Annonce
Erhverv

Nu bider nedlukningen butikkerne: Handelsrådsformand frygter, at mange små detailforretninger mister livet

Handelsrådsformand Bent Brodersen frygter, at lukkes der ikke op snarest muligt for detailhandlen, vil det koste butikker livet. Foto Jørgen Kirk.
Bent Brodersen, formand for Ringkøbing-Skjern Handelsråd, ønsker, at de landsdele, hvor smittetrykket er særdeles lavt, får lov at genåbne; han påpeger, at detailhandlen udsættes for konkurrenceforvridning fra de store supermarkeder.

RINGKØBING-SKJERN: Detailhandlen i vores kommune bør genåbnes allerede nu. Smittetrykket er så lavt, at det må kunne lade sig gøre.

Det mener Bent Brodersen, formanden for Ringkøbing-Skjern Handelsråd.

Bent Brodersen lægger ikke skjul på, at han frygter, at sker det ikke snart, vil corona-nedlukningen tage livet af mange små detailbutikker.

- Jeg har tidligere udtalt mig med mindre bekymring, da vi så ind i en forventet kortvarig nedlukning. Den nedlukning er ved at gribe om sig, samtidig med at detailhandlen oplever konkurrenceforvridning fra de store supermarkeder, der fortsat kan levere non food-produkter, siger han.


Nogen må påtage sig det politiske ansvar for snarest at genåbne de landsdele, hvor smittetrykket er lavt.

Bent Brodersen, formand for Ringkøbing-Skjern Handelsråd


- Det er en urimelig forskelsbehandling, og det er meget lidt hensigtsmæssigt at samle endnu flere mennesker i nogle få butikker. Derfor frygter jeg, at det kan få alvorlige langsigtede konsekvenser for det lokale handelsliv.

- Butikker og leverandører betegner situationen som værre end den i foråret, og der breder sig en stigende frustration blandt de leverandører, der leverer til butikkerne. Det får uundgåeligt konsekvenser for dem, når butikkerne ikke har råd til at købe nye varer eller betale for dem, der skal leveres nu. Hvad skal butikkerne stille op med sæsonvarer, de allerede har på lager, hvis de ikke må åbne, før sommeren trænger sig på, siger Bent Brodersen.

Annonce

Dødsdom over butikker

Bent Brodersen peger på, at der forsvinder omsætning for millioner lokalt, når butikker og restauranter tvinges til at lukke.

- Det har store konsekvenser i de små butikker. I det lange løb kan den manglende omsætning ikke reddes af lønkompensation og kompensation for faste omkostninger.

- Vi har som detailhandel opført os ordentligt og indrettet os efter restriktionerne,  men frustrationerne stiger, når man er bosat i et område, hvor smittetrykket er meget lavt. Man bliver uforstående over for de fortsatte restriktioner, der ikke bare rammer vort lokale handelsliv men også samfundsøkonomien generelt.

Handelsrådsformanden peger på, at med nedlukningen af minkerhvervet, manglende indtægter fra fiskeriet som følge af Brexit, svigtende eksport, færre turister og en hårdt ramt udlejnings-, restaurations- og hotelbranche, rammes den samlede købekraft i samfundet; det kan ikke undgå også at ramme detailhandlen, siger han.

- Der er en reel risiko for, at nedlukningen ender med at tage livet af mange små detailhandlere. Gå en tur på byernes handelsstrøg; så mærker man pludselig, hvad man risikerer, hvis vi ikke værner om vores levende bymidter.

Annonce

Luk op nu

- Nogen må påtage sig det politiske ansvar for snarest at genåbne de landsdele, hvor smittetrykket er lavt, siger Bent Brodersen.

- De seneste tal kan ikke berettige en fortsat nedlukning i vores del af landet. Der bør snarest genåbnes for detailhandlen - naturligvis med alle fornuftige forbehold og anbefalinger. Det er dog næppe mere smitsomt at færdes i en lille lokal detailbutik end at stå i kø i et supermarked eller ved afhentning af pakker bestilt over nettet.

Bent Brodersen undrer sig over det, han kalder "regeringens tøven" set i lyset af en nylig vurdering fra den faglige referencegruppe, der er sammensat af eksperter inden for medicin, epidemiologi, økonomi og samfundsforhold.

- Dens vurdering viser, at der vil være stor samfundsøkonomisk værdi og en begrænset smitterisiko ved en genåbning af udvalgsvarehandlen; samtidig vil det styrke frihedsfølelsen i befolkningen, siger han.

Handelsrådsformanden understreger, at selvfølgelig skal det ske, uden at der gås på kompromis med folkesundheden.

- Butikkerne har dog allerede vist deres ansvarlighed indtil nedlukningen, og påtager sig naturligvis ansvaret for at sikre afstand, afspritning og afskærmning i forbindelse med en genåbning. Regeringen bør påtage sig ansvaret for butikkernes fremtidige eksistens, lige så naturlig som de bombarderer befolkningen og detailhandlen med restriktioner og nedlukninger.

- Man fornemmer ofte at blive taget som gidsel, fordi det hele tager udgangspunkt i hovedstadsområdets problemer. Måske skulle man overveje at isolere Sjælland, så vi andre kan få en smule af vores hverdag tilbage, siger Bent Brodersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Skjern Håndbold

Ambitiøst talentakademi fyrer to trænere: Afløserne er Skjerns ligatrænere Kasper Søndergaard og Claus Dalgaard-Hansen

Skjern For abonnenter

31-årige Danni skal modernisere Tvindmøllen til fremtiden: - Jeg vil tro, at den også kører om 50 år

Annonce