Indland

Nike og Apples skatteregler i EU splitter danske EU-kandidater

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Danske spidskandidater til valget til EU-Parlamentet diskuterer fredag, hvordan EU's skattepolitik skal se ud.

Spidskandidaterne til det forestående valg til Europa-Parlamentet er splittede på spørgsmålet om, hvorvidt der skal fastsættes et bundniveau for EU-landenes selskabsskat.

Det står klart, efter at kandidaterne fredag diskuterer spørgsmålet på en paneldebat på Christiansborg.

Blandt fortalerne for en minimumsselskabsskat er Socialdemokratiet, De Radikale, SF, Venstre, Enhedslisten og Alternativet.

Argumenterne går på, at selskabsskatterne rundt omkring i Europa over de seneste år er faldet og faldet, og at det er blevet for let for store internationale virksomheder at hoppe rundt for at betale mindst muligt i skat.

Her tænker politikerne særligt på eksempelvis Facebook, Apple og Nike,

- Det er ikke den lille købmand, det her handler om, men dem, der kan gøre brug af dygtige advokater. Selvfølgelig skal vi have fælles regler. Det giver god mening i den globale verden, siger De Radikales spidskandidat, Morten Helveg Petersen.

På den anden banehalvdel er Folkebevægelsen mod EU, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og De Konservative, der er imod.

- Skat er et national anliggende. Jeg synes, det giver mening, at det forbliver på nationalt plan, lyder det fra Peter Kofod, spidskandidat for DF.

Liberal Alliances spidskandidat, kulturminister Mette Bock, tilføjer:

- Man skal være realistisk. Hvis man laver en fælles bund, skal man bare vide, at der er selskaber, som ikke vil placeres i et EU-land, men i et andet land.

- Så trækker man arbejdsplader ud af EU. Selskabsskatten er noget, man kan tiltrække virksomheder og arbejdspladser på. Det med at begynde at kratte sig ind på fællesskatter er virkelig en dårlig idé for os alle sammen, siger hun.

De europæiske vælgere skal sætte deres kryds fra den 23. maj til den 26. maj. I Danmark er valget den 26. maj.

/ritzau/

0/0

Tophistorier

Annonce
Tarm For abonnenter

Fra Holland til Tarm: Fiskesø var Willem og Jannies store drøm

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tarm

Kæmpe fremgang i Brugsen i Hemmet: Der er ansat mere personale for at følge med

Hvide Sande

Blandt legeland, bowling og spillemaskiner: - Fantastisk med sådan et sted til dårligt vejr

Indland For abonnenter

16-årige Gitte blev myrdet for 40 år siden: Morderen er aldrig fundet

Tophistorier

Erhverv

21-årige Benjamin har åbnet sin egen webshop: Det kunne jeg gøre bedre

Vestjylland For abonnenter

Turister holder købmænd i live

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Mindeord

Mindeord: Michael bevarede humøret og det positive syn på livet

Vestjylland For abonnenter

Ormefiskeriet i Varde Å vil formentlig blive begrænset

112

Badegæst i nød reddet op af havet

Hvide Sande

Fanø har taget principiel kamp: Nu fjernes forlist Hvide Sande-kutter i 11. time

Annonce