Annonce
Hvide Sande

Nogle går til fodbold, andre i kirke - men et stort kagebord samler byen på kryds og tværs

Kagebordet i Kloster var velbesøgt. I løbet af eftermiddagen væltede det ind med endnu flere kager, end dem som Dagbladets fotograf nåede at fange med linsen. Flere af kagerne havde deres egne særpræg alt efter hvem, der havde bagt. Foto: Mikkel Jezequel
Fællesskabet har haft trange kår under corona-tiden. Så brugsen inviterede alle til kaffe og kage, hvis bare man selv ville bage.
Annonce

KLOSTER: Mens det buldrede mod nord over Stadil Fjord, forsvandt den rødternede dug i Kloster stille og roligt under fade, der bød på kager lige fra købte Dagmar-tærter og ægte sønderjysk rugbrødskage til ukrainske mesterværker og charmerende traktorkage.

Lørdag eftermiddag var der nemlig inviteret til kagebord - med behørig afstand mellem stolene - på græsset bag brugsen. Tilmelding var ikke nødvendig, man skulle bare tage en kage med og komme.

- Vi havde sat 50 gæster som succeskriteriet, og der har været mellem 60 og 70, fortalte Jimmi Fyrsterling, der er uddeler i Dagli’ Brugsen, som stod for arrangementet.

Annonce

Nye ansigter

Forslaget om et fælles kagebord kom fra Erla Thòròlfsdòttir.

- Nogle går til fodbold, andre går i kirke. Men det er også godt at mødes på tværs af interesser. Og selvom om Kloster ikke er en stor by, kan jeg stadig se nye ansigter her, sagde hun med et kig rundt på de mange fyldte stole og køen ved kagebordet.

Det sønderjyske indslag på Klosters kagebord. Foto: Mikkel Jezequel

Kaffe og kage er for alle, så brugsforeningen greb hendes ide.


Selvom om Kloster ikke er en stor by, kan jeg stadig se nye ansigter her.

Erla Thòròlfsdòttir, idekvinde til kagebordet og Kloster-borger


- Her under corona-tiden har det været svært at samles, og vi har før holdt International Marked, hvor man kunne smage på mad fra de 21 nationaliteter, der er på Holmsland. Nu prøver vi så med kage, fortalte Esther Larsen, der er formand for brugsforeningen.

Selvom kage-bordet slap for torden, insisterede regnen på at dryppe stille ned. Det holdt dog ikke folk hjemme. Bordene under pavillonerne blev fyldt først, og der var gang i både snakken, kagegaflerne og skæreknivene.

Annonce

Russiske kager

Maria har taget sutten ud af munden for at smage på kage, som hendes mor Irina Higham serverer.

Irina Higham og hendes tre børn var blandt de første til at smage på kagerne. De andre fik desværre ikke lov at smage på hendes russiske kager denne gang, for de fik lidt for længe i ovnen. Foto: Mikkel Jezequel

- Jeg har været med de gange, hvor der var International Marked. Jeg synes, det er hyggeligt og spændende at lære hinandens kultur at kende. Selvom vi er forskellige, har vi mange ting til fælles, siger Irina Higham, der havde bagt russiske kager til de andre holmslændere.

- Ja, men det gik ikke så godt. De blev for hårde, så jeg smed dem ud, siger hun ærgerligt.

Der manglede dog ikke kager på bordet, som var velbesøgt. Tanken kunne nemt blive ledt hen på et sønderjysk kagebord, som også opstod under en svær tid, hvor sønderjyderne før genforeningen også begyndte at samles om kagerne for at mærke fællesskabet.

Annonce

Syv af hver

Men selvom fællesskabet trak mange af huse, og Klosters kagebord var lækkert, var det nu ikke sønderjysk kagebord, forklarede en vaskeægte sønderjyde, der har bosat sig på Holmsland.

Stolte bagere kom med deres specialdesignede landbrugsvenligt traktorkage. Veninderne Maries og Ingrids kage var et ret stort hit blandt deres jævnaldrende. Foto: Mikkel Jezequel

- De uskrevne regler for et sønderjysk kagebord er, at der skal være syv tørre, syv bløde og syv hårde, fortalte Dorte Mathiesen med et smil og forklarede, at de tørre kager er boller og kringle, de bløde er lagkager og roulader, mens de hårde er småkager.

Selvom stod hun bag rugbrødskagen, og de heldige, der nåede at smage den, kommer ikke uden om, at sønderjyder kan bare noget med kager. Men det kan de nu også i Kloster!

Femårige Carl-Emil havde nået at spise to stykker kage, da storesøster Alberte var nået til seks stykker. Vel at mærke med æbleskiverne, sagde hun. De fulgtes med deres mor Dorthe Lykke, som gerne ville bakke op om arrangementet. Foto: Mikkel Jezequel
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Ringkøbing-Skjern Kulturcenter: Halvdelen af aflyste arrangementer kan gennemføres uden brud på coronaregler

Debat

Vi skal sikre det frie ord meget bedre

Annonce