Annonce
Udland

New Zealand vil tvinge banker til at oplyse om klimapåvirkning

Fra 2023 skal alle New Zealands finansielle institutioner offentliggøre klimaaftrykket af deres investeringer, hvis det står til landets politikere. (Arkivfoto). Foto: David Gray/Reuters
Politikere vil med ny lovgivning have finansielle institutioner til at oplyse om klimaaftryk af investeringer.

New Zealand vil som det første land i verden tvinge banker til at rapportere, hvilken påvirkning deres investeringer har på klimaet.

Det oplyser flere af landets politikere.

Målet med den nye lovgivning er at gøre den finansielle sektors klimaaftryk mere transparent.

Det siger handelsminister David Clark. Han fortæller, at lovgivningen vil gøre det obligatorisk for banker samt forsikrings- og investeringsselskaber at offentliggøre deres reelle klimaaftryk en gang om året.

- At blive det første land i verden til at introducere sådan en lov betyder, at vi har en chance for at vise ægte lederskab og bane vejen for, at andre lande også gør klimarelaterede offentliggørelser påkrævet, siger han.

Ifølge handelsministeren vil loven tvinge landets finansielle institutioner til at overveje, hvilken indflydelse deres investeringer i virkeligheden har på klimaet.

Samtidig får befolkningen mulighed for at granske deres beslutninger.

- Det er vigtigt, at hver eneste del af New Zealands økonomi hjælper os med skære i udledning af CO2, siger David Clark.

Den nye lovgivning blev introduceret i parlamentet mandag. Bliver den vedtaget, så vil den gøre det obligatorisk at oplyse om klimapåvirkning fra 2023.

Klimaminister James Shaw siger, at sådanne rapporter også vil hjælpe med at vise, hvordan investeringer i projekter med høj CO2-påvirkning vil blive mindre attraktive i fremtiden.

- Denne lov vil bringe klimarisici og modstandsdygtighed helt ind i hjertet af de finansielle og forretningsmæssige beslutningsprocesser, siger han.

New Zealands premierminister, Jacinda Ardern, har forpligtet sig til, at landet skal være klimaneutralt inden 2050.

Det er også et mål, at alt strøm i landet skal produceres af vedvarende energikilder inden 2035.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Hvide Sande

'Hvide Sande' har stadig førstepladsen i danskernes tv-hjerter - og er nu kommet med i eksklusiv klub

Annonce