Læserbrev: I et læserbrev om ’Fake News’ opsætter Jens Peter Hegelund Jensen et billede af en skillevej: Vi må som samfund forstå, at demokratiet står og falder med, om vi vælger den demokratiske samtale til, eller om vi lader os oversvømme af alternative fakta og brugen af Fake News-udtrykket i samfundsdiskussioner.
Ifølge Hegelund vil det være ’begyndelsen på enden’ af vores demokratiske samfund, hvis vi ’accepterer tilstedeværelsen af Fake News’.
Hegelund har ret i, at stærke strømninger i USA i større eller mindre grad smitter af i Danmark. Han har også ret i, at Fake News er et fænomen, vi må tage meget alvorligt, hvis vi fortsat ønsker en demokratisk samtale af værdi her til lands.
Når Hegelund har den opfattelse, at Fake News bekæmpes ved ikke at anvende udtrykket, så knækker filmen.
Men når Hegelund har den opfattelse, at Fake News bekæmpes ved ikke at anvende udtrykket, så knækker filmen.
Fake News er ikke bare kommet for at blive. Det muterer og bliver stærkere som en ond virus. Det næste, vi for alvor skal stifte bekendtskab med, bliver Deep Fake, som for eksempel kan skabe falskt, men knivskarpt video- og lydmateriale af rigtige mennesker. Det vil næppe bidrage til skabelsen af en fælles virkelighed, vi kan tage demokratisk udgangspunkt i.
Problemet med denne type virus er, at der ikke kan laves en biologisk vaccine, der kan rydde den af bordet og bringe os tilbage til en normal hverdag. Det, vi kan gøre, er i stedet netop at erkende tilstedeværelsen af Fake News, og så må vi ruste os til at håndtere den.
Det kan man gøre ved at højne vores fokus på digital dannelse i hele samfundet, og ved at sikre støtte og gode vilkår til den uafhængige presse.