Annonce
Erhverv

Nomineret til erhvervsprisen: Robotter sætter endnu mere turbo på netbutik-gazellen billig-arbejdstoj.dk

Tommy Søndergaard og Lene Agger glæder sig over, hvor meget mere effektiv, det splinternye robotlager har gjort virksomheden. Foto Poul Osmundsen.
Den sprintende gazelle-virksomhed i Spjald har investeret stort i robotlager, og optimerer konstant den digitale platform. Og skønt Amazon er på vej til Norden, er Tommy Søndergaard sikker på, at der nok skal være en niche til billig-arbejdstoj.dk, der er nomineret til Erhvervsprisen 2020.

SPJALD: Hvem kunne gætte, at der bag den moderne facade ud mod Brejningvej i Spjalds landlige udkant gemte sig den perfekte kulisse til en science fiction-film - nemlig Billig-arbejdstøjs nye robotlager?

Lageret blev i sommeren og efteråret installeret af robotlagerspecialisten Element Logic, og det er oppe på "taget" af det, at man forstår, hvilket spring ind i fremtiden, den vestjyske sprinter-virksomhed foretog, da lageret blev taget i brug den 1. september i år.

Bag store glasruder ind til "robot-dækket", ser man, hvordan 18 mobile robotter suser frem og tilbage på noget, der ligner et gigantisk skakbræt, for at hente de varer, der skal pakkes og sendes ud til billig-arbejdstøjs stadig flere kunder i både Danmark og udlandet.

Annonce
Der er fart på, når robotterne henter varer! Foto Poul Osmundsen.

Robotternes hurtige og målrettede bevægelser mens de henter varerne fra lageret, og sender dem ned til de ansatte, der pakker dem til kunderne, forekommer  som et kig ind i fremtiden i en Hollywood-film.

Men i Spjald er fremtiden altså nutid.

Logistikken optimeres

Og robotterne har travlt; de har mange varenumre at finde rundt i, og der skal sendes stadig flere pakker af sted hver dag, for virksomheden er i fortsat vækst.

Det er præcis grunden til, at billig-arbejdstøjs grundlægger og ejer, Tommy Søndergaard har valgt at investere i et robotlager til 30 millioner kroner.

Siden han grundlagde firmaet i 2009, er det vokset nærmest eksplosionsagtigt - seks Gazelle-priser i træk vidner om vækstraterne - og det er i dag den største webshop for arbejdstøj i Danmark. Desuden er firmaet ekspanderet til Sverige, Norge og Tyskland, mens en engelsksproget version af webshoppen henvender sig til det øvrige EU.

Her pakkes de hundredtusindvis af pakker, Billig-arbejdstøj hvert år sender ud til kunderne. Foto Poul Osmundsen.

Det  betyder, at der sendes 1000-1300 pakker af sted om dagen, og lageret tæller mere end 200.000 varenumre, fortæller Lene Agger, der har ansvaret for trivsel og arbejdsmiljø.

Erhvervsprisen 2020

Erhvervsprisen uddeles af Vestjysk Lederforum i samarbejde med Dagbladet Ringkøbing-Skjern. Prisen er på 25.000 kroner samt et kunstværk. Det er ottende gang, prisen uddeles.

I år er kandidaterne HS Tarm, TourPaq, Lampemesteren, Billig-Arbejdstøj og svineproducent Asger Krogsgaard.

Årets emne er digitalisering - herunder nethandel, optimering af produktionen, robotstyring af lager, brugen af "digitale tvillinger" i produktionen og meget andet.

På grund af coronaen er Nytårskuren i januar aflyst. Vinderen findes i januar, men afsløres først, når et arrangement kan gennemføres.

De høje vækstrater kombineret med de mange varenumre og pakker, der skal sendes af sted hver dag stiller selvfølgelig især logistikken i billig-arbejdstøj over for nogle store udfordringer, understreger Tommy Søndergaard.

Med de ambitiøse vækstplaner, virksomheden har, skulle der ske noget med lageret, der var ved at udvikle sig til en flaskehals, og valget faldt på en Autostore fra Element Logic.

Tommy Søndergaard og Lene Agger kan konstatere, at corona-epidemi eller ej, så bliver 2020 et godt år for Billig-arbejdstøj. Foto Poul Osmundsen.

Lageret er integreret i virksomhedens øvrige, stærkt digitaliserede forretningsplatform, og det muliggør takket være sin effektivitet, at kunderne kan bestille stadig senere men fortsat få en hurtig levering; et afgørende konkurrencekrav i dag.

Annonce

Et tilfælde

Trods successen var det faktisk lidt af et tilfælde, at billig-arbejdstøj blev til, fortæller Tommy Søndergaard.

Virksomheden blev endda grundlagt på noget nær det værst tænkelige tidspunkt, nemlig midt under finanskrisen for 10 år siden. Lige præcis i maj 2009 åbnede Tommy Søndergaard - der er uddannet landmand og driftsleder - et værksted for have- og parkmaskiner i nogle gamle staldbygninger.


Siden coronaen ramte, har vi ligget 25 procent over vort budget - og det var ambitiøst i forvejen. Robotlageret har også levet op til vore forventninger.

Tommy Søndergaard, direktør Billig-arbejdstøj.dk


- Jeg regnede egentlig med, at det var den del af virksomheden, jeg skulle satse på. Men i 2010 fik jeg tilbud om at købe et restparti arbejdstøj fra et firma i Skjern. Det satte jeg til salg på nettet, siger Tommy Søndergaard.

- I løbet af kort tid kunne jeg se, at det var arbejdstøjet, der var salg i, så i 2012 solgte jeg maskin-delen af forretningen fra og satsede kun på arbejdstøjet.

Annonce

Satsning på nettet

Tommy Søndergaard havde ikke megen viden om netsalg, da han begyndte det eventyr, der fulgte.

- I starten fik jeg hjælp af Erhvervscentret, der dengang lå i Lem, og Vestjysk Marketing hjalp mig også i gang med min første netbutik; jeg har lært meget af Boy Boysen og Co.

Der er travlhed i pakkeriet. Foto Poul Osmundsen.

Læringskurven var stejl, og lige fra start har Tommy Søndergaard og hans webfolk haft fuldstændig fokus på at optimere den digitale platform.

- Vi har skiftet webshop-system fire gange for at give kunderne den bedste handelsoplevelse. Der er er ingen tvivl om, at vi har haft fordel af, at vi lige fra starten har haft fokus på webdelen, siger Tommy Søndergaard.

- Vi startede også på et tidspunkt, da online-konkurrencen ikke var så hård som nu, og det har  givet os et forspring, tilføjer Lene Agger.

Konkurrencen er til gengæld blevet meget hårdere siden. Men i mellemtiden er billig-arbejdstøj sprintet forbi konkurrenterne og indtager en klar førerposition på området herhjemme.

Annonce

Tilfredse kunder

En helt grundlæggende årsag er, at billig-arbejdstøj har tilfredse kunder, fastslår Lene Agger.

- Tilgængelighed, troværdighed, brugervenlighed, hurtighed og god service er nøgleord for os, fastslår Lene Agger.

- Først og fremmest er det vigtigt, at kunderne fornemmer, at der er rigtige levende mennesker bag netbutikken, som de kan komme i kontakt med, hvis det skulle være nødvendigt, understreger hun.

Af samme grund er Tommy Søndergaard ikke bange for konkurrencen fra giganten Amazon, der ellers tordner frem over alt i Europa.

Udsendelsen af pakker er helt automatiseret på Billig-arbejdstøj. Foto Poul Osmundsen.

- Man taler om business til people; for os handler det om people to people - menneske til menneske; det er vores styrke i forhold til Amazon.

Men en velfungerende digital platform er og bliver alfa og omega for billig-arbejdstøj, understreger han.

- Vi bruger megen tid på at optimere vore systemer - og vi har jo mange, der skal spille sammen. Navision er kernen i alle vore afdelinger. Her samler vi økonomistyring, lager, indkøb, logistik, salg og meget andet, siger Tommy Søndergaard

Annonce

Plads til vækst

Billig-arbejdstøj er kommet langt fra starten for godt 10 år siden og til i dag, hvor virksomheden beskæftiger 74 medarbejdere, heraf flere deltids- og flexjobansatte. Derudover er der flere unge, som har fritidsjob i virksomheden.

- Men vi har plads til at vokse yderligere, både i omsætning og rent fysisk, siger Tommy Søndergaard.

Billig-arbejdstøj

Billig-arbejdstøj.dk er en webshop med speciale i arbejdstøj til alt fra landbrug over kokke/tjener-faget til plejepersonale. Foruden arbejdstøj sælges også profilbeklædning og fritidstøj.

Cirka halvdelen af omsætningen er salg til privatkunder, lige fra hobbyhåndværkeren, der mangler et sæt arbejdsbukser, til ham, der mangler en termokedeldragt til gåturen med hunden.

Billig-arbejdstøj er stiftet af Tommy Søndergaard. Han var oprindeligt landmand, men åbnede i 2009 værksted for have- og parkmaskiner. Et godt tilbud om køb af et restparti arbejdstøj satte gang i et sandt iværksættereventyr.

Billig-arbejdstøj.dk beskæftiger i dag 60 ansatte i Spjald, som er hjemsted for administration og et meget stort lager, opført og udvidet i flere etaper. Senest er der installeret et avanceret robotlager.

Firmaet ekspederer typisk 1000-1200 ordrer om dagen.

Læs mere på billig-arbejdstoj.dk

Han indrømmer, at han da måtte vende den et par gange i hovedet, før han gav grønt lys for at gå i gang med etableringen af robotlageret.

- Corona-krisen var lige startet, og ingen kunne på det tidspunkt forudsige, hvordan det ville gå, siger han.

For Billig-arbejdstøj gik det heldigvis godt.

- Siden coronaen ramte, har vi ligget 25 procent over vort budget - og det var ambitiøst i forvejen. Robotlageret har også levet op til vore forventninger, siger Tommy Søndergaard.

Så vejen er banet for yderligere vækst i virksomheden - og heldigvis er der god plads til yderligere udvidelser på Ølstrupvej.

Det ligner en science fiction-film, men det er hverdag på Billig-arbejdstøj i Spjald. Foto Poul Osmundsen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Ro på vestjysk S-bagland: En enkelt har meldt sig ud i protest, men der er generel opbakning til partilinjen

Annonce