Annonce
Udland

Netanyahu præsenterer nye bosættelser seks dage før valg

Ronen Zvulun/Reuters
Israel genoptager planer om bosættelser, der ifølge kritikere splitter palæstinensiske områder på Vestbredden.

Israels fungerende premierminister, Benjamin Netanyahu, har tirsdag præsenteret sine planer for nye bosættelser.

Annonce

Planerne kommer seks dage, før Israel igen skal til valg. Det er tredje valg på under et år, efter at valg i september og april sidste år ikke har ført til en ny regering.

Netanyahu har gravet nogle planer for nye bosættelser frem, som ellers var blevet lagt i skuffen i 2012.

Dengang var USA og europæiske lande modstandere af planerne, der er kendt som E-1-planerne.

Planerne vil udvide en eksisterende bosættelse ved navn Maale Adumim nordøst for det østlige Jerusalem, der er en del af det besatte område Vestbredden.

En af de største anker mod E-1-planerne er, at det ifølge kritikere vil splitte det besatte Vestbredden i to. Dermed vil en sammenhængende palæstinensisk stat på Vestbredden være umulig ifølge kritikere.

En af de største kritikere er palæstinensernes præsident, Mahmoud Abbas. Ifølge Abbas vil E-1-planerne efterlade de palæstinensiske områder hullet som en "schweizerost".

Vestbredden af Jordan-floden inklusive det østlige Jerusalem blev invaderet af Israel i forbindelse med krigen i 1967. Siden da har området været besat, og lovligheden af dette har været diskuteret.

Siden Donald Trump blev præsident i USA, har USA trukket i land med sine anker mod bosættelserne.

Under den amerikanske fredsplan for området vil Israel få kontrol over bosatte områder i de besatte områder.

Palæstinensere har umiddelbart afvist planen.

Der bor i dag omkring 450.000 bosættere i det besatte Vestbredden. De er fordelt på cirka 250 bosættelser. Vestbredden er samtidig hjem for tre millioner palæstinensiske indbyggere.

De israelske bosættelser har udgjort en central del af Netanyahus valgkamp.

Her kæmper hans parti, Likud, traditionelt med andre højrefløjspartier om stemmerne fra bosættere.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Der er god grund til både at tænke sig om og "wågne" op!

Læserbrev: En tak for Chrisitan Estrups klumme i Dagbladet lørdag 4. april. Hvor er det godt, at du tør tage fat på de problemer, der også er i forhold til den måde, vi bruger verdens ressourcer på. Jeg fik det dårligt forleden aften, da jeg så en udsendelse om "Verdens største blomstermarked" fra Kenya. Her avler man roser i tonsvis til forsendelse - med fly - til forkælede menneskers luksusforbrug bl.a. i Danmark....kæmpestore marker lagt under glas og intensivt dyrket - til luksus: - og forleden var der så en "tårevædet" udsendelse om en stakkels gartner, der måtte smide for millioner af gule kalanchoer ud, fordi markedet herhjemme - og i Tyskland - var stagneret på grund af covid19 - og han skulle have ryddet drivhusene, så de stiklinger, der skulle komme med fly fra Vietnam en af de nærmeste dage, kunne få plads. - og se så i de store fødevarebutikkers frugt- og grøntafdeling - søde kartofler, granatæbler, palmekål, æbler og jordbær helt udenfor sæson og quinoa og 25 forskellige slags ris, hvor man ikke engang kan købe noget så dansk som byggryn ! - og alt det bliver sendt hertil med fly! - og der produceres jo nærmest ikke tøj her i landet mere til trods for, at der for 40 år siden var en "hær" af dygtige strikkere og syersker i Herning og omegn. Det skal alt sammen laves i "langtbortistan", så vi kan få råd til at købe et nyt stykke tøj i hver uge - og det skal alt sammen med fly flere gange. - så er der jo nogen romantikere, der påstår, at det er nødvendigt for at støtte de pågældende lande - altså en form for u-landshjælp - ha, ha, ha - nærmere en form for udnyttelse for at gavne vores overforbrug. Måske var det bedre, at rosendrivhusene blev brugt til at avle mad til befolkningen i Kenya i stedet. - og så er der det overdrevne rejseri. Hvorfor i alverden skal en 8. klasse absolut rejse til Rom for at bruge fem dage på at stå i kø til seværdighederne. Og så i øvrigt ikke engang snakke med en romer. De går i deres egen lille danske "boble" og ser ikke, hvordan folk arbejder- eller bor - og de ved ikke engang, hvor Brønderslev ligger! Nå, jeg kunne blive ved, men I, der læser dette WÅGN SÅ OP og tænk jer om!

Annonce