Annonce
Danmark

Nethandlen overtager: Rekordmange butikslokaler står tomme

Rekordmange butikker står tomme. Især Nordjylland er hårdt ramt - her står ni procent af butikslokalerne tomme. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Nethandlen vinder frem, vi er blevet bedre til at genbruge og det betyder, at der for første gang i 17 år er rekordmange butikslokaler, der står tomme. Ifølge direktør ved Institut for Center-Planlægning bør forretningerne forberede sig på at kombinere nethandel med en fysisk butik, da det giver kunderne større frihed.
Annonce

Tomme butikker: En tur langs en hvilken som helst gågade i landet vil vidne om tomme butikslokaler, der ligger side om side. Legetøjsforretninger, tøjbutikker og slagtere må i højere grad end tidligere dreje nøglen om, uden at der nødvendigvis blomstrer en ny butik op i lokalerne.

Og det er der en god forklaring på. Andelen af tomme butikslokaler ligger nemlig på sit højeste i minimum 17 år. Det viser nye tal fra Ejendomstorvet.dk, som er mæglernes fælles portal for erhvervslokaler.

Ved udgangen af 2019 står 6,6 procent af butikslokalerne udbudt til salg og leje i Danmark tomme, hvilket er mere fire procentpoint højere end lige før finanskrisen, hvor kun to procent af danske butikslejemål stod tomme. Spørger man direktør ved Institut for Center-Planlægning, Jens Christian Petersen, skyldes de mange tomme butikslokaler primært en voldsomt stigende nethandel.

- Der er ingen tvivl om, at nethandlen for alvor rykker i øjeblikket - og især tøjbutikkerne er hårdt ramt af, at vi i højere grad handler på nettet, end vi tidligere har gjort.

Men ifølge Jens Christian Petersen er det ikke den eneste årsag til, at flere og flere butikslokaler står tomme.

- Vi køber mere genbrug, end vi tidligere har gjort, og det påvirker selvfølgelig også mange af butikkerne, at vi køber brugt i stedet for nyt.

- Og så tror jeg i virkeligheden også, at Greta Thunberg har en finger med i spillet. Hun formår at gøre os opmærksom på, at vi måske ikke mangler den nye læderjakke, som vi egentlig gerne ville have. Det er en generel tendens i samfundet, som er ved at ændre sig.

Det giver et negativt indtryk, hvis man går ned gennem en gågade med tomme butikslokaler på rad og række. Jo mindre kundegennemstrømning, der er i byen, jo sværere er det at friste kunderne til at købe varer i de fysiske butikker.

Jens Christian Petersen, dirketør ved Institut for Center-Planlægning.

Annonce

Serviceorienterede butikker vinder frem

Ifølge tallene fra Ejendomstorvet.dk er det i høj grad Sydjylland, der er hårdest ramt af butikkernes død - her står 8,8 procent af butikkerne tomme. Også i Vestjylland ligger man over landsgennemsnittet, hvor 6,7 procent af butikslokalerne er tomme. Til gengæld formår man i både Østjylland og på Fyn at holde sig under landsgennemsnittet, hvor henholdsvis 6,2 og 6,3 procent af butikslokalerne står tomme.

- Det giver et negativt indtryk, hvis man går ned gennem en gågade med tomme butikslokaler på rad og række. Jo mindre kundegennemstrømning, der er i byen, jo sværere er det at friste kunderne til at købe varer i de fysiske butikker.

Selv om mange byer oplever, at der er flere butikker, der er nødsaget til at lukke, oplever man også, at det i højere grad er kundeorienterede servicefunktioner, der åbner i de tomme butikslokaler, end det er tøjbutikker. Jens Christian Petersen nævner blandt andet, at neglesaloner, massører, fodterapeuter og lignende forretninger i højere grad dukker op i de mindre butikslokaler, der i dag står tomme.

Annonce

Kombiner net og fysisk butik

I og med at flere butikker drejer nøglen om, mener Jens Christian Petersen, at det er vigtigt, at man ikke kun fokuserer på butikslivet, men at man også vægter selve bylivet højt. Det kan blandt andet ske ved, at man samler byens butikker, kulturhuse, sport og bevægelse i bymidten, som giver folk en anledning til at bevæge sig mod bymidten.

- Vi kan se, at nogle af de større butikslejemål blandt andet bliver udlejet til fitnesscentre - og det giver for alvor mere liv i bymidten. Og derfor er hovedbudskabet, at det både er attraktivt for kommunen men også ejendomsejerne, at man samler aktiviteterne så meget som muligt, så kunderne ikke får en følelse af de mange tomme butikslokaler.

Derudover mener direktøren også, at butiksejerne i fremtiden skal fokusere på at kombinere nethandel med en fysisk butik.

- Nogle af de store kæder har gavn af, at kunderne kan købe deres varer online, for derefter at kunne returnere dem i den fysiske butik. Det betyder nemlig som regel, at kunderne køber lidt ekstra med, når de først er kommet ned i den fysiske butik. Og det er formentlig den rette vej at gå fremover.

Nedslag i tal fra Ejendomstorvet.dk

  • 6,6 procent af butikslokalerne i Danmark står udbudt til salg eller til leje.
  • I Danmark findes der 12,5 millioner butikskvadratmeter - de 832.600 af kvadratmeterne står i slutningen af 2019 til salg eller til leje.
  • Region Nordjylland er den region, hvor flest butikslokaler står tomme - ni procent af butikkerne i regionen er enten til salg eller til leje.
  • Modsat Region Nordjylland, der ligger end del over landsgennemsnittet, ligger Region Hovedstaden under landsgennemsnittet. Her står kun 4,4 procent af butikslokalerne tomme.

Kilde: Ejendomstorvet.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern Håndbold For abonnenter

Glem alt om held og marginaler: Skjern spillede bedre end verdensklassehold – nu jagter de gruppespil

Danmark

På kanten af kaninhullet

Vestjylland

Åbner ny butik i havnebyen

Annonce