Udland

Norske Frode Berg idømmes 14 år for spionage i Rusland

Maxim Zmeyev/Ritzau Scanpix

Byretten i Moskva har idømt den norske grænseinspektør Frode Berg 14 års fængsel i spionagesag.

Den tidligere norske grænseinspektør Frode Berg bliver idømt 14 års fængsel for spionage i Rusland. Dommen faldt torsdag formiddag dansk tid ved byretten i Moskva.

Den 63-årige Berg skal afsone i et topsikret fængsel, lyder det i dommen, og den tid, han har siddet varetægtsfængslet, bliver trukket fra.

Frode Berg har været i de russiske myndigheders varetægt siden 5. december 2017, hvor han blev tilbageholdt af sikkerhedstjenesten FSB.

Det skete under et besøg i Moskva, hvor han havde 3000 euros i kontanter på sig, da han blev pågrebet og senere sigtet for spionage.

Berg har erkendt, at han har været i kontakt med den norske efterretningstjeneste, og at han har videregivet penge på forskellige adresser i Moskva.

Den norske pensionist har valgt at modtage dommen, som var i tråd med anklagerens påstand. Han har fortsat mulighed for at bede den russiske præsident, Vladimir Putin, om at blive benådet.

Berg var ikke chokeret efter dommen, fortæller hans russiske forsvarer, Ilja Novikov.

- Han forholder sig roligt og håber, at norske myndigheder vil gøre noget. Der er behov for diplomatiske tiltag, siger Novikov.

Efter planen skulle dommen falde omkring klokken 08.30 dansk tid, men først to timer efter ankom den norske pensionist til retssalen.

Berg, der var iført en hvid skjorte, da han kom ind i retten, blev ført ud af salen, blot to minutter efter at dommen faldt.

Også den norske advokat, der er tilknyttet sagen, var til stede i retten under domsafsigelsen.

Han har ikke fået mulighed for at møde sin klient og landsmand, men skal sammen med den russiske forsvarer lave en plan for det videre forløb.

De kan enten gå efter at få den 63-årige Berg benådet eller søge om tilladelse til, at han kan afsone i Norge. Benådningsbrevet bliver skrevet i timerne efter dommen.

Den norske statsminister, Erna Solberg, besøgte Rusland i forrige uge, hvor hun blandt andet mødtes med præsident Putin.

Efter mødet udelukkede Putin ikke at benåde Berg, da pressen spurgte ind til det.

/ritzau/

0/0

Tophistorier

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hvide Sande

Fanø har taget principiel kamp: Nu fjernes forlist Hvide Sande-kutter i 11. time

Skjern

Forbudt med slag og spark: Ny judoklub slår dørene op i Skjern

Tophistorier

Seneste nyt

Vestjylland For abonnenter

Ormefiskeriet i Varde Å vil formentlig blive begrænset

Vestjylland For abonnenter

Varmen og orm er værre end antallet af genudsættelser af vardelaks

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

112

Dåsekaster i BMW fik kolde fødder: Meldte sig selv til politiet

Vestjylland For abonnenter

Leo fra Vemb blev 80 år: - Han var en klippe

Tarm

Har du skjulte skatte? Så vil TV2 Fri gerne se dig til Markedsdage i Tarm

Skjern

Flere vil i de ukendtes grav - kirkegård åbner ny afdeling med anonyme grave

Annonce