Annonce
Navne

Nils Thostrup 85 år: Aviselsker, chefredaktør og Kina-kender

Nils Thostrup, chefredaktør og adm. direktør ved JydskeVestkysten, blev i 1996 ridder af Dannebrog. Her til takkeaudiens hos dronningen. 20. juli fylder han 85. Foto: Bjarne Lüthcke/Ritzau Scanpix
Nils Thostrup har haft adskillige tunge poster i avisverdenen, og hans store interesse for Kina har resulteret i en håndfuld bøger. Den 20. juli runder han 85 år.

85 år: Han har taget turen fra journalistelev i provinsen til poster med tyngde i den danske medieverden, blandt andet som chefredaktør for Jyllands-Posten og JydskeVestkysten.

Nils Thostrup, som fylder 85 år tirsdag den 20. juli, elsker ifølge gamle kolleger lugten af tryksværte og følelsen af knitrende avispapir. Ingen morgen uden papiravisen.

Han indledte den livslange affære med journalistik i 1953, da han efter realeksamen kom i lære på Svendborg Avis. Siden gik turen til Fyens Stiftstidende og Aalborg Amtstidende, inden han kom til Jyllands-Posten.

Annonce

Her blev Nils Thostrup i 26 år med skiftende titler og ansvarsområder. Det udmøntede sig i topstillinger som direktør og ansvarshavende chefredaktør, en stilling, han havde frem til 1992.

Hans afsked med Jyllands-Posten var efter sigende ikke lykkelig. Men snart gik turen til Berlingske i København som redaktionschef og udlandsredaktør.

Allerede året efter blev han dog ansvarshavende chefredaktør på Dagbladet JydskeVestkysten, og familien rykkede teltpælene til Esbjerg. Nils Thostrup sluttede sin tid på avisen i 1999 med opadgående oplagskurve og overskud, og han og hustruen blev boende i Hjerting ved Esbjerg.

Det blev ikke til et fredeligt otium efter tiden som chefredaktør.

Thostrup engagerede sig i Bymidtesamarbejdet i Esbjerg, som han stod i spidsen for til 2012. Han brugte så mange timer på sagen, at der ikke var megen tid til hobbyen golf, afslørede han.

En af Thostrups mangeårige interesser er Kina, hvortil han kom første gang i 1974 i følge med statsminister Poul Hartling (V). Nils Thostrup har siden besøgt Kina over 30 gange.

Fra de mange rejser har han skrevet en række bøger, blandt andet "Kina bag spejlet. En beretning om det moderne Kina" fra 2002, hvori han advokerer for større åbenhed og mere dialog med Riget i Midten. Men udviklingen siden har skuffet ham, skriver han til Ritzau.

- Engang troede jeg, at Kina politisk ville udvikle sig i retning af den autokratiske republik Singapore: Etparti-styre, men mere og mere udvidede demokratiske rettigheder. Jeg følte mig bekræftet under den foregående kinesiske præsident, Hu Jintao, men er tilsvarende blevet skuffet over udviklingen i Xi Jinpings år ved styret. Det er sort, sort, trist, trist.

/ritzau/

Annonce
Skjern For abonnenter

Økonomisk trængte står i kø for at få råd og vejledning: Marianne afviser flere på grund af mangel på frivillige rådgivere

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Klar besked til 800 festdeltagere efter to coronasmittede: Bliv testet så hurtigt som muligt

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Erhvervsnavne: Rokader i Skjern Håndbold

Ringkøbing

Gør-det-selv-folket og hobby-bygge-manden får i dag en ny favorit-genbrugsbutik

Debat

Naturkraft: Det er en god idé at have viden, før man afviser noget

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Udsatte unge cyklede til Frankrig og fandt vejen til et bedre liv: - Hele mit liv har forandret sig

Navne

Mindeord: - Nu er det sjove forbi, lød de sidste ord, inden 92-årige Johannes Kirk fra Spjald sov ind

Ringkøbing

Mistanke om corona-varianten Omikron på Ringkjøbing Gymnasium – 1. g’erne er sendt hjem

Skal man absolut fyre krudt af, bør det begrænses til mellem klokken 24 og 01 nytårsaften. Bum!

Ringkøbing-Skjern

Snart er der hjælp til vaccine-presset: Læger må vaccinere mod corona i egen praksis

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Boligforening indgår aftale om specialpris: 1700 beboere tilbydes at skifte el-selskab

Ringkøbing-Skjern

Vindernumre i Lions Julelotteri 2021

Annonce