x
Annonce
Udland

Nordmand tiltalt for drab på stedsøster og angreb på moské

Ntb Scanpix/Reuters

Philip Manshaus er tiltalt for at have dræbt sin stedsøster med fire skud og for angreb på moské i Bærum.

Efter at have siddet varetægtsfængslet i over et halvt år tiltales den 22-årige nordmand Philip Manshaus mandag for drab og terror.

Annonce

Manshaus er anklaget for at have dræbt sin 17-årige stedsøster den 10. august sidste år i deres fælles hjem og derefter at have angrebet moskéen al-Noor Islamic Centre i Bærum uden for Oslo.

Manshaus åbnede ild i moskéen med et haglgevær, men blev overmandet af besøgende på stedet, inden han dræbte eller sårede nogen.

Under afhøringer har han sagt til politiet, at det var hans hensigt at "dræbe så mange som muligt".

Retssagen mod den 22-årige indledes 7. maj i Asker og Bærums Byret. Det ventes, at Manshaus erklærer sig skyldig i anklagerne mod ham. Manshaus' advokat siger, at hans klient "handlede i nødværge" som "led i en modstandskamp".

Den 22-årige havde inden angrebet hyldet flere masseskydninger med højreekstreme motiver.

- Jeg vil beskytte mit folks fremtidige generationer, erklærede han i november og holdt armen op i luften i en nazistisk hilsen.

I september offentliggjorde politiet detaljer om drabet på Manshaus stedsøster, Johanne, der var adopteret fra Kina.

Ifølge obduktionsrapporten blev den 17-årige pige dræbt af tre skud i hovedet og et i brystkassen.

/ritzau/NTB

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Stram op – og hold fast i lukkeloven

Læserbrev: Over de sidste uger har butiksansatte knoklet r…. ud af bukserne. Uden at kny sørger medarbejderne i vores butikker for, at der er fyldt op på hylderne, så vi alle sammen kan få mad på bordet, toiletpapir og andre fornødenheder. Og mange danske familier har fået deres køkkenskabe fyldt godt op. De butiksansatte har brug for påskens fridage til et velfortjent hvil. Derfor bør man ikke suspendere lukkeloven henover helligdagene. I denne tid, hvor myndighedernes anbefalinger er at blive hjemme og undgå tæt kontakt til andre mennesker, løber butiksansatte en daglig risiko med kontakt med flere hundrede kunder om dagen. De sætter eget helbred på spil for at passe deres job. Butiksledelserne rundt om gør alt, hvad de kan, for at passe godt på de ansatte med håndsprit, hyppig håndvask, plexiglasplader ved kassen og ’Hold afstand’-skilte på gulvene. Stor ros for det. Men at arbejde under de forhold er anstrengende. Helligdagene i påsken med lukkede butikker kan også være med til at passe på de ansatte, så de kan blive ved med at passe deres arbejde, så længe corona-krisen varer. Derfor, kære politikere: Hold fast i lukkeloven! Og så skal familien Danmark altså stramme op. Lad nu være med at klathandle en liter mælk og en pakke gær. Køb ind til flere dage og lad én person klare det. Det er heller ikke nu, I skal hele familien afsted på ose-tur i de lokale butikker for at se på nye ipads, havetrampolin til ungerne eller lamper til stuen. Det er måske fristende for at skabe et afbræk i tiden med hjemmeskole, men lad være. Jo flere I kommer sammen, jo større risiko udsætter I butikspersonalet for. Ring til den lokale butik i stedet og lav en aftale om at få leveret varen – eller at I kan hente den pakket i en pose. Så kan I både støtte vores midt- og vestjyske butikker og passe godt på de ansatte og jer selv samtidig.

Annonce