Annonce
Ringkøbing-Skjern

Ikke alle grøftekanter bliver slået: Trafiksikkerheden må komme først, men vi vil gerne hjælpe biodiversiteten på vej, siger kommunen

Den vilde natur i grøftekanter er smuk at se på, men kan være en fare for trafikken. Derfor slår kommunen græsset, hvor det er nødvendigt for at sikre trafikken - men det giver undren blandt borgerne. Pressefoto.
Grøftekanter er ikke det mest optimale sted til at sikre biodiversitet, mener afdelingsleder i Vej & Park.

Ringkøbing-Skjern: Vi ved, at vi skal passe på netop insekter, og derfor er flere, heriblandt Ringkøbing-Skjern Kommune, gået over til "vild med vilje"-natur, hvor man ikke klipper mere græs end højst nødvendigt. Men nogle steder ér det nødvendigt at slå græsset langs vejene:

- Fordi vi kom i gang en uge senere end normalt, blev vi kimet ned af billister, der klagede over, at vi ikke havde slået rabatterne, fortæller vejtekniker Arne Madsen, der koordinerer blandt andet kommunens klipning af rabatter og grøfter.

Da hans folk så tog ud og klippede rabatterne, kom der igen henvendelser; Denne gang fra borgere der ville vide, hvorfor vilde græsser og blomster ikke kan få lov at vokse frit i vejgrøfter og rabatter i Naturens Rige:

Annonce

- Det er en balancegang, siger Kristian Korsholm, afdelingsleder i Vej & Park i en pressemeddelelse.

Trafiksikkerhed

I Ringkøbing-Skjern Kommune er der ca. 1.800 kilometer kommunal landevej med blomstrende rabatter, og kommunen har meldt sig til Miljøministeriets konkurrence om at være Danmarks vildeste kommune.

Dermed har kommunen forpligtet sig på at sikre biodiversiteten og skabe bedre levevilkår for planter og dyr - både hos borgerne, i erhvervslivet og på kommunens grønne arealer, herunder  vejgrøfter og rabatter.

- Konkurrence eller ej, så er der en tendens i befolkningen og i tiden til, at man gerne vil give naturen mere plads, og selvfølgelig skal vi lade græs og blomster gro, hvor det giver mening, forklarer Kristian Korsholm og tilføjer:

- Men vi skal også huske, at det primære formål med vejene er, at vi kan komme frem. Rabatterne er en del af vejen, og grøfterne er gravet for at aflede regnvand fra vejene, så der ikke sker aquaplaning. Trafiksikkerheden må komme først, men vi vil gerne hjælpe biodiversiteten på vej.

Derfor har de medarbejdere, der kører ud med rabatklipperne, fået besked på at klippe de strækninger, hvor trafiksikkerheden er i fare, fordi oversigtsforholdene til de store veje med hurtig trafik skal være i orden. Til gengæld skal de undlade at slå de strækninger, hvor græs og vilde blomster ikke skaber fare for trafikken.

Annonce

Det gode eksempel

Kristian Korsholm er helt med på, at kommunen skal gå forrest og vise det gode eksempel.

- Vi gør, hvad vi kan for at lade naturen få plads langs vejene, og jeg tror, man mange steder vil kunne se en forskel i forhold til tidligere år. Men det er en løbende proces, og jeg tør ikke love, at vi rammer 100 procent rigtigt her det første år, siger han og tilføjer:

- Og selv når vi har skabt optimale levevilkår for bierne i vejrabatterne, bliver de jo kørt ned i trafikken, så for mig at se er vejrabatterne ikke nødvendigvis det bedste sted at skabe biodiversitet. Vi må kunne finde andre kommunale arealer, der er bedre egnede.


Fordi vi kom i gang en uge senere end normalt, blev vi kimet ned af billister, der klagede over, at vi ikke havde slået rabatterne.

Arne Madsen, vejtekniker ved Ringkøbing-Skjern Kommune
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Koks i V.Strandsbjerg-beboeres invitation til møde hos Vestas

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Vestjyske svinebønder bløder: Kødpriserne er i bund og priser på smågrise sætter ny bundrekord

Ringkøbing For abonnenter

48-årige Peter havde gjort alt klar. Nu er han død - og dybt savnet i byen, som han hjalp og som hjalp ham

Ringkøbing-Skjern

USA satser på havvindmøller: Vestas er tæt på rekordordre

Hvide Sande

Mangel på hænder betød færre boder til Foodfestival: - Der skal flere til, hvis vi skal fortsætte

Hvide Sande

Husk brandalarmen: Familie glemte tændt stearinlys på brændeovn

Hvide Sande For abonnenter

To kvinder udsat for krænkende chef: Lynede bukser ned og ville snakke lønforhøjelse

Debat

En hjælp fra politiet ud over det forventelige: Tak – bare tak!

Hvide Sande For abonnenter

Da manden døde, blev Grethe fast inventar ved sidelinjen: Nu elsker hun fodbold, så det kan høres over hele banen

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Ringkøbing

Nygade spærret for en kort bemærkning - overtages af motocross-akrobater

Ringkøbing IF For abonnenter

Ringkøbing IFs nye angriber Arman Taranis: Jeg er god nok til superligaen

Tarm

Motorcyklist skred ud: Landmand efterlod beskidt vej

Annonce