Annonce
Kultur

Nordsjællandske gymnasieelever på visit: Stolthed og fordomme om Vestjylland

Elever fra Espergærde Gymnasium besøger i disse dage Vestjylland for at tage favntag med det, der populært er blevet betegnet som 'Udkantsdanmark'. Håbet er, at besøget kan være md til at nuancere elevernes billede af egnen - på godt og på ondt. Første besøg var i Ringkøing-Skjern Kulturcenter, andet besøg var hos vindmøllekæmpen Vestas i Ringkøbing. Foto: Johan Gadegaard
Omkring 30 gymnasieelever fra nordsjællandske Espergærde Gymnasium besøger Ringkøbing-Skjern Kommune for at blive klogere på tilværelsen længst mod vest. Flere af eleverne har aldrig været i landsdelen, og turen skal være med til nuancere deres billede af Vestjylland på godt og ondt.

RINGKØBING: Vestjylland i almindelighed og Ringkøbing-Skjern Kommune i særdeleshed bliver i disse dage vist frem fra noget nær sin bedste vinkel.

Det oplevede en flok på cirka 30 interesserede elever fra nordsjællandske Espergærde Gymnasium og deres to undervisere, da de torsdag lagde vejen forbi Vestas-fabrikken i Ringkøbing til oplæg om møllegiganten.

Gymnasieeleverne har gennem den seneste tid arbejdet med ’Udkantsdanmark’. Et markant flertal af eleverne har aldrig været i Vestjylland, så da formand for Venstre i Spjald, Tage Møller, fik nys om nordsjællandsk interesse for det vestjyske, arrangerede han en rundtur i kommunen, så eleverne fra første parket kan opleve både kommunens erhvervsliv og lokalsamfund.

Oplevelser og indtryk, der skal bruges i skoleopgaver, når studietur igen er skiftet ud med studiegang.

Derfor landende eleverne fra Espergærde nær Helsingør onsdag i Skjern, hvor de blev indlogeret i Ringkøbing-Skjern kulturcenter. Samme aften hørte de oplæg med formanden for Skjern Håndbold, Carsten Thygesen, der blandt andet fortalte om foreningslivet i kommunen og om kommunale tilskud.

- Jeg tror ikke, der er mange i klassen, der har været i Vestjylland, og vi hører jo så meget om stereotyperne. Vi har set Gintberg på kanten, som taler om Udkantsdanmark og hvor dårligt der - for det meste - er. Men når man kommer herud, så ser vi, at det i virkeligheden ikke er ret forskelligt fra det, vi selv kommer fra. Det er meget det samme, siger 18-årige Alexander Rønnebæk fra 3. F på Espergærde Gymnasium med et grin.

Annonce

Vi har set Gintberg på kanten, som taler om Udkantsdanmark og hvor dårligt der - for det meste - er. Men når man kommer herud, så ser vi, at det i virkeligheden ikke er ret forskelligt fra det, vi selv kommer fra.

Alexander Rønnebæk, 3. F på Espergærde Gymnasium

’Forholdsvis stor forretning’

Torsdag formiddag gik turen så til Ringkøbing, hvor vindmøllegiganten Vestas åbnede op til produktionen for eleverne.

Vestjyllands grønne mastodont producerede i 2018 1110 vindmøller alene i Ringkøbing. Det er flere end hele Vestas gjorde i 1990. I 2018 ramte Vestas så en omsætning på omtrent 75 milliarder kroner.

- Det er en forholdsvis stor forretning, vi driver, sagde Richard Flanmose Hvas, head of region i Vestas, til de unge.

Kernebudskabet under oplæggene syntes at være, at det er muligt at drive en stor virksomhed fra det vestligste Vestjylland, og at der er jobmuligheder, hvad enten man har en erhvervsuddannelse eller har brugt tiden på universitetet.

Fordomme gælder begge veje

Rundturen i Vestjylland skulle være med til at skabe et anderledes indtryk af en del af det ’Udkantsdanmark, som de nordsjællandske gymnasieelever kun har læst om.

Derfor har eleverne - ud over mødet med formanden for Skjern Håndbold og virksomhedsbesøget hos Vestas - også besøgt det kommende oplevelsescenter Naturkraft, et Søndervig samt et kvægbrug i Ølstrup.

Ligesom de nordsjællandske elever på forhånd havde nogle forventninger til livet i det vestjyske, går fordommene også nogle gange den anden vej. I forbindelse med undervisningen på har Espergærde-eleverne haft korrespondance med elever fra Herning Gymnasium om deres fordomme om hinanden.

- De havde skrevet om os, at det var noget med lyserøde poloer, at låne fars biler og at vi fik i hoved og i røv. Og det kunne vi nok godt genkende, siger 18-årige Lea Elleskov fra 3.F på Espergærde Gymnasium.

- Vi skrev så tilbage, at Vestjylland for os blandt andet var Crazy Daisy, langt til skole, traktortræk og sådan nogle ting. Mit indtryk fra klassen, der meldte tilbage, kunne så bekræfte en del af de ting - selvom det ikke virker så meget ude på bøhlandet, som vi havde troet, siger Lea Elleskov med et grin.

Det er dog ikke de eneste fordomme, der har fået flere nuancer det seneste stykke tid. Med den kommunale udligningsordning, der sender penge fra rige kommuner til mindre velstillede som eksempelvis Ringkøbing-Skjern, havde Lea Elleskov skabt sig et mentalt billede af en kommune med udfordringer.

- Men så snakkede vi med Carsten Thygesen, som sagde gav os indtryk af, at der er enormt god vækst herude, og at erhvervslivet har det godt og er i fremgang, siger hun.

- Jeg er også blevet positivt overrasket over, at det går virkelig godt herovre. Arbejdsløsheden er virkelig lav. Hverken Carsten Thygesen eller Tage Møller kunne fortælle om nogen af deres bekendte, der ikke var i arbejde. Det ser man ikke så mange andre steder, tror jeg, siger Alexander Rønnebæk.

18-årige Alexander Rønnebæk og klassekammeraten Lea Elleskov har begge fået skubbet til deres fordomme om Vestjylland. - Jeg er blevet positivt overrasket over, at det går virkelig godt herovre. Arbejdsløsheden er virkelig lav, siger Alexander Rønnebæk. Foto: Jonas Kollerup

Vestjysk stolthed

Han fortæller dog, at han godt er klar over, at Vestjylland og Ringkøbing-Skjern Kommune bliver præsenteret fra sin flotteste vinkel under elevernes besøg, og at billedet måske havde fået flere nuancer, hvis man havde talt med nogle andre indbyggere.

- Men man er meget, meget stolt herovre. Det mærkede vi, både da vi snakkede med Carsten og borgmesteren. De har meget tiltro til det hele. Moralen her er anderledes, end hvad jeg har oplevet i Espergærde i Helsingør Kommune, siger Alexander Rønnebæk.

Alligevel overvejer hverken Alexander eller Lea at flytte til Ringkøbing-Skjern Kommune i fremtiden. De har andre planer, fortæller de.

- Nej, jeg holder mig til Sjælland og gerne omkring københavnsområdet, hvor jeg bor. Men overvejelsen om Vestjylland ligger der nu. Det gjorde den ikke før, siger Alexander Rønnebæk.

- Jeg synes, der er mange fede ting i kommunen, som jeg mangler i min egen. Specielt med foreningsliv. Det er et kæmpe plus, synes jeg. Så jeg kunne godt finde på at komme igen - dog ikke som fastboende. Men jeg sejler, så det kunne være en mulighed, siger hun med et smil.

Elever fra Espergærde Gymnasium besøger i disse dage Vestjylland for at få nuanceret deres billede området af egnen på godt og ondt. Foto: Johan Gadegaard
Omkring 30 elever fra Espergærde Gymnasium besøger i disse dage Vestjylland for at få nuanceret deres fordomme om egnen på godt og på ondt. Foto: Johan Gadegaard
Omkring 30 elever fra Espergærde Gymnasium besøger i disse dage Vestjylland for at få nuanceret deres fordomme om egnen på godt og på ondt. Foto: Johan Gadegaard
Omkring 30 elever fra Espergærde Gymnasium besøger i disse dage Vestjylland for at få nuanceret deres fordomme om egnen på godt og på ondt. Foto: Johan Gadegaard Foto: Johan Gadegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Kære transportudvalg: Det er tid til handling på Rute 15

Læserbrev: I Ringkøbing-Skjern Kommune går det godt. Vi har en lav ledighed, erhvervsmæssig vækst - og vi har lige fået bekræftet, at vi er den foretrukne feriedestination for tyske turister i Danmark. Men vi risikerer, at udviklingen stopper, hvis Christiansborg ikke tager ansvar for hele Danmarks infrastruktur. I dag holder Folketingets Transportudvalg møde, og vi har fået 15 minutter til at forklare, hvorfor det er så presserende, at Rute 15 bliver udvidet til en 2+1 vej på strækningen mellem Herning og Ringkøbing. Rute 15 er en af kommunens vigtigste livslinjer til resten af landet. Men tæt trafik, dårlig sikkerhed og tung trafik af blandt andet store vindmølletransporter, mælketankbiler og landbrugsmaskiner sænker fremkommeligheden og gør det både farligt og vanskeligt at overhale. Vi har derfor brug for en bredere, bedre og mere farbar vej. På finansloven for 2019 blev der afsat penge til en såkaldt VVM-redegørelse. Nu har vi brug for, at der også afsættes de nødvendige midler, så arbejdet med at udvide Rute 15 kan gå i gang, så snart VVM-undersøgelsen er afsluttet. I Ringkøbing-Skjern Kommune viser vi år efter år, at vi er konkurrencedygtige og omstillingsparate. Vores virksomheder har landets højeste produktivitet, og vores BNP pr. indbygger er svimlende 23 procent højere end landsgennemsnittet. Men de positive resultater kommer ikke af sig selv. På Dansk Industris måling af erhvervsvenlighed ligger Ringkøbing-Skjern Kommune på en fortjent tredjeplads. Det er vi stolte over, men vi ved også godt, at det er en tredjeplads, som det bliver svært at fastholde i de kommende år. Ikke mindst fordi infrastrukturen trækker os ned i den samlede bedømmelse. I kategorien ”Infrastruktur” ligger vi på en sølle 79. plads ud af de 93 deltagende kommuner. Virksomhederne i kommunen er afhængige af fremkommeligheden på Rute 15, og derfor efterlyser de i høj grad også bedre infrastruktur for at kunne skabe flere arbejdspladser og endnu mere vækst. I fællesskab argumenterer vi for, at hele Danmark skal kobles på den nationale infrastruktur. Vi forlanger ikke motorveje eller hurtigtog, men vi er nødt til at insistere på, at de indfaldsveje, der skal sikre, at vi kan udnytte det store potentiale, der ligger i hele Danmark bliver prioriteret på Christiansborg. Det er dét, vi vil gøre, når vi mødes med Folketingets Transportudvalg i dag.

Annonce