x
Annonce
Erhverv

Noget i gære i Westjysk Smags gærtank: 1700 Festival får sin egen likør - af bark

Dorte og Benny Agerbo eksperimenterer med utallige udsævanlige ingredienser i deres likører og eddiker. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Eksperimenter med udsædvanlige og glemte ingredienser er en del af arbejdgangen, når der produceres luksuseddike og -likør hos Westjysk Smag.

FINDERUP: Det syder og bobler i tankene hos Dorte og Benny Agerbo fra Westjysk Smag - og det samme gør ideerne til nye produkter hos den lokale likør- og eddikeproducent. Når man bevæger sig i den branche, er vejen fra tanke til handling dog ikke altid hverken kort eller lige.

- Jeg har haft et lille problembarn til at stå i et stykke tid. En likør på bark fra pil og birk samt mælkebøtte. Pil indeholder salicin, som er blevet brugt mod hovedpine, og der er samme stof i birkebark, som der er i lykkepiller, og mælkebøtte er godt for de inde organer. Det skulle være et shot, som man kunne tage hver morgen i stedet for ingefærshot. Så glemte jeg den i et hjørne i tre år, men nu har jeg smagt på den, og den er god. Tålmodighed er ikke en dum ting, siger Benny Agerbo og henviser til Westjysk Smags valgsprog "Ting ta'r tid".

Annonce

Så glemte jeg den i et hjørne i tre år, men nu har jeg smagt på den, og den er god. Tålmodighed er ikke en dum ting

Benny Agerbo, likørproducent

Præsenteres ved festival

Med sine naturmedicinske planter er der tale om en middelalderlikør, der indeholder nogle af de lægemidler, kloge mænd og koner benyttede sig af, før moderne medicin vandt frem. Og der er allerede fundet en anledning til at præsentere det historiske bryg; ved 1700 Festival i Ringkøbing til sommer kan man smage på fordums medicinskab.

Middelalderlikøren er dog ikke det eneste, som Benny Agerbo og fru Dorte går og roder med hos Westjysk Smag.

Også nordisk oliven samt vin og sirup af grønne druer er på tapetet, ligesom en aroniaeddike på en base af brændenælder, der skulle smage som granatæble, er undervejs.

Overskudsblommer får nyt liv

Alt sammen er blevet til fra princippet om, at intet må gå til spilde.

- Vi har et blommetræ, som vi alligevel skal gå og udtynde, for at det giver noget. De små grønne blommer, som man kasserer, plejer at ende på græsplænen, men man kan faktisk lave dem om til en slags oliven, forklarer Benny Agerbo.

Den nye eddike er lavet på en brændenældeeddike, der ikke ville opføre sig ordentligt og havde en "træls metalsmag", forklarer Benny Agerbo. Men efter at være blandet med flere andre råvarer, skulle den smage "sindssygt godt", lyder det.

Tilsætning dømt ude

En nem måde at bekæmpe spild på er ved at være nærig nok, griner bryggeren.

- Man skal ikke dømme noget ude. Siden vi begyndte i 2013, har vi nok i alt kørt 10.000-12.000 liter eddike og likør igennem vores system, og vi hælder aldrig noget ud, ud over de første 10 liter, siger Benny Agerbo.

- Da vi begyndte, lavede vi 10 liter med sulfit og 10 liter uden, for at smage, om der var forskel. Efter vi smagte, blev de 10 liter med sulfit hældt ud, og nu undgår vi nogen form for tilsætning ved i stedet at pasteuriserer under tryk, siger han.

Eddike i særklasse

Det gode håndværk med lokale produkter bliver da også noteret rundt omkring. Den lille producent har vundet flere priser for sine likører og eddiker, og sidste år fik ægteparret bag Westjysk Smag endnu et positivt ord med på vejen.

- Da vi havde åbent hus i september, kom en ældre mand forbi. Han havde produceret eddike på fabrikken i Randers i mange år. Han sagde, "nu har jeg smagt på det, og der er noget, jeg vil sige. Jeg har lavet eddike i 55 år og min far var tilknyttet fabrikken i 63 år, og jeg har aldrig smagt bedre eddike". Så kan man ikke få større ros, siger Benny Agerbo.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Stemmer fra coronalandet: Såvejr, savn og mangel på svar

Leder For abonnenter

De hjælper bare for at hjælpe: Det er Danmark, når vi er bedst

Vi har jo oplevet anmeldere, der er kommet galt afsted ved at mene noget om bøger, de ikke har læst, og om koncerter, de ikke har hørt. Derfor denne varedeklaration: TV2’s ”Danmark står sammen” blev først sendt efter, at denne avis gik i trykken. Alligevel siger vi: Hvor var det godt. Det handlede nemlig om Danmark, når det er bedst, og om de danskere, der er bedst. Dem, der uden kold kalkule gør noget for deres medborgere. Vi har dem også til hverdag. Hundredtusindvis af frivillige i foreninger og socialt arbejde, men nu popper endnu flere op. Allermest selvfølgelig vores helte i sundhedssektoren suppleret af de tusinder af pensionerede læger og sygeplejersker, der sammen med medicinstuderende melder sig til tjeneste. De, der bringer mad til isolerede. Skolelæreren fra Varde, der kører rundt og hilser på sine elever. De, der arrangerer fællessang i baggårdene. Alle de, som på utallige måder hjælper bare for at hjælpe. Det er ikke bare godt. Det er også rørende, fordi det rammer lige i hjertet af det fællesskab, der trives i bedste velgående trods mange forfaldsmyter om, at vi lever i egoistiske tider. Og det er bare mere bevægende, når nogen gør og opnår noget sammen, end når det sker hver for sig. Vi kender det også fra sport. Det er enestående, når Viktor Axelsen og Mads Pedersen bliver verdensmestre med ketsjer og på cykel, men det giver ikke rigtigt en klump i halsen og fugt i øjenkrogen. Det gør det derimod, når vores håndboldmænd går amok i glæde over at være blevet verdensmestre, eller for den sags skyld, når et hold fodbolddrenge skriger glæden ud over at have vundet deres kreds i den laveste række. Fordi de hver især har gjort deres yderste for at vinde noget sammen. Sådan er det i hvert fald for denne skribent. Formentlig har mange andre det på samme måde. Det rører hjertet, når vi gør noget sammen og for hinanden. Derfor var det et fremragende program, TV2 sendte i aftes om et Danmark, der står sammen.

Annonce