Annonce
Erhverv

Nomineret til erhvervsprisen: Nu vil Lampemesteren også erobre Europa

Morten Brændgaard og Lampemesteren har travlt i denne tid. Lageret er fyldt med designerlamper, der skal sendes ud til kunder i en stribe forskellige lande. Foto Poul Osmundsen.
Det startede som en lille del af el-forretningen Wiese. I dag er netbutikken med designerlamper en vækstsucces med over 60 ansatte og ambitioner om at ekspandere yderligere uden for Danmarks grænser. Og så er den nomineret til Årets Erhvervspris.

RINGKØBING: Blandt Morten Brændgaards mange dygtige medarbejdere, der hver især har ydet deres til at gøre Lampemesteren til en enestående vækstsucces, skiller én sig ud -nemlig Edison.

Edison er dog lidt speciel - han er helt igennem digital.  Mens Georg Gearløs har Lille Hjælper til holde fast på sine flyvske tanker, har Morten Brændgaard ordrerobotten Edison til at styre Lampemesterens vækst.

Det er bestemt ikke uden grund, at Edison er noget af det første, man ser gengivet på væggen, når man træder ind i Lampemesterens kontorlokaler på Birkmosevej. Og nu vi taler om Lille Hjælper - Edison minder faktisk lidt om ham med lyspæren som hoved.

Annonce

- Edison er meget mere end "bare" en ordrerobot. Det er en digital platform, der er med til at give os et totalt overblik over alt, hvad der foregår i firmaet, siger Morten Brændgaard, mens han viser rundt.

Takket være ordrerobotten Edison har Morten Brændgaard hele tiden overblik over salg, ordrebeholdning og masser af andre oplysninger. Foto Poul Osmundsen.

Han peger på de fladskærme, der hænger rundt omkring i kontorlandskabet; her kan han og firmaets øvrige ansatte i realtid følge, hvordan salget går, hvor meget der er solgt for, hvordan ordrebeholdningen er og meget mere.

- Hver morgen sender Edison for eksempel også gårsdagens nøgletal for virksomheden til min mobiltelefon; det betyder, at jeg hele tiden har overblik over, hvordan tingene udvikler sig, siger Morten Brændgaard.

Selvopfunden robot

- Vi "opfandt" Edison for en fire-fem år siden, og har udviklet på platformen løbende. Vi er jo en meget datadreven virksomhed; det er vi nødt til at være for at holde styr på lageret, på, hvad der ligger af ordrer, og så videre, og mængderne af data voksede. Vi skulle bruge 10-15 mand for udføre det arbejde, som Edison gør i dag.

Erhvervsprisen 2020

Erhvervsprisen uddeles af Vestjysk Lederforum i samarbejde med Dagbladet Ringkøbing-Skjern. Prisen er på 25.000 kroner samt et kunstværk. Det er ottende gang, prisen uddeles.

I år er kandidaterne HS Tarm, TourPaq, Lampemesteren, Billig-Arbejdstøj og svineproducent Asger Krogsgaard.

Årets emne er digitalisering - herunder nethandel, optimering af produktionen, robotstyring af lager, brugen af "digitale tvillinger" i produktionen og meget andet.

På grund af coronaen er Nytårskuren i januar aflyst. Vinderen findes i januar, men afsløres først, når et arrangement kan gennemføres.

Og så er det endda mere end tvivlsomt, om nok så mange mennesker kunne gøre arbejdet lige så hurtigt, nøjagtigt og sikkert som Edison...

Morten Brændgaard har et godt eksempel på, hvor afhængig Lampemesteren i dag er af Edison, og hvor stor nytte, firmaet har af den "lille hjælper":

Edison er i høj grad Lampemesteren Morten Brændgaards Lille Hjælper... Foto Poul Osmundsen.

- Når der ligger en ny ordre fra en kunde, sender vi kunden en lænke til Edison. Hver gang der sker en opdatering i Edison, får kunden også en ordreopdatering; takket være Edison ved kunden hele tiden, hvor i processen ordren befinder sig. Kunden behøver ikke bekymre sig om, hvor bestillingen befinder sig, og vi skal ikke bruge tid på at besvare henvendelser.

Annonce

Voldsom vækst

At Lampemesteren udspringer af den traditionsrige el-installationsforretning Wiese, er i virkeligheden ikke så sært.

- Wiese har altid haft en afdeling med designerlamper, fortæller Morten Brændgaard, der selv er udlært som elektrikerlærling hos Wiese.

Lampemesteren har Danmarks største udvalg af designerlamper - her i butikken på Birkmosevej i Ringkøbing. Der er desuden fysiske butikker i Holstebro og København. Foto Poul Osmundsen.

Som blot 24-årig købte han 20 procent af firmaet, og i 2007 gik brødrene Hans og Reimer Wiese på pension og lod den da kun 27-årige kaptajn overtage roret.


Edison er meget mere end "bare" en ordrerobot. Det er en digital platform, der er med til at give os et totalt overblik over alt, hvad der foregår i firmaet.

Morten Brændgaard, direktør Lampemesteren.


Morten Brændgaard blev som lærling smittet med interessen for designerlamper, men chancen for at gøre det til mere end "blot" en afdeling i installationsforretningens butik opstod, da han i 2009 købte Hee El-Service, og de to forretninger blev samlet i en ny butik på Birkmosevej.

De bedre pladsforhold gjorde det muligt for Morten Brændgaard og hustruen Gitte Grand Brændgaard at satse på designerlamper som fokusområde.

Annonce

Lampemesteren stiftes

På en ferie i Dubai blev de to enige om at prøve noget helt nyt; de ville til at sælge designerlamper på nettet. Den 1. september 2010 blev Lampemesteren til.

Travlhed på kontoret, hvorfra de tusindvis af bestillinger effektueres - godt hjulpet af Edison. Foto Poul Osmundsen.

Det blev en succes fra starten; de første fire måneder gav en omsætning på 200.000 kroner. Derefter pegede vækstkurven bare stejlt op ad:

Rammerne på Birkmosevej 22 blev i løbet af få år for snævre, og lagerbygningen på Birkmosevej 18 blev købt til og bygget om. Det skulle også vise sig nødvendigt, for væksten fortsatte.

Nabobygningen Birkmosevej 16 blev tilkøbt i 2019 for at have endnu mere plads til væksten, for "plads får vi nok aldrig af", siger Morten Brændgaard.

En ting er dog den fysiske platforms forudsætning for successen; der skal selvfølgelig være lagerplads nok, faciliteter til at pakke de mange lamper, der skal sendes til kunder i ind- og udland og så videre.

Men uden en velfungerende digital platform kan det ikke lade sig gøre at drive en netbutik med succes, og derfor har Lampemesteren hele tiden arbejdet på at optimere platformen. Edison har vist sig at være løsningen, der har muliggjort successen.

Annonce

Stordriftsfordele

Lampemesteren er dog ikke kun en netbutik. Der er udstillingslokaler i Ringkøbing, Holstebro og i Carlsbergbyen i København, hvor man kan se på varerne og eventuelt også hente dem.

Travlhed i pakkeafdelingen, der skal sende stadig flere pakker til udlandet. Foto Poul Osmundsen.

- Vi er faktisk den eneste butik i Danmark, der af designfirmaerne har fået lov at bruge eget inventar i udstillingslokalerne; man kan sige, at vi er vort eget brand, siger Morten Brændgaard.

Lampemesteren

Lampemesteren er en netbutik, der forhandler designerlamper. Firmaet udspringer af el-installatør Wiese i Ringkøbing, der havde en designerlampe-afdeling.

Morten Brændgaard overtog som blot 27-årig sin gamle læreplads, Wiese, i 2007. I 2011 etablerede han og hustruen Gitte Grand Brændgaard Lampemesteren.

Lampemesteren tilbyder Danmarks største udvalg af designerlamper, og har ikke bare sat sig på en solid andel af hjemmemarkedet, men har også i stigende grad etableret sig i udlandet; 60 procent af salget går i dag til lande uden for Danmarks grænser.

Der er i dag netbutikker i Norge, Sverige, Finland, Tyskland, Holland og Frankrig, og desuden har Lampemesteren en international .com-butik på engelsk. I det nye år åbner firmaet yderligere seks butikker i Schweiz, Østrig, Belgien, England, Irland og Spanien.

Læs mere på lampemesteren.dk.

Men ellers foregår det hele på nettet, og det er også der, der er plads til væksten, understreger han.

Lampemesteren har et klart sigte med vækststrategien, nemlig at skabe stordriftsfordele, understreger Morten Brændgaard.

- Vores størrelse gør det muligt at få gode prisaftaler med lampefirmaerne, og at kunne tilbyde et stort udvalg af varer, der trækker kunderne til. Størrelsen er også med til at sikre, at vi kan have et højt serviceniveau og give kunderne tryghed.

Annonce

Otte sprog

Lampemesteren er største netbutik inden for designerlamper på det danske marked, og det store vækstpotentiale ligger i udlandet, fastslår Morten Brændgaard.

- 60 procent af vores omsætning går i dag til eksport. Vi har netbutikker i Norge, Sverige, Finland, Tyskland, Holland og Frankrig, og desuden har vi en international .com-side på engelsk.

- I det nye år åbner vi yderligere seks netbutikker i Schweiz, Østrig, Belgien, England, Irland og Spanien. Vi er i den heldige situation, at vi har otte sprog repræsenteret blandt vore ansatte; det stiller os stærkt, når kunder fra forskellige lande ringer ind, siger Morten Brændgaard.

Men en succesrig virksomhed har også et socialt ansvar, mener han.

Ringkøbing og domicilet på Birkmosevej er fortsat hjertet i Lampemesterens virksomhed. Foto Poul Osmundsen.

Derfor har og hustruen for nylig etableret Lampemesterens Drømmefond. Hver ordre hos Lampemesteren.dk og de tre fysiske Wiese-butikker udløser fem kroner til fonden. Pengene skal give oplevelser til syge børn og socialt udsatte børn.

Et formål som Edison sikkert også ville bifalde, hvis han kunne...

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Nu er opgravningen af minkene i gang

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Over tusind kroner for en tur på sygehuset: Ældre frygter kæmperegninger for flexture til Gødstrup

Annonce