om netop at sikre hjælp og undervisning til pårørende til mennesker, der er ramt af en psykisk lidelse.

Annonce

Start i oktober

De 250.000 kroner er hentet ud af de i alt 50 millioner kroner, som i forbindelse med budget 2019 blev tildelt psykiatrien, og nu er der altså en aftale på plads om, hvordan de mere konkret skal bruges.

De første uddannelsesforløb for pårørende forventes allerede at blive sat i gang i oktober i år, og Sind regner med at kunne gennemføre i alt tre forløb inden nytår. Regionen betaler 25.000 kroner per gennemført forløb, og herudover får Sind Pårørenderådgivning udbetalt 25.000 kroner til den indledende forberedelse og planlægning af de kommende forløb.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Giv lufthavnen en blød landing

For en god måneds tid siden lykkedes det atter Stauning Lufthavn at holde propellen i luften - i hvert fald for en tid. Den lille lufthavn med den dårlige økonomi fik bevilget et krisetilskud på 2,5 millioner kroner fra byrådet. Vel at mærke oveni de knap to millioner kroner, som kommune i forvejen årligt poster i den. De seneste godt 25 år har kommunen hældt omkring 50 millioner kroner i Stauning Lufthavn, og efterhånden må man spørge sig selv, hvornår kassen skal klappe i. Er det virkelig en kommunal kerneopgave at drive en lufthavn, hvor underskuddet vokser i takt med, at antallet af fly falder? Nu foreslår pilot og tidligere direktør for flyselskabet Cimber, Jørgen Nielsen fra Sønderborg, at lufthavnen omdannes til en flyveplads og eventpark. Han foreslår, at arealerne kan bruges til weekend-arrangementer med bilræs, koncerter, småflysreparationer og flyturisme. Han foreslår også at etablere dronecenter og skoleflyvning, aktiviteter lufthavnen allerede er i fuld gang med. Vel at mærke alle initiativer, som ikke kommer til at koste skatteborgerne knap to millioner i årlig støtte - foruden diverse dyre redningskranse. Prisen er, at lufthavnen ikke vil have samme grad af bemanding som nu blandt andet i kontroltårnet, men igen må man spørge sig selv, hvorfor Ringkøbing-Skjern partout skal have en lufthavn med fuld bemanding? Specielt ikke når alternativet er en prisbilligere løsning, der samtidig kan være rammen om kulturelle arrangementer. Det med kultur er nemlig noget, vi kan her i kommunen. Hvad havne angår, er man nok bedre til fiskeri- og lystbådehavne her i området - end til lufthavne. Kommunen er desuden allerede medejer af Midtjyllands Lufthavn i Karup. Det vil måske være en bitter pille at sluge for nogle, at man ikke kan opretholde en lufthavn, trods de mange millioner man har smidt efter den. Men på et tidspunkt må man trække en streg og erkende, at man ikke skal i den retning og se sig om efter en ny vej. Det kunne passende være den vej som en tidligere flychef - på eget initiativ i øvrigt - foreslår.

Annonce