Annonce
Skjern

Nu er der seks smittede minkfarme: Besætning i Stauning bliver slået ned onsdag morgen

Nu er en besætning af mink i Stauning også smittet. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix. 
Der var ingen overdødelighed eller tegn på smitte, så det kom som et chok for Stefan Kristensen fra Østervang Mink, at en test af hans dyr påviste covid-19.
Annonce

STAUNING: - Det er, som at blive kørt over af en kampvogn. Vi kan slet ikke rumme det, fastslår Stefan Kristensen fra Østervang Mink, Sønderbyvej 4 i Stauning, der ejer farmen sammen med sin svigerfar, Ejvind Nielsen.

Mandag aften ved 20-tiden fik Østervang Mink den besked, alle minkavlere ryster for at få lige nu - nemlig at besætningen på 7200 dyr var smittet med corona-virus.

- Der var ingen tegn på smitte; dyrene havde det godt, og vi havde ingen overdødelighed, så det var et chok. Vi var helt lammede, fortæller Stefan Kristensen.

Chokket blev endnu større, da han tirsdag blev ringet op af fødevaremyndighederne, der meddelte, at besætningen straks skulle slås ned.

Det er farmen her på Sønderbyvej 4 i Stauning, der senest er ramt af coronasmitte. Google Maps.

- To timer senere blev udstyret til aflivning af dyrene kørt ud til farmen, og onsdag morgen klokken 8.00 kommer der en bus med 30 mand fra Beredskabsstyrelsen, der går i gang med at aflive dem, siger han.


Vi er totalt i chok over, at det går så hurtigt. Vi kan bare sidde med hænderne i skødet og se på, at dyrene bliver slået ned.

Stefan Kristensen, minkavler.


- Vi er totalt i chok over, at det går så hurtigt. Vi kan bare sidde med hænderne i skødet og se på, at dyrene bliver slået ned. Vi har fået at vide, at vi ikke kan hjælpe til, siger Stefan Kristensen.

Annonce

Seks smittede besætninger

Med Østervang Mink er seks besætninger i Ringkøbing-Skjern Kommune smittet; ud over farmen i Stauning er der én i Hanning, to i Videbæk, én i Ølstrup og én i Højmark. Dertil kommer, at der er mistanke om smitte i en besætning i Velling.

Smitten i Stauning betyder også, at af de 16 minkfarme, Fødevarestyrelsens Centrale Husdyrregister har registreret i Skjern postdistrikt, er to smittede. 12 besætninger skal slås ned, selv om de ikke er smittede, fordi de ligger inden for 7,8 kilometer. Kun to slipper - endnu, i alt fald.

I Tarm-området er der tre minkfarme, og ingen af dem er ramt, hverken af smitte eller aflivningskrav. Det gælder også ni farme i Hemmet.

I Videbæk er der seks farme, hvoraf to er smittet, to skal aflive besætningerne og to indtil nu er gået fri. I Lem er der seks farme, hvoraf fire skal aflive besætningerne, og to er sluppet.

Flest farme er der i Ringkøbing-området - nemlig 48. En farm i Ølstrup og én i Højmark er smittet, og halvdelen af de 48 farme ligger i aflivningszonen, mens resten er sluppet fri indtil videre.

I Hvide Sande er der 16 farme, hvoraf én skal aflive dyrene, mens resten er sluppet fri. I Spjald er der én farm og i Tim fire, der ikke ligger inden for 7,8 kilometer-zonen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Gør dig klar til store test-weekend: Regionen reserverer tusindvis af testtider til Ringkøbing-Skjern

Annonce