Annonce
Mindeord

Nekrolog: Asta Jensen mødte folk der, hvor de var

Asta Jensen var et aktivt og livsglad menneske, der elskede jobbet som meddeler for Dagbladet. Privatfoto
Dagbladets mangeårige meddeler i Spjald, Asta Jensen, er død 83 år gammel.

Spjald: Asta Jensen, Østervænget 20, Spjald, døde 21. februar 2020. Hun blev 83 år gammel.

Asta Jensen blev født og voksede op på Holmsland, hvor hun også mødte sin mand, Laurids Mose Jensen.

I 1956 flyttede parret til Spjald, hvor de købte gården Ravnsbjerg.

Asta tog meget aktivt del i det lokale liv blandt andet som engageret i Spjald FDF, og som medlem af skolebestyrelsen for Spjald Skole i 24 år. Siden blev hun også frivillig på Anker Fjord Hospice i Hvide Sande.

- Det betød meget for hende at være kristen, men det var ikke noget man skulle gå og skilte med, siger Jesper Mose Jensen.

Asta Jensen var hjemmearbejdende husmor indtil 1983, hvor hun fik arbejde på Spjald Plejehjem. Det var et arbejde, hun var rigtig glad for. Det passede godt til den aktive kvinde, hun var. Da hun gik på efterløn, måtte hun kun arbejde 200 timer om året. Det var alt for lidt for Asta, og hun gik derfor op i tid, da hun som 67-årig egentlig kunne gå på pension.

Asta mistede Laurids allerede i 1994. Det blev anledningen til, at der skulle noget nyt i hendes liv.

- Vores mor havde taget sætningen "Når det blæser, er der nogen, der bygger læhegn, mens andre bygger vindmøller" til sig. Var der modgang, så måtte man videre og finde på noget andet, siger Tom Mose Jensen.

Asta Jensen tog derfor i sommeren 1995 orlov fra Spjald Plejehjem og rejste til Alta i Finmarken i det nordligste Norge, hvor hun havde fundet et orlogsjob som hjælpeplejer på Kveldsø Plejehjem.

Den beslutning viste sig ikke kun at være god for Asta, men også for Dagbladets læsere i de næste mange år. For Asta fik kontakt til Dagbladets daværende chefredaktør, Kristian Sand, der gerne ville bringe rejseberetninger fra Asta Jensen.

Chefredaktøren fik derfor syn for sagn for, at Asta Jensen var en god iagttager og skribent, og det viste sig også hurtigt, at hun var en god journalist. Asta var videbegærlig, vidste meget om mange ting, og hun var oprigtig interesseret i alle de mennesker, hun mødte.

- Asta Jensen var en fantastisk meddeler. Hun var virkelig dygtig og meget produktiv, og alt, der kom fra Asta, var bare 100 procent i orden, siger Kristian Sand.

Indtil hun stoppede som meddeler i 2016, nåede Asta Jensen at sende omkring 1000 meddelelser til Dagbladet om både små og store begivenheder. - Vores mor mødte mennesker, hvor de var. Og hun var altid interesseret i de ting, hun beskrev. Og i årenes løb har hun fået utrolig meget positiv feedback på de artikler, hun skrev i Dagbladet, siger Jesper Mose Jensen.

- Hun havde i øvrigt samme legesyge tilgang til børn og børnebørn. Hun var nærværende, og alle blev mødt der, hvor de var i livet, siger Kurt Mose Jensen.

Asta Jensen efterlader sig Kurt i Brande, Tom i Spjald og Jesper i Bremen samt tre svigerdøtre og ni børnebørn.

Det er sådan Astas familie vil huske Asta Jensen. Hun var altid aktiv og ikke bange for at prøve noget nyt. Billedet er taget i Norge, hvor Asta havde job i tre måneder i sommeren 1995. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Corona. Fødevareforsyningen skal sikres trods lukkede grænser

Læserbrev: Følgerne af coronavirussen er mange, og en af dem risikerer snart at få konsekvenser for danske landbrug og gartnerier. Lige nu frygter landmænd i Tyskland, at årets avl af hvide asparges rådner op, fordi sæsonarbejdere fra Østeuropa ikke kan komme frem som følge af de grænsekontroller, flere EU-lande har indført. Problemet han hurtigt blive aktuelt i Danmark, når sæsonen i frilandsgartnerierne starter om en måned. I sidste uge annoncerede Tyskland et decideret indrejseforbud for sæsonarbejdere. Det betyder, at op imod 300.000 østeuropæere, der er en helt afgørende forudsætning for den tyske landbrugssektor, må blive hjemme. Også sæsonarbejdere, der bruger Tyskland som transitland til for eksempel at komme til Danmark, rammes af forbuddet. Det må vække bekymring i den danske landbrugs- og fødevaresektor. I Tyskland og Frankrig har myndighederne ligefrem opfordret til, at folk, der ikke kan varetage deres arbejde på grund af coronavirus, i stedet tilbyder deres arbejdskraft på markerne. Men behovet for hænder er stort, og nogle funktioner kræver speciel viden og erfaring. Derfor er fælleseuropæiske løsninger også afgørende. I Danmark har såvel fødevareminister Mogens Jensen som beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard sagt, at det er vigtigt, at EU-landene samarbejder, så de nødvendige fødevarer og arbejdskraft fortsat kan komme ind i Danmark, selvom der er indført grænsekontrol. Det er Europa-Kommissionen, der koordinerer arbejdet med at få Europa til at hænge sammen transportmæssigt under krisen. Kommissionen har udarbejdet retningslinjer for den fri bevægelighed for personer, der varetager kritiske funktioner. Her betragtes sæsonarbejdere i landbrugssektoren nu som personer, der varetager en kritisk funktion – fødevareforsyning – og det skal derfor sikres, at de kan nå frem, selv om de krydser en grænse undervejs. Da landene begyndte at lukke deres grænser i midt-marts, var der rapporter om, at både dyr og medicinsk udstyr holdt i kø ét til to døgn. Kommissionen krævede på den baggrund ”grønne korridorer”, som skulle sikre, at vareleverancer ikke blev blokeret. En grøn korridor et særligt vejspor ved grænsen, som det højest må tage 15 minutter at krydse – nok til for eksempel at helbredsscreene chaufføren. Det arbejde har bidraget til at nedbringe ventetiderne ved grænsen, og man håber nu at kunne skabe en lignende situation for sæsonarbejdere. Det bliver et stort arbejde at få EU bragt tilbage til den åbenhed, som var en realitet inden coronakrisen. I mellemtiden bliver samarbejdet om grønne korridorer afgørende for at sikre fødevareforsyningen.

Danmark

Se billederne fra en lukket covid-afdeling: Sådan modtages corona-patienterne

Annonce