Annonce
Udland

Norsk politi: Angreb på moské var forsøg på terror

Lefteris Karagiannopoulos/Reuters
Politiet bekræfter, at der blev affyret flere skud ved moskéen, og at der er blevet fundet våben på stedet.

Norsk politi oplyser ifølge nyhedsbureauet NTB, at hændelse ved en moské i byen Bærum nær Oslo lørdag var "et forsøg på en terrorhandling".

Undersøgelser har vist, at den mistænkte, som er først i tyverne, har "højreekstreme holdninger", forklarer politiet på et pressemøde søndag i Oslo.

- Han har udtrykt holdninger til støtte for Quisling (norske politiker, der samarbejdede med tyskerne under Anden Verdenskrig, red.), og han har indvandringskritiske holdninger.

- Vi efterforsker sagen som et forsøg på en terrorhandling, fastslår fungerende enhedsleder ved Oslo politidistrikt, Rune Skjold.

Politiet bekræfter, at der blev affyret flere skud ved moskéen, og at der er blevet fundet våben på stedet.

Under angrebet i Al-Noor Islamic Centre lykkedes det for tilstedeværende at overmande gerningsmanden.

- Vi vil gøre et nyt forsøg på af afhøre den sigtede senere i dag. Han vil sandsynligvis blive fremstillet for en dommer med krav om varetægtsfængsling mandag, siger politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby.

Han tilføjer, at politiet ønsker, at den sigtede undersøges af sagkyndige, og at deres vurdering afventes.

Politiet har i weekenden undersøgt den mistænktes aktiviteter på internettet. Her står det klart, at han blandt andet har rost gerningsmanden bag masseskyderiet i El Paso i USA i sidste uge.

Politiet afhørte manden natten til søndag, men den sigtede ønskede ikke at forklare sig, oplyser politiet.

Det er stadig ikke klart, hvad der nøjagtigt skete i moskéen i Norge lørdag. Politiet siger, at flere skud blev affyret, og at en person blev lettere såret, da det lykkedes denne at afvæbne den mistænkte. To våben er blevet fundet på stedet.

Den anholdte er sigtet for drabsforsøg og sigtet for drab på en ung kvinde, som blev fundet død i en lejlighed efter angrebet i moskéen.

Norsk politi oplyser søndag, at den dræbte 17-årige kvinde er stedsøster til den sigtede i sagen.

- Vi efterforsker det som et muligt drab. Den døde kvinde er ung og blev fundet i den lejlighed, hvor den mistænkte bor, siger Rune Skjold.

Statsminister Erna Solberg siger, at den norske befolkning sammen må bekæmpe islamfjendtlige holdninger. Solberg deltager søndag i fejringen af den muslimske eid-højtid på Thon Hotel i Sandvika.

- Angrebet på moskéen i Bærum skaber frygt og uro. Vi slår ring om vort muslimske miljø, når de går til bøn i dag, skriver Solberg på Twitter.

/ritzau/NTB

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samarbejde kan være en kur mod butiksdød

De findes allerede mange steder - samarbejdsaftaler. Det gælder i hvert fald i foreningslivet. Her har mange klubber og foreninger på den ene eller anden måde slået pjalterne sammen for at sikre, at der er deltagere nok på de forskellige hold, og det kan være både badminton, fodbold, gymnastik eller noget helt fjerde. Alternativet har i mange tilfælde været at lukke ned, og det med at lukke ned fører sjældent noget positivt med sig. I en helt anden boldgade kan det meget vel være, at netop et samarbejde kan give god mening - nemlig når det drejer sig om at holde liv i de lokale butikker. Butiksdøden har i årevis hærget i mange af kommunens talrige landsbyer. Som regel har de lokale kæmpet til det sidste for at holde liv i dagligvareforretningen, men alt for mange gange har de måttet kaste håndklædet i ringen, og landsbyen står uden butik. Sidste år var det Stauning, der var igennem denne proces, da Brugsen lukkede. Her endte historien heldigvis lykkeligt sidst i 2019, idet Brian Pedersen overtog forrretningen, der fortsætter som en Min Købmand. Forhåbentlig bakker de lokale op om den! Nu er det andelsbutikken i Velling, der er i klemme. For nylig sagde købmanden op, men forretningen drives dog videre af behjertede frivillige. Men det går ikke for godt med økonomien, og findes der ikke en løsning, risikerer Velling at stå uden dagligvarebutik med de konsekvenser, det får for lokalsamfundet. Det bliver alt andet lige mindre attraktivt at bo i byen, når der ikke er en butik. I tirsdags var der ekstraordinær generalforsamling om butikkens fremtid. Der var blandt de fremmødte borgere opbakning til at forsøge at drive butikken videre. Og så var der en gæst, der slog de optimistiske strenge an - købmanden fra Stauning. Efter hans mening er der bestemt baggrund for en dagligvarebutik i Velling - og han kunne godt se sig selv i et samarbejde mellem de to købmandsbutiker. Det er endnu ikke bestemt, hvad et samarbejde helt konkret skal bestå af, men det lyder fornuftigt. Skal dagligvarebutikkerne i landsbyerne overleve, må de i mange tilfælde finde utraditionelle løsninger. Det kræver dog, at kunderne bakker helhjertet op. Ellers kan det være lige meget med de gode intentioner og flotte ord på en generalforsamling.

Annonce