forside

Ni anholdt efter aktion på kulkraftværk i Aalborg

<p>Aktivister trængte lørdag morgen ind på Nordjyllandsværket i Aalborg. De protesterer mod, at værket skal fyre med kul indtil 2028. Ni er blevet anholdt, oplyser politiet. Arkivfoto. Scanpix/Steffen Ortmann</p>

En protest mod kulforbruget er foreløbig endt med, at ni klimaaktivister er blevet anholdt af politiet.

Aalborg. En gruppe klimaaktivister trængte lørdag morgen ind på Nordjyllandsværket i Aalborg for at blokere for tilførsel af kul til værket.
Ni personer er anholdt, oplyser vagtchefen hos Nordjyllands Politi ved 9.30-tiden.
Klimaaktivisterne skriver i en pressemeddelelse, at de kravlede over hegnet til kraftværket lørdag morgen klokken 7.45. Deres hensigt var at blokere det transportbånd, der fører kul ind til værkets kedler.
Aktivisterne havde låst sig fast til transportbåndene og krævede værket lukket.
De er utilfredse med, at Aalborg Kommune, der driver værket, planlægger at fyre med kul helt frem til 2028.
- Klimaet kan ikke vente på nølende politikere, skriver aktivisterne, der er fra gruppen Klimakollektivet.
Ifølge deres pressemeddelelse havde de taget soveposer, mad og vand med for at overnatte på værket, men allerede klokken 8.25 ringede vagten på Nordjyllandsværket til politiet og krævede dem fjernet.
Da politiet ankom til stedet, fandt betjentene ni aktivister, hvoraf de syv var lænket fast til transportbåndet, oplyser vagtchef Karsten Højrup Kristensen, Nordjyllands Politi.
Klokken 9.19 blev de alle erklæret anholdt, og klokken 10.20 var det lykkedes politiet at få de lænkede fri, så aktivisterne kunne køres på politigården.
Alle ni er blevet sigtet for ulovlig indtrængen og for forstyrrelse af forsyningssikkerheden, oplyser politiet.
De ventes alle løsladt igen efter endt afhøring hos politiet, siger Karsten Højrup Kristensen.
/ritzau/
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Tarm

Kæmpe fremgang i Brugsen i Hemmet: Der er ansat mere personale for at følge med

Hvide Sande

Blandt legeland, bowling og spillemaskiner: - Fantastisk med sådan et sted til dårligt vejr

Vestjylland For abonnenter

Turister holder købmænd i live

Erhverv

21-årige Benjamin har åbnet sin egen webshop: Det kunne jeg gøre bedre

Vestjylland For abonnenter

Ormefiskeriet i Varde Å vil formentlig blive begrænset

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Mindeord

Mindeord: Michael bevarede humøret og det positive syn på livet

Vestjylland For abonnenter

Varmen og orm er værre end antallet af genudsættelser af vardelaks

112

Badegæst i nød reddet op af havet

Hvide Sande

Fanø har taget principiel kamp: Nu fjernes forlist Hvide Sande-kutter i 11. time

Annonce