Annonce
Erhverv

Nomineret til erhvervsprisen: Sahl Cykler og Legetøj har 125 års erfaring i stærk service og en masse humor

Uffe Mikkelsen har stået i spidsen for Sahl Cykler & Legetøj siden 2013 - og han mener, at de 125 år gamle værdier i forretningen stadig holder. Foto: Mikkel Jezequel.
Hos Sahl Cykler og Legetøj er Uffe Mikkelsen klar til slå til, hvis muligheden for at gøre en god forretning viser sig; og han er ikke bange for at tage en dristig beslutning som at tredoble cykellageret midt under en pandemi. Nu er butikken nomineret til Erhvervsprisen 2021.

SKJERN: Når forandringens vinde blæser, er der dem, der bygger læhegn, og dem, der bygger vindmøller, lyder et kinesisk ordsprog.

Uffe Mikkelsen, indehaver af Sahl Cykler og Legetøj, hører så afgjort til dem, der bygger vindmøller.

Da coronaen ramte Danmark for snart to år siden, valgte han at springe ud i stormen: Først blev han storleverandør af håndsprit. Så begyndte han at sælge mundbind. Og da han kunne se, at danskerne næppe kom udenlands på ferie lige foreløbig, vurderede han, at mange ville vælge at trampe i pedalerne på de hjemlige landeveje og skovstier i stedet. Derfor bestilte han tre gange så mange cykler hjem som normalt.

Annonce

- Enten gik vi rabundus med en masse cykler på lager, eller også havde vi cykler, mens andre ikke havde nogen, sagde han dengang til Dagbladet.

Hans bestyrelse lige måtte tage et ekstra dybt åndedrag, da den hørte, hvad han havde gang i.  Heldigvis viste det sig, at han havde vurderet rigtigt:

Mens andre ikke havde cykler til kunderne hen over sommeren, fik Sahl Cykler henvendelser fra mulige kunder fra hele Danmark. Forretningen i Østergade 9-11 fik i 2020 sit bedste resultat nogensinde.

125 år på bagen

At Uffe Mikkelsen har næse for forretninger - også dem, der går ud over cykler og legetøj - skyldes i høj grad hans personlighed, men så sandelig også hans uddannelse som cykelmekaniker, mener han selv.

- Det er en uddannelse, hvor du ikke bare lærer det tekniske; du lærer også det forretningsmæssige som salg og kundebetjening. Det er en god allround-uddannelse, siger den 47-årige vestjyde, der er født og opvokset i Skjern

Som barn kom Uffe Mikkelsen - ligesom så mange andre i Skjern - som en selvfølge i Sahl Cykler og Legetøj. Allerede længe inden han blev født, var det en virksomhed med et agtværdigt antal år på bagen; den blev startet i 1896 som rebslageri af Jens Sahl.

- I 1906 åbnede forretningen som egentlig butik, hvor Jens Sahl og hans kone Christiane solgte rebartikler, børstevarer og redskaber. I 1938 overtog deres søn, Hans Peder, forretningen. Han var udlært træskomager og udvidede forretningen med cykler, knallerter og træskohandel, fortæller Uffe Mikkelsen.

Erhvervsprisen

Erhvervsprisen uddeles af Vestjysk Lederforum i samarbejde med Dagbladet Ringkøbing-Skjern. Prisen er på 25.000 kroner samt et kunstværk. Temaet for prisen er denne gang detailhandel.

Der er i år nomineret fem kandidater: ABC Lavpris, Meny Søndervig, Sahl Cykler & Legetøj, Bog & Idé, Lystfiskeren/ OutdoorX-perten.

Det er i år 10. gang, prisen uddeles.

I 1958 udvidede Hans Peder Sahl og hans kone Oda udvalget til også at indeholde legetøj, og dermed havde forretningen stort set fundet den form, den har bevaret til i dag.

- Det kan måske virke som en lidt mærkelig blanding af forretningsområder, men rent faktisk er den genial, og den holder stadig. Cykelsalg foregår mest om foråret og sommeren - selv om folk i dag i stigende grad cykler om vinteren - og om vinteren er det efterspørgslen på legetøj, der er størst, siger Uffe Mikkelsen.

Annonce

I lære hos Sahl

Han blev tidligt interesseret i cykelmekanikken.

- Så da jeg gik i 9.-10. klasse, spurgte jeg tredje generation, Jens Sahl, der da ejede forretningen, om ikke jeg kunne komme i lære som cykelmekaniker. Han havde aldrig haft en lærling før, men sagde, at hvis jeg selv kunne få stedet godkendt som læreplads, ville han ansætte mig. Så i en alder af 16-17 år gik jeg i gang med at skaffe de nødvendige godkendelser, fortæller han.

Efter således stort set at have skabt sin egen læreplads, fik den unge lærling snart overladt værkstedet, så mester kunne koncentrere sig om kontoret og butikken. Det lærte han også en masse af!

Uffe Mikkelsen blev udlært i 1994 og arbejdede i Sahl Cykler indtil 1999, hvor han blev ansat som faglærer i cykelafdelingen på Herningholms Erhvervsskole.

Jeg var altså den første uden for familien, der kom til at eje Sahl Cykler og Legetøj. Jeg valgte dog at beholde navnet, fordi det står for noget særligt.

Uffe Mikkelsen, ejer af Sahl Cykler & Legetøj.

Efter næsten 15 år som faglærer vendte han tilbage til Sahl Cykler og Legetøj, da han og hans daværende kone, Heidi, købte forretningen af Randi og Jens Sahl.

- Jeg var altså den første uden for familien, der kom til at eje Sahl Cykler og Legetøj. Jeg valgte dog at beholde navnet, fordi det står for noget særligt, siger han.

Annonce

Særlige værdier

- I Sahl Cykler har vi nogle særlige værdier, som har tjent os godt i 125 år. Vi vægter en god kundebetjening højt, vi er til at snakke med, og vi møder kunderne mod godt humør; vi kan godt lide at tage lidt gas på folk! Selv om vi sælger cykler over hele landet, bygger vi meget på, at vi er lokale, og at vi strækker os langt for vore kunder, siger Uffe Mikkelsen.

Som eksempel på serviceniveauet nævner han, at der er kunder - typisk bedsteforældre - der op til jul bestiller tid til indkøb af julegaver.

- Så tager vores ansatte dem med rundt i forretningen, og sammen med kunderne finder vi de rigtige gaver til børnebørnene, hvad enten det nu er legetøj eller cykeludstyr, siger Uffe Mikkelsen.

Julen er selvfølgelig en ekstra travl tid hos Sahl Cykler & Legetøj - både i legetøjs- og cykelafdelingen. Foto: Mikkel Jezequel.


Og når en kunde gerne vil prøve en el-cykel, tager Uffe Mikkelsen selv med kunden ud på en prøvetur for at sikre, at vedkommende sidder rigtig på cyklen, forstår at betjene den, og i det hele taget er tilpas med den.

- Det tager selvfølgelig tid, og det er heller ikke sikkert, at det ender med en handel. Men for os er det vigtigste, at vi har tilfredse kunder.

Annonce

Ingen nethandel

Skal detailhandlen klare sig, er det nødvendigt, at forretningerne også får en netbutik, hører man ofte.

Sahl Cykler og Legetøj har en fin hjemmeside, hvor man kan læse om virksomheden. Men man kan ikke købe cykler eller legetøj på nettet - og det er et helt bevidst fravalg, fastslår Uffe Mikkelsen.

- Hvis man bestiller en cykel på nettet, vælger man ofte efter pris, og mange kunder laver et fejlvalg, som giver dem en dårlig oplevelse. Det ønsker vi ikke. Vores udgangspunkt er, at vil folk ikke bruge tid at handle med os, vil vi heller ikke bruge tid på dem.

Sahl Cykler & Legetøj

Sahl Cykler & Legetøj er en forretning med 125 år på bagen. Gennem flere generationer tilhørte den familien Sahl, indtil den i 2013 blev solgt til Uffe og Heidi Mikkelsen, der begge var udlært i forretningen, og i flere år havde arbejdet i butikken.

I dag drives den af Uffe Mikkelsen, der er udlært cykelmekaniker hos Sahl, og som har valgt at føre butikken videre med samme navn og værdier, som den altid har haft.

Forretningen er vokset støt gennem årene, og i 2018 blev den flyttet til nye og større lokaler i Østergade 9-11 i Skjern.

Sortimentet omfatter ud over legetøj samt cykler og cykeludstyr også hjælpemidler til ældre. Desuden er Uffe Mikkelsen aldrig gået af vejen for en rask handel med eksempelvis håndsprit og mundbind, hvis en mulighed byder sig.

- Hvis folk derimod kommer ind i butikken, vil vi gøre alt for at rådgive dem, så de finder den helt rigtige cykel til den rigtige pris, der giver kunderne en god oplevelse. Og man må gerne bare komme forbi og kigge!

Kvaliteten står Uffe Mikkelsen inde for:

- Jeg sælger intet i forretningen, som jeg ikke ville lade mine egne børn bruge. Det gælder både cykeludstyret og legetøjet.

- Vores målsætning er, at Sahl Cykler og Legetøj er et sted, hvor folk i alle aldre og hen over flere generationer komme fra de er spæde og til de er højt oppe i årene; og det, synes jeg, lykkes meget godt.

Omsætningen taler i alt fald sit tydelige sprog. Den er øget med 70 procent siden 2013.


Annonce

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Hvide Sande For abonnenter

70-årige Ove har fisket fra Tyskerhavnen i over 50 år: Jeg ville være glad, hvis laksefabrikken blev væk

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Hvide Sande

Freja kunne ikke få en dagplejeplads til datteren Saga: Nu kæmper Hvide Sande for en vuggestue

Navne For abonnenter

Christina fra Skjern fandt en konkylie på stranden: Det fund har sendt hende i det internationale modemagasin Vogue

Ringkøbing-Skjern

TP Kjoler fik navn på tyv på ét døgn

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Danmarkspremiere: Arkitekt Flemming Bay-Jørgensen designer stole af vand-rør og andre glimt fra Gamle Dage

Morten Messerschmidt ny formand for Dansk Folkeparti

Sport For abonnenter

Nogen jagter det perfekte slag hele livet: Jytte fra Hover lavede 'hole in one' to gange på fire måneder

Regeringen styrker lånemulighederne for små erhvervsdrivende

Ringkøbing-Skjern

Kjoleforretning offentliggør video af fræk tyv: - Jeg ved godt, det er ulovligt

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Debat

Troen og tvivlen: Inger skal opstå fra de døde, siger Johannes. Hvis blot der er én af de tilstedeværende, der har troen!

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Ringkøbing-Skjern

Ringkøbing

Samler underskrifter mod Raunonia: Så mange har nu skrevet under

Annonce