Annonce
Rejser

Norge: Toiletter ved vejen er så flotte, at de er værd at besøge - også når man ikke trænger

Toiletbygningen ved Ureddplassen. I Norge er der mindst en halv snes andre, som er en omvej værd - trængende eller ej. Foto: Steinar Skaar/Statens Vegvesen

Offentlige toiletter langs lande- og motorveje er som regel ikke noget, bilister ser frem til at besøge, men flere steder i Norge kan det anbefales at opsøge dem - også selv om man ikke er trængende. Ja, toiletterne vækker så stor opmærksomhed, at de efterhånden har været omtalt i mange udenlandske medier.

Toiletterne, som ligger ved Norges 18 nationale turistveje, er designet således, at de indgår i et harmonisk samspil med den omkringliggende natur.

Bedste eksempel er måske Ureddplassen ved Helgelandskysten, som størstedelen af de udenlandske aviser ifølge Visit Norway har kaldt "verdens smukkeste toilet".

Ureddplassen er også et mindesmærke for den norske ubåd Uredd, som stødte på en tysk mine i Fugløyfjorden og sank på en mission ved den norske kyst i 1943.

Haugen/Zohar Architects har tegnet toiletbygningen og de minimalistiske bænke ved siden af. Herfra kan man i klart vejr se til Lofoten. /thor

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Forslagene efter Hilde-sagen: En dyr omgang tidsspilde

Siden nyopererede Hilde-Kristin Reed Mogensen Kristi Himmelfartsdag sidste år lagde en selfie op på Facebook, er hendes navn blevet til et begreb. Hilde-sagen får de fleste læsere af Dagbladet til at tænke på benhård tolkning af sygedagpengeregler og på jobafklaring på kanten af sygesengen. Dagen før sin operation fik Hilde besked fra kommunen om, at hun få dage efter ville komme i et såkaldt jobafklaringsforløb og få frataget sine sygedagpenge til fordel for den lavere ressourceforløbsydelse. Sygedagpengeperioden på 22 uger var udløbet, og kommunen fandt ikke grundlag for at forlænge perioden. En shitstorm, en lang række artikler i Dagbladet samt et par kommunale kovendinger senere er Hilde i dag færdig med sin efterbehandling og håber at være kommet fri af kræften. Hun er også lige så stille på vej tilbage til sit job som dyrlæge i Tim. Samtidig er kommunen færdig med sin 'efterbehandling' af denne og andre sygedagpengesager, og det har nu ført til en henvendelse til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard med forslag til ændringer af lovgivningen. Sygedagpengeperioden bør, mener kommunen, forlænges fra 22 til for eksempel 30 uger. Det vil selvfølgelig give den syge mere tid til at blive rask - men det er værd at minde kommunen om, at uanset om fristen er det ene eller det andet antal uger, så er en henvendelse som den, Hilde fik dagen før en alvorlig kræftoperation, helt hen i vejret. Men honnør for udspillet! Knap så højt løfter vi på hatten over de andre forslag fra kommunen. At det skulle gøre nogen forskel, om man kalder det jobafklaringsforløb eller jobudviklingsforløb, skal man vist have den store diplomuddannelse i bureaukrat-dansk for at forstå visdommen i. Det er nu en gang indholdet og ikke den sproglige indpakning, som betyder noget. Tilsvarende lyder forslaget om en landsdækkende kampagne, der skal fremhæve meningen med og værdien af jobafklaringsforløb, ærlig talt som en dyr omgang tidsspilde. Et godt råd: Brug i stedet kræfterne og pengene på at administrere både menneskeligt og fornuftigt i forhold til de muligheder, loven giver. Det kunne for eksempel have sparet Hilde for en opslidende kamp med myndighederne.

Annonce